alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Franciaország betiltotta a GMO-kukoricát

2008.02.13. 13:53 rudolf rocker

José Bové ünnepelhet, Franciaország is betiltotta a Monsanto fajtáját.

Franciaország decemberben felfüggesztette a Monsanto MON810 jelű, rovarrezisztens génmódosított kukoricafajta kereskedelmi felhasználásának engedélyét, és februárban hivatalosan is jelezte az EU-nak: csatlakozik azokhoz az EU-tagállamokhoz (köztük Magyarországhoz), amelyek moratóriumot léptettek életbe az Európai Bizottság által az EU egész területén engedélyezett génmódosított fajtával szemben, és annak kiterjesztését javasolja az egész EU-ra. A Monsanto tiltakozik.

A génmanipulált haszonnövények miatt megint egymásnak estek a GMO-lobbisták és a természetvédő szervezetek: miután a biotechnológiai ipar által támogatott nemzetközi szervezet, az ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) február 13-án közzétette a génmódosított növények térnyerését bemutató éves jelentését, a Föld Barátai nemzetközi természetvédő hálózat azonnal ellentanulmányt jelentetett meg.

Az ISAAA-jelentés úgy állítja be a génmódosított növényeket, hogy azok környezeti szempontból hasznosak, az éhezés és a szegénység megoldásában kiemelkedő szerepük van. A biotechnológiai ipar továbbra is  azt állítja, hogy a génmódosított növények csökkentik a növényvédőszerek felhasználását, és szerepet játszanak az éhezés és a szegénység csökkentésében.

A Föld Barátai által összeállított ellentanulmány szerint viszont a génmódosított növények nem váltották be a biotechnológiai ipar által már régóta hangoztatott ígéreteket. Sőt, e növények miatt világszerte fokozódott a növényvédőszer-felhasználás, ami veszélyezteti a környezetet és a helyi közösségek életét.

„A biotechnológiai ipar azt mondja az afrikaiaknak, hogy szükségünk van génmódosított növényekre, a lakosság igényeinek ellátására. Ugyanakkor a génmódosított növények túlnyomó részét a gazdag országok állatainak takarmányozására és komoly gondokat okozó üzemanyagok termelésére használják fel, ráadásul ezek a növények nem is adnak nagyobb terméshozamot, mint a hagyományos fajták" - állítják a Föld Barátai.

Az ISAAA jelentéseiben 14 "mega-biotech ország" szerepel, amelyekben legalább 50 ezer hektáron termesztenek génmódosított növényeket. Bár a "mega" kifejezés azt sugallja, hogy ezen országok földterületeinek túlnyomó részén génmódosított növények vannak, ez az 50 ezer hektáros szint olyan alacsony, hogy ezen "mega-biotech országok" mezőgazdasági területeinek kevesebb, mint 3%-át teszik ki.

Mindössze négy országban termesztenek a területek több, mint 30%-án génmódosított növényeket: az Egyesült Államokban, Argentínában, Uruguayban és Paraguayban.

Az EU-ban mindössze egyetlen génmódosított haszonnövényt termesztenek, a Monsanto Bt-kukoricáját (MON810), amelyet úgy módosítottak, hogy a növény saját maga termeljen egy rovarölő hatású mérget. Franciaország most bejelentette: egészségügyi és környezetvédelmi okokból betiltja a génmódosított kukorica termesztését. Ezzel ötre emelkedett azoknak az EU-tagállamoknak a száma, amelyek betiltották a génmódosított kukorica termesztését.

>>> Multik akadályozzák a vizsgálatainkat (Darvas Béla ökotoxikológus)

>>> Búcsú a GMO-mentes Magyarországtól

>>> Sokba lesz a biodízel
 

4 komment

Címkék: gmo

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr38337577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

syllogz 2008.02.13. 15:24:44

Na vegre!
Lehet, hogy nalunk sem kell vegul bevezetni ezt a sz*rt.

Ne ertsd felre, nem vagyok alapbol a GMO-novenyek ellen, de ahogy azt az ES-ben mar tobbszor leirtak: valamit, amit nem teszteltek kello mertekben, azt nem szabad hasznalni.

dekoninckx (törölt) 2008.02.24. 07:07:59

Én sem értek a dologhoz, de azért szerintem GMO és GMO között van különbség. Ha olyan GMO lenne, ami egyszerűen csak szárazságtűrő vagy egyéb nem-toxikus tulajdonsága van, az miért ne jöhetne? Vagy ezeket jellemzően nem GMO-módon nemesítik? Merthogy ilyen növények vannak bőven.

abandi 2008.02.24. 13:08:20

A vetőmag biznisz a fémzárolttal kezdődött állítólag...Addig nemesítettünk, hogy már a paraszt sem érti, hogy mitől nem "nől kifele" a termésből félre tett mag ...
(Állítólag nyugdíjas agrármérnökök titokban még termelnek mindenféle hagyományos magvakat a lakótelepi erkélyükön...)
A GMO ennek a tovább fejlesztett változata, agresszív kiszerelésben...
Hát, nem tudom...
És amikor elterjedt az egész világon, jön egy baktérium, vagy gomba, meg akármi, ami elpusztítja az egészet...de már dolgoznak a "tudósok", hogy újabb problémát generáljanak...
Szerencsére, a globális piacgazdaság pikk-pakk megoldja majd ! ...hehehe...

agostondani · http://agostondani.blog.hu/ 2008.03.03. 12:49:46

Nem beszélve arról, hogy a megjelenő új baktériumok és gombák nem csak a növényre, de az emberre is veszélyes lehet. De mit számít az egészség ha adott a pénz. A termelő legfeljebb kihagyja a vacsiból az általa termesztett, génmanipulált kukoricakását, a többi barom meg egye... Aki pedig bio-ételeket szeretne enni, az fizesse ki a horribilis összegeket a bio-piacon, vagy termessze saját maga. Már ha jut rá ideje.
süti beállítások módosítása