alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Száz wififalut, ezeret!

2008.06.22. 11:15 rudolf rocker

Eddig több mint száz, a jóisten háta mögötti kistelepülésen nagyjából ezer mély szegénységben élő család jutott számítógéphez és interneteléréshez Borsodban és Szabolcsban, a wifi falu program a harmadik világból ellesett internet-terjesztési modellje a magyarországi cigányok között is működik. A következő lépésben az ötletgazda Nyírő András "szociális internetszolgáltatót" alapítana, és még kétszázezer rászorultat juttatna internet-hozzáféréshez az ország harminchárom legelmaradottabb kistérségében.

>>> Az Index riportja a Wifi falu programról

 

182 komment

Címkék: szegénység cigányság wififalu

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr70529442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercédest minden cigánynak! 2008.06.22. 11:41:37

Kevés! Minden cigánynak Mercedes SL-t kell venni, mert nagyon alacsony falun a romákok között a Mercedes SL penetráció, felmérések mutatják, ahol van, ott nagyobb az iskola látogatási kedv és a vágy a jobbra ( szeretnek kapni az ott élő mélyszegények) A felzárkoztatáshoz - Mercedes SL ügyén - a rászorulók EU-s, "visszamégmitnem" támogatást kaphatnak majd, ha megfelelő önrésszel bírnak (elég önrészként a vágy a Mercedes SL után) a kisebbségi ombuzjenő javasolhatna egy országos akciót, a "garázst az SL Mergáknak!" címmel, és kedves jószándékú emberek, a "GPS-st minden cigánynak" akciót ezennel ünnepélyesen útjáras indítom, mert meggyöződésem, munkára ösztökél és pozitívan hat a szegregált kisebbségre is!

uberszuper 2008.06.22. 11:47:08

Senkiházi banda! Lejmolós koszos országszégyene boxos brazil gecik! Nekik mindent adnak?Ők kaphatnak uj lakást, többtizezres segélyeket, internetet, számitogépet,apjukfaszát,csak azért mert mocsoknak születtek? Bezzeg a magyar!! Annak szart sem adnak, de ha romaszármazású (mondjuk ki:tetves, rühös cigány!) vagy, akkor a seggedet kinyalja az állam!!! Dolgozni az büdös, lejmolni,élősködni a fehér emberen, az IGEN!!Az megy!!! Munkatábor kellene ezknek, bár már az első napon beledöglenének!!!! (oszt akkó?)

Karlitosz 2008.06.22. 11:54:51

körsugárzó wifiantennák és wifi routerek kaphatók alumínium árban. érdeklődni Lakatoséknál és kolompáréknál.

LOL 2008.06.22. 11:59:57

LOL... betoncsizma kellene ezeknem nem internet.
Ingyen elo fasszopok, rajuk szinte mar a torvenyek sem vonatkoznak, csinalhatnak barmit a szemetek..
Elbaszott egy orszag ez.. kisebbsegben lesznek a magyarok lassan.
Az kurva elet, h en nem adnek nekik semmit, ha nem dolgoznak dogoljenek ehen... vagy menjenek haza a picsaba, ne az adofizetok penzen eloskodjenek ezek a rohadek paraszt mocskos trogerek, na persze van kivetel is koztuk, de az olyan elenyeszo, h felolem pusztulhatna az is... nem vagyok rasszista.. nem a szinukkel van a bajom, ha normalisan dolgoznanak es ugyanazok a torvenyek vonatkoznank rajuk es ugyanugy, mint ahogy rank magyarokra is akkor basznek en rajuk.. de igylegszivesebben kiirtanam oket, vagy ahogy az elottem szolo mondta, munkatabor kellene nekik..

akarki 2008.06.22. 12:01:57

Az idiotizmus es pofatlansag csucsa az egesz akcio, meg ez a pozitiv diszkriminacionak feltuntetet moralis rombolas!

béla 2008.06.22. 12:10:01

Jó az ötlet. De a monoki modelt mindenütt bevezettetném. Nem érdekel ki milyen börszinű ha segétkap dolgozzon érte. És 2 gyerekig támogatnám. Mert nem csak megcsinálni kel hanem fel is kel nevelni.

Sofian 2008.06.22. 12:11:30

Jónapot! Én nagyon örülnék egy új Samsung 5-ös sorozatú full hd lcd tvnek! Nem muszáj a legnagyobbat elég az egyel kissebb verzió is! Jah! Jól jönne hozzá még egy HD-s tv előfizetés is egy szociális kábeltv szolgáltatótól.

Köszönettel.: a 2,5 millió magyar adófizető

TFL · http://civilzone.eu 2008.06.22. 12:14:15

Hát amikor benneteketek olvaslak, kedves "kemény" kommentelők, akkor borzasztóan fáj, hogy egy nyelvet beszélünk.
De egy biztos: nektek nem kellett ingyen internet a "felvilágosuláshoz". Bár ki tudja....

Nyírőéknek meg gratula, amit ezek írnak, nem számít!

Roma-drom 2008.06.22. 12:15:47

Há nemláttyátok tezsvéreim milllyen nagy a míjszegínység nálunk ot a fotókon-e??? tik mijattatok madzsarok miatt tartunk itt, mert nem engettek dolgozni ( meg a finnek se, a spanyolok se, a románok se, az olaszok se, stb. stb...)!

Monty.Python (törölt) 2008.06.22. 12:17:59

Az akcióban van kurázsi, kérdés, hogy vajon ellenőrzik-e, mire használják a netet? Számomra ez lenne az elfogadható verzió. (Ugye emlékszik mindenki, mikor a cigány önkormányzati tagok szextelefonra használták el a pénzt?)
Szóval bizonyos oldalakat letiltanék, illetve felmérést készítenék, milyen oldalakat látogatnak (mivel erről valószínűleg fogalmuk sincs, hogy meg lehet nézni). És akkor lehet majd ricsajozni a hölgyeknek, uraknak. Nagyon komoly téma ez, de valahol el kell indulni, sajnos magunknak is jót teszünk, ezt azért ismerjétek már fel!

Sofian 2008.06.22. 12:19:27

Komolyra fordítva a szót! Nem az internettel kéne kezdeni a dolgot, ez így sztem pénzpocsékolás, ezt a pénzt inkább adták volna a helyi iskolának óvodának.

Szerintük hány gép lesz meg ezek közül 1 év múlva? Vagy ha meg is lesz, hányat fognak érdemben használni....?

kpityu 2008.06.22. 12:19:49

Használt számítgép ? 13 ezerért vettem alaplapot: integrált 1.3-as proci, video, hang, és LAN. Ezen netezem és még játszani is lehet vele.

Bambano 2008.06.22. 12:20:40

Ugyanilyen módszerrel az ihm már öt évvel ezelőtt is épített hálózatot, csak annak közel se volt ekkora pr-ja.

Brazil módszer? francokat, régi itthoni megoldás.

Anti-polkorrekt 2008.06.22. 12:21:51

TFL, nekem fáj, hogy te beszéled őseink nyelvét. Tanárként mondom neked, hogy a mostani első évfolyamosok (6-7 évesek) közut országosan a cigányság aránya eléri az 50%-ot, ide vezetett a nagy liberális elvtársaid és az "ál-nemzeti" parlamenti rablóbanda koprodukciója az elmúlt évtizedben. A cigányság "deviáns és társadalmilag kártékony" életmódján nem a pozitív diszkr. fog javítani, hanem a következetes szankcionálás és törvényhozás, ill. ezek betartatása.

tsikorgo 2008.06.22. 12:22:14

Néhány kommentező úgy látszik, nem olvasta a cikket, csak flémelni akar. Sajnos. Lelke rajta.

Persze arról, hogy milyen eredményei vannak-lesznek a programnak, illetve arról, mik voltak a külföldi tapasztalatok, részletesen kellett volna írni (vagy linkelni).

uberszupper2 2008.06.22. 12:26:13

Én me tudod mit sajnalok nagyon, te nagyokos Nyirő-párti? Azt sajnalom, h anyámnak 10 éve nem ad lehetőséget az önkormányzat, hogy segtséggel elköltözhessen, vagy felujithassa az (önkormányzati!!) lakását, ellenben Kolompárék csak bemennek egy karonülő purdéval a városházára,és már meg is kapták az házat!Aztán nem fizetik a közüzemi számlákat, felszedik a parkettát, azzal tüzelnek, és fél év alatt lelakják, majd mennek panaszkodni, hoy őket mindenki lenézi.. Azt sajnálom, hogy nekem még mindig nem futja műholdas tv-re, ellenben-mint ahogy a videobol is láthattuk-ezeknek a hulladék tetveknek bár a ház alig áll,és putri az egész, de PARABOLA az ott van! Azt sajnálom, hogy a munkaügyi központok, ha cigány vagy, tucatjával kinálják neked a munkákat, meg a lehetőségeket tanfolyamokra, de ha magyarként mész be, akkor sajnos "jelenleg nincs semmi". Azt sajnalom, h az adofizetők pénze ilyen bűnöző, lopó-csaló nemzedék, fajadék fenntartására megy el, Azt is sajnálom továbbá, hogy magyarként az ember nem számithat semmire az állambácsitól, Azt sajnálom, hogy az egyik cigány beadja árvaházba a kölkit, a másik kiveszi, akkor az állam már havi 60ezret juttat neki, Mindezeket figyelembe véve, lesazrom, hogy ki, mit mond, hogy rasszistának titulálnak, leszarom, ha kedves TFL nem akarja ugyanazt a nyelvet beszélni, mint én!!! Majd ha valóban EGYENLŐ bánásmód illeti a magyart is, akkor beszélhetünk igazságosságról. Mellesleg a számitógép, meg a net kurvára fontos..gratulálok, egy ilyen fertőnek, mint ez a cigány falu! Méghogy "munkát akarnak keresni a neten"..MÉG RÖHÖGTEK IS, MIKOR EZT KIMONDTÁK!!! Azért van ez a soktámpgatás romáéknak, az uniótól, hoy ne menjenek el az országból,és ne máshol rontsák a levegőt Európán belül, és ne máshol növeljék a bűnözési statisztikákat!!!

kikirics 2008.06.22. 12:28:02

szeretném megvédeni a cigányságot! szeretném, de nem tudom, nem adnak rá okot! szeretnék halllani dolgos, gyerekeit példásan nevelő cigányokról! szeretnék, de nem hallok ilyenekről, mert ha ilyen esetek vannak is (biztosan vannak, ám nem a nyilvánosságot választják az alanyai, mint a sok millió tisztességben élő többi polgár sem cak sír-rí)inkább teszik dolguk, csend van körülöttük. szeretném, ha biztonságban (személyes és materiális biztonságban) lehetne itthon élni, nem kellene megijjedni a cigány hordáktól, a magyargárdáktól! nem kellene ehhez mást tenni csak a pénzünkből (az én adómból is!) betartatni és ha kell meghozni, szigorítani a törvényeket! elítélni kell példásan, és nem kibúvókat keresni a csibészeknek, legyenek azok akár cigányok vagy azok védői képviselői! És végül nagyon szeretnék hallani olyan cigányokró is, akik tettek (tiszteséggel) azért, hogy jobb legyen nekik és rokonaiknak! nem wififalu kell nekik, hanem elrettentő ítéletek, elrettentő, de törvényes ítéletek!!!!

erl 2008.06.22. 12:29:20

Szerintem nagyon jó kezdeményezés. Remélem segíteni fog ezeknek az embereknek, hogy kitörjenek a mélyszegénységből és elinduljanak egy szebb jövő felé. Én szívesen támogatnám valamennyi pénnzel is, csak valahogy nagyon nem lehet elérni a szervezőket. Sajnos.

boszor 2008.06.22. 12:29:31

Akartam szólni néhány kedveset az igazságosztó kommentelőknek, akik végig se tudnak olvasni egy cikket (biztos hosszú volt és kevés a kép benne...)

...aztán eszembe jutott, hogy A TROLLOK ETETÉSE TILOS:)))

Feketedisznóvágás 2008.06.22. 12:32:46

Hát én csak annyit hogy a kurva anyját aki kitalálta a pozitív diszkriminációt. Remélem a nagy jogvédő kommentelőket is egyszer nagyon megpakolják a cigányok csak azért mert nem ohajtod nekik odadni a mobilod. mocskos cigányfajvédők

boszor 2008.06.22. 12:34:56

ERL, itt a szervezők blogja: wififalu.blog.hu/

Én is szurkolok nekik.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2008.06.22. 12:37:12

Itt vannak a külföldi tapasztalatok:

index.hu/tech/blog/2007/07/20/pornot_neznek_a_szazdollaros_laptopon/

Csak gratulálni tudok a program kiötlőjének.

Ja, és én is kérek ingyé' gépet meg internetet!

erl 2008.06.22. 12:37:40

Kikirics: Az elmúlt 50 év az elrettentő ítéletekről volt híres, mégis ott kezdődtek a problémák. Nem hiszem, hogy megoldás. Én 3 roma családot is ismerek, akik tisztességgel élnek. Nekik jóval nehezebb a dolguk, mint nekünk, mert az élet nehézségein kívül meg kell küzdeni azokkal a gyűlölködő tekintetekkel, akik minden áron őket is "büdös cigánynak" akarják látni. A gondoloatmeneted első részével egyetértek, de a folytatás nem tudom, hogy miért következik az első részből. Vannak roma családok, akik tisztességesen élnek, csak nem tudunk róluk úgy, ahogy a tisztességesen élő, dolgozó emberekről általában kevesebbet hallani. Amit leginkább látunk azok a garázda, segélyekből megélni próbáló romák. De azért ettől még ott vannak azok is, akik tisztességgel élnek. Lehet , hogy nem Gáspár Győzőt kéne bemutatni, mint díszroma, hanem ezeket az embereket.

Feketedisznóvágás 2008.06.22. 12:38:35

Boszor, vertek már meg úgy "isteniesen" a cigányok, csak azért mert a nálad lévő értékeket nem akartad oda adni nekik, és úgy szidták a fajtádat mint szódás a lovát?

Morfondír 2008.06.22. 12:39:17

Az internet kistérségekbe történő eljuttatása kábelen - mert az vezeték nélkül ugyebár nem megy nagy sávszélességben messzire - nem költséghatékony sem kiépíteni, sem fenntartani. Ennek az anomáliának a felszámolására az EU-s forrásból finanszírozott GVOP pályázatok több, mint 4 milliárd forintot biztosítottak 2006-ban. Kikötés volt, hogy nem ott támogatják a szélessáv kiépítését, ahol már eleve van, hanem ott, ahol szükség van rá. A pénzt kiosztották, elvileg kellene legyen ezekben a kistérségekben internet elérés. Ha nincs, felmerül a kérdés, hogy akkor mire lett költve a GVOP-s pénz?

Az internet elérés önmagában még nem elég. Kell ahhoz egy számítógép is. Az vitathatatlan, hogy ezt nem fogják megvásárolni a perifériára szorultak. Az internetképes gépek kihelyezése tehát indokolható a felzárkózás zászlajának lobogtatása mellett. Azt azonban mindenképpen mérlegelni kellene, hogy ezek a gépek tényleg olyan helyre kerüljenek, ahol megbecsülik, és jut áram is bele, hogy működjön. Ilyen hely pl az iskola. Az iskolába a legfogékonyabb korosztály ha elmegy, akkor használhatja a gépeket, és az internetet. Ráadásul a gépek onnan nem eladhatóak, kisebb valószínűséggel éri olyan fizikai behatás, mely nem használ az állagának, szélső esetben nem viszi el végrehajtó. Egy iskolában a neten keresztül elérhető tartalom is valamennyire szűrve lenne. Azok a családok, ahová a gépeket szánják, népesek. Ha egy családtag rátalál azokra a tartalmakra, melyek nem ajánlottak a gyerekeknek, akkor azt minden korosztály látja.

Azt ne feledje senki, hogy teljesen természetes folyamat az, hogy az újdonságban elsőként mindig a szórakozást keresi mindenki. A kihelyezett gépeken nagy sávszélességet igénylő tartalmakat fognak letölteni, melyekhez nem kell különösebben nagy tudás vagy képzettség Pl YouTube-on keresztül. Ez pedig fel fogja zabálni az olcsón kiépített és nyilván emiatt szerény sávszélességű gerincvezeték sávszélességet.

Meglátásom szerint összességében a szándék és az eddigi lépések megtétele tiszteletre méltó, de a megfogalmazott célt nem fogja elérni. Nem lehet izoláltan kezelni az internet kérdést ebben a társadalmi szegmensben, csak a többi problémával együtt kezelve hozhat észrevehető eredményt a társadalom számára. Ráadásul az esélyegyenlőségre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ne nyíljon ki a bicska az emberek zsebében (lásd Szerencs kistérségét a'la Monok).

Julius Bond · http://www.hu 2008.06.22. 12:39:44

Egy ideig olvastam a komment-eket. Szörnyű látni, hogy nem tudnak magyarul írni. Szavakat írnak egybe, betűk maradnak ki, lehagyják az ékezeteket, rossz a központozás. Mocskolódás helyett javaslom, hogy olvassanak, és tanulják a nyelvet. Az internet ebben is segíthet, van mit olvasni, persze válogatni kell, egy ilyen komment nem feltétlenül segíti a helyes írást.
Amíg nem tudnak magyarul addig milyen jogon bántanak másokat a másságuk miatt?

Callidus 2008.06.22. 12:40:43

Azert a gyulolettol frocsogoket megkerdeznem milyen egyebb otlettel allnak elo a kis zsakfaluk ujra "verkeringesbe" kapcsolasahoz. Mert ez a betoncsizma, meg oljunk meg mindenkit eleg szanalom. Szerintem otletnek jo, bar az internet nyitotta szeles ablakon at latszik majd hogy van jobb, szebb elet a kerdes csak az hogy ezt latva megindul egy ujjabb strasbourgi kontingens, vagy inkabb itthon probalnak majd meg epiteni valamit.
Kedves kommentelok, amikor a segelyen elest gyalazzatok forduljon meg azert a fejetekben az afa nelkul "spanban" megvett alaplap meg a minimalber utan fizetett adod is. "tesemvagymas"

Ja mielott mindenki nekemugrik: 100% magyar vagyok, szerencsere mar nem magyarorszagon.

erl 2008.06.22. 12:41:54

Boszor: Köszi! A honlapon van lehetőség kommentárt fűzni a bejegyzésekhez, de valahogy itt nem találtam e-mail címet, ahova küldhetnék közvetlenül nekik üzenetet. Megnézem mégegyszer.

raw 2008.06.22. 12:42:38

En szemely szerint barmit megadnek, hogy a ciganyok teljesen beilleszkedjenek a magyar tarsadalomba, bar tapasztalataim szerint ezt leginkabb ok nem akarjak...
Talan a fiatalabb cigany nemzedek is belatja, hogy nem az "oseik" utja a kovetendo, bar most meg nem latjak a hatranyat, mivel van 2.5 milla magyar "kisebbsegi" adofizeto, aki kihuzza oket (is) a szarbol ... de ha igy folytatodik, akkor mar nem sokaig.

Inditsunk "orszagot a ciganyoknak" programot is ... valahol indiaban :D

hoseman 2008.06.22. 12:43:40

annyira csodálatos ez a program,hogy belefacsarodik a fuck'n szíívem....

djohn 2008.06.22. 12:43:52

emberek, ezt a sok provokációt, előítéletet! nem azt mondom, hogy nincsenek problémák, de ahol drága a kultúra, elérhetetlen, ott buták az emberek. most mért fáj az nektek, hogy bekötötték az internetet pár csóró családnak? talán így elindulnak a dolgos, munkás ember útján és ismereteiket gyarapítva kitörnek! olyan lehetőséghez jutottak, ami lefoglalja őket és nem az utcán, vagy a kocsmában töltik mindennapjaikat!

mammut 2008.06.22. 12:45:07

Legalább visszanézhetik Olaszliszkát és a többi aljasságot , amit elkövettek.
Legalább megtudhatják, hogy pontosan milyen segélyeket nem vettek még fel.
Munkát keresni???????? Ezt ki tanította be nekik?
Csoda, hogy a használt sz.gép miatt még nem háborodtak fel. Ők cigányok nekik vadi. új járna. NEM???????????
Nem internetezni kéne megtanítani ezt a sok mocskot, hanem dolgozni. Fizetésből meg, majd venne magának.
Három gyerekem van, mégse akart senki adni nekem semmit,mert dolgozom. Én is meg a feleségem is.

Fakezű 2008.06.22. 12:45:54

Hát? Szép gondolat, hogy a szakadék ne mélyüljön a keleti elzárt falvakban. Másrészt ez akkor lesz igazi, ha az alanyi jogon járó adómból fizetett havi ingyensegély helyett közmunkához kötött segély fog végre járni.
Vajon a népszerűséghajhász politikusok meg merik ezt a közmunkához kötött segély bevezetését lépni, vagy csak dumálnak róla?

-----

Tanuljon csak az ott élő fiatal is (internet által a lehetőség elősegítve), majd dolgozzon, és ne a többi dolgozó adójából legyen eltartva.
Ha pedig ezáltal nyelvet tanul és külföldre megy dolgozni - az sem hátrány.

Ha a fiatalok tanulását, majd munkábaállását a "szociális" internet elősegíti, akkor célt ért a program.

Mindenesetre a program atyjának gratulálok, és kívánom, a jövőben is adasson meg számára az erő, hogy tenni próbáljon a jobb világért.

hoseman 2008.06.22. 12:46:48

CALLIDUS! Szerencsére már nem magyarországon?....de azért bekapcsolnád a zsákfalukat a vííírkeringésbe?? nna sürgősen keress másik fórumot Te hiperkorrekt,álszent marha!

LongJohnHolmes 2008.06.22. 12:47:33

"TFL 2008.06.22. 12:14:15
Hát amikor benneteketek olvaslak ....

Nyírőéknek meg gratula, amit ezek írnak, nem számít! "

Tehát ha 10-ből kilencnek nem tetszik valami az nem számít? Te hol tanultál demokráciát? Valami diktatúrában? Vagy szocializmusban?

Nyírőéknek gratula, nincs is ezzel semmi baj, feltéve, ha az összes lóvé oda megy ahova adták.
De meggyőződésem, hogy nem fog oda menni:)

Amúgy pedig az elmaradottabb rétegek támogatása, ha jól csinálják, akkor a megélhetési bűnözést szorítja vissza.
Gy.K.: Ha valaki éhes, vagy fázik bármit megtesz, hogy enyhítse kínját. De ha adsz neki kis kaját, meleget, akkor nem fog kinyírni a mobilodért. Persze ez csak nagy számoknál működik.
Néhány egyednek, tele gyomorral, meleg lakásból könnyebb menni fosztogatni:)))))

neo1988 2008.06.22. 12:48:00

Nah jó... ilyen nincs... nem szoktam magamból kikelni de ez felháborító. Mi a fenének nekik internet? Én súlyos pénzeket fizetek ki érte havi 4-5 ezret, és a számítógépemet sem ingyen kaptam... Tessék elmenni dolgozni. Abban igazuk van h az internetet elérhetővé kell tenni mindenki számára... ha fizet érte! De nem ingyen! Vagy wifizzék be egész Magyarországot és mindenkinek legyen ingyen.
- "még olyan isten háta mögötti helyeken is, ahol a vezetékes víz sem hozzáférhető."
Hát igen úgy látszik az internet a víztől is fontosabb.

- számítógépet kapnak garanciával, Linux operációs rendszerrel,
Az index videón az a Linux pont olyan mint egy windows... sőt még az üzenetküldő progi is hasonlít az MSN-re. Csak nem megvették a Windows-t? Ha igen akkor tényleg mély szegénységben élnek. Ha meg nem akkor mi a fenének kell azt mutogatni? Grat az Index videósainak!

- "Bárki igényelhet Netboxot, akinek a piaci hardverárak és a kereskedelmi internetszolgáltatók tarifái szociális helyzete miatt megfizethetetlenek."

Aha értem! Akkor én is kérek. Megnézem mikor fognak nekem adni... És amúgy hogy állapítják meg a rászorultságot? Én sejtem... úgy ahogy a segílyt. Te cigány vagy te kapsz, te nem vagy, te nem kapsz... hát gratulálok.

- Csenyétén munkalehetőség egyáltalán nincsen, a földeket nem művelik,

Méghogy nincs munka? Ott vannak a földek! Tessék megművelni... vagy büdös a munka? Nem a falut kéne szétlopni hanem dolgozni!

Még csak annyi ezekhez hogy én is Szabolcsban lakok. És ahogy nézem ahol ezt be akarják vezetni igenis hogy van internet hozzáférés! És nem isten háta mögötti falvak. De ha tényleg nincs internet valahol és nagyon akar valaki netezni akkor ott a vodafonos net.

Tehát a lényeg: Hülye vagy magyar hogy dolgozol, élj úgy mint egy cigány és több pénzed és lehetőséged lesz....
Érdekes országban élünk...

Callidus 2008.06.22. 12:52:24

ez a helyesiras is valamifele turbomagyar szorszalhasogatas.
Megkerek mindenkit hogy emlekezzen vissza az internet kezdetere ahol az irc n nem a helyesiras hanem a kozles gyorsasaga, illetve tartalma volt a fontos. Meg kell mondjam kedves magyar testvereim hogy 4 ev orszagunktol tavollet utan rajottem miert mondja minden kulfoldi hogy rank nagyon jellemzo a "mindenkit tanitani akar" mentalitas. Mi azthisszuk a legokosabb nep vagyunk, es kozben a kisebbsegi problemak megoldasanak minden apro fellobanasara jon a hoborges az anyazas de SEMMIFELE ALTERNATIV MEGOLDASRA javaslat meg csak veletlenul sem. Eddig tart a tanitas meg az okoskodas.

hoseman 2008.06.22. 12:52:49

mostmár mehet az általuk ismert tiniszex a Zinternyeten is a putriba....húúú de kassa....kibővíthetik ismereteiket....milyen formációban lehet még hugit gerinre vágni...

Callidus 2008.06.22. 13:00:17

HOSEMAN!
Azert vagyok alszent marha mert megprobalok egy nagyobb kepet latni? Magyarorszag lesz europa zsakfaluja, a verkeringesbol pedig epp az ilyen turbomagyar alnacionalista megnyilvanulasok vagjak ki. A megoldas keresese helyett az egymas fejere allas a strategia. nem leszunk magasabbak vele. A szlovakok meg romanok elhuztak mellettunk, marad az ures mellveres meg turulreptetes. Igenis be kell oket is vonni a verkeringesbe, es ossze kellene fogni, eszhez terni vegre. Ez a probalkozas legalabb elkezdodott. Tessek pozitivan hozzaalni vagy csondben maradni. Vagy lelepni mindenkinek.

erl 2008.06.22. 13:01:48

Raw:
Lehet, hogy igazad van az integrációval kapcsolatban. Bár ha elképzelem azt a helyzetet, hogy van egy roma aki egy ilyen mélyszegény kistérségben él és szeretne jobb életet magának, kifizeti a 30e Ft-ot és internetezés közben betéved erre az oldalra, elolvassa a hozzászólásokat...
Érdemes végigfutnod a hozzászólásokat. Vajon az ide író emberek, az ilyen kollektív jellegű, elutasító, gyűlöletkeltő hozzászólások hogyan befolyásolják azoknak a romáknak az integrálódási hajlandóságát, akiket amúgy nem lenne nehéz beilleszteni a társadalomba és munkára bírni.

Arcocska 2008.06.22. 13:02:18

CALLIDUS!!! ne messziről légy okosabb, gyere haza te faszari kis gennyes renegát buzi, és mikor kirabolnak, meg a szemedbeköpnek az utcán, meg élősködnek a pénzeden..na bazmeg akkor legyél ennyire oda a cigány-programokért fasszopókám!!! A helyesirásról: Annyira szánalmas ez a téma, hogy nem fogok stilisztikai pontossággal, nyomdai tördeléssel pötyögni!!!

Zeusz 2008.06.22. 13:04:08

A fintorgóknak annyit mondanék nagy hirtelenséggel, hogy majd ha te is mélyszegénységben élsz egy zsákfaluban kilátások nélküli, akkor majd neked is lehet harmincezerért géped. De szerintem ezt te sem akarnád igazán.

Hajrá Nyírőék!

csubus 2008.06.22. 13:04:26

Ennyi hülye irigy kommentelőt még egy helyen nem láttam.

KukacAV 2008.06.22. 13:04:31

Az összes rasszista fikázónak: ahogy a helyesírásotokat elnézem, nem csodálom, hogy tele vagytok komplexussal. Elég primitív dolog a cigányokra vetíteni a saját lúzerségetek.

A kezdeményezés gazdájának megarespect.

celsius333 2008.06.22. 13:05:08

apjukfaszát a rühes cigóknak!munkatábor kéne ezeknek nem internet,ahhoz talán ismerni kéne az abc-t,a tetves zsidók undoritó vegyifegyvere megsemmisitésre vár önként jelentkezőket szivesen fogadjuk

ss

KukacAV 2008.06.22. 13:06:08

"Annyira szánalmas ez a téma, hogy nem fogok stilisztikai pontossággal, nyomdai tördeléssel pötyögni!!! "

Ja, hogy nálad a helyesírás téma- és hangulatfüggő? :)))))))))

BakkerMan 2008.06.22. 13:08:33

A program céljaival nem lehet vitatkozni, más kérdés, hogy a kivitelezést ilyen formában kell-e megtenni, és hogy tényleg ez a legfontosabb-e egy zsákfaluban, ahol se posta, se aszfaltút...

Én csak azt szeretném tudni, hogy a 200 milliós GKM támogatást milyen pályázat útján nyerte el Nyírő úr, és, hogy ennek az egész projektnek a mérlege hol tekinthető meg, kik vannak a kuratóriumban, mi az elszámolás menete.

Nagyon remélem, hogy nem ezt a szép gondolatot használják már megint fel arra, hogy minél több állami pénzt lehessen "lenyúlni".

hoseman 2008.06.22. 13:09:28

tetszik ez az úgynevezett MÉÉÉLYSZEGÉNY kifejezés....én is mélyszegény vagyok....és lehet hogy cigány....kellene egy takaros kis ház mondjuk a Dunakanyarban,kellene egy kocsi....ha lehet bűrös,3000 ccm minyimum.....kellene a család minden tagjának(sokan vagyunk) egy notebook(használt is lehet)...iwiwezni akarunk!!! ja meg persze munkát is akarunk.....majd....keresni...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 13:09:44

A tisztelt liberális értelmiség azt hiszi, hogy az Internet valami szent dolog, amitől egyből minden purdéből mérnök lesz? Szeintem főként pornót néznek meg klipeket.
Mondjuk egy biztos, nincs más út, csak az oktatás meg a nevelés, és ha már egy purdé ki tud emelkedni a net miatt, akkor már megérte ( mondjuk állami pénzek nélkül valahogy szebb lenne a mennyasszony fekvése).
Lehetne kampányt indítani pl. használt gépek gyűjtésre, nekem is több netezésre még alkalmas figyel fenn a padláson.

Zsolt 2008.06.22. 13:09:52

Olvasgatva az okos és intelligens hozzászólásokat, csak annyi jut eszembe, hogy mennyi agyatlan, demagóg és korlátolt gondolkodású ember van Mo.-on. Ülnek a seggükön és csak ilyeneket papolnak, hogy "büdös cigány, menjen inkább dolgozni", meg hogy "kiirtanám mindegyiket", meg hogy "én még dolgozó cigány ember nem láttam". Emberek! Jártatok már olyan faluban, pl a Csereháton, ahol a többségében magyar (nem cigány!) faluban csak néhányan dolgoznak, mert nincs mit? És ha odamennétek hozzájuk a töketlen bölcsességetekkel és azt mondanátok nekik, hogy "ne segélyből éljetek, menjetek inkább dolgozni", biztos visszakérdeznének, hogy "hová"? Tudnátok nekik mit mondani?jvm2h8

Callidus 2008.06.22. 13:12:11

Arcocska! A cigany bicskaval megy neked a faluban, a feka lofegyverrel brixtonban.
Amugy jellemzo ahogy nekiesik mindenki a kulfoldon elonek. A vilag nagy, ismerd meg, es hidd el csak azert mert nem ulsz rajta, meg latod merre megy a busz.

hoseman 2008.06.22. 13:13:59

ájjájj!!..ahogy kommenteket elnézem,megérkezett pár harmincezres/ötezresével/hó törlesztő mélyszegény

beluga 2008.06.22. 13:15:00

elborzadok a gondolattól, hogy 2008-ban a wifi internet fontos lehet egy seholsincs zsákfaluban, a vezetékes víz a csatorna a gáz esetleg iskola helyett! belegondolni is katasztrófa, hogy vannak vadbölények, akik elhiszik, hogy a cigányok munka lehetőséget fognak kerseni a net-en! valami nagyon félre csúszott, ha vályogvető és teknővájó (ha már valami megyen ingyé) eszközök helyett wifi érkezik! Mikor veszik már észre a dőntéshozó tisztelt népképviseleti úrak és úrasszonyok, hogy itt már réges-régen nem rasszizmusról van szó! Meddig lehet még félresöpörni a többség véleményét, azzal, hogy szegrágál és bélyegez? Mikor lesz végre a démosz véleménye a képviselendő írány? Miért kell megvárni, míg a szélsőségek jutnak hatalomra, döntési helyzetbe? nem vagyok raSSZISTA, KORÁNTSEM, DE A FASZOM VAN TELE EZZEL A "POZÍTZIV MEGKÜLNBÖZTETÉSSEL"

alfa 2008.06.22. 13:18:53

Valaki magyarázza már meg nekem, attol, hogy valaki elkezd ivivezni meg tecső videokat nézni, attol hogy fog kitörni a fenenagy elmaradottságból? De konkrétan, példákkal illusztrálva, ne általános nagy szavakat eregetve. A földet müvelni a falu határában az büdös, de majd a zinterneten jol kitörnek a szegénységböl? Van egy fogadásom, hogy 0db ingyenwifis felhasználónak lett ettöl a nettöl uj munkája. Ingyennettöl lesz viz a faluban? Lesz töle legalább az udvaron budi? Lesz uj munkahely a zsákfaluban? Szoval hogy is segiti ez a program a mélyszegénységből kitörést? Egyébként meg ahol mobil van (és mint olvashattuk, mobil az van böven náluk is, nem is az olcsóbb modellekböl) ott net is van, jaj jaj csak arra elö kell fizetni, arra meg nem fussa a segélyből.

hoseman 2008.06.22. 13:21:03

..én rájöttem....ezek a faszok(jogvédők,felzárkóztatók stb lófaszok) ezek csak bevédik önnönmagukat kibaszott programjaikkal...készülnek arra az időszakra amikor átveszik a hatalmat boxosék.....de ki kell ábrándítanom őket....nem lesz kivétel...ilyen -olyan úton az ő pofájukba is csap majd a szar!!

ftxpmj 2008.06.22. 13:21:57

Az alternatív megoldás a géppuska..
És ezt a legkomolyabban kel mondanom sajnos!

Még azt mondja, hogy távmunkát próbálnak nekik szerezni!
Hogy mit? Távmunkát? Mégis milyen távmunkát, ti tidióták? 8 órában youtube nézés vagy mi? Milyen távmunkára gondoltál, azt írd már légyszíves, mert ahhoz mondjuk programozói diploma és kb. 5 év munkatapasztalat kell...

És egy idézet:
"a program könnyen félre tud siklani, a falusi elit lenyúlja a lehetőséget a rászorulók elől, miközben az EU-s pénzekből fából faragott Mária-szobrokat építenek a főtérre"

A fogalmazásból kiolvasható keresztény-ellenesség egyértelműen ZSIDÓKra utal, ezért tudnak szenvtelenül írni az évszázados templom cigányok általi lerombolásáról, ami nem sikerült töröknek, orosznak sikerült a cigánynak.
Te büdös szarházi az egyház volt az ami 1000 évig összetartotta ezeket a közösségeket nem a cigányneted.

Még azt is van pofád leírni, hogy lenne munka csak meg kellene művelni a földet, de ott csak az internet megy. A monoki példa meg csak kiélezi a konfliktusokat. Az persze nem élezi ki, hogy ellopták a teplomot, megdézsmálják a megmaradt megművelt területeket, az nem, csak a monoki példa....

Callidus 2008.06.22. 13:23:14

Alfa!
Amikor egy olyan kornyezetben elsz ahol a "joelet elkepzelese" kimerul a csillogo mobiltelefon birtoklasaban es a fizetek egy kort a kocsmaban ban, akkor egy ilyen ablak, egy ilyen kitekintes lehet olyan motivalo tenyezo hogy a kislany, vagy kisfiu aztmondja en "ugy" akarok elni ahogy a youtubon lattam es ezert tenni is hajlando leszek. Szerintem ez itt az alapotlet.

alfa 2008.06.22. 13:26:38

Callidus 2008.06.22. 13:23:14

Nem sikerült konkrét dolgot irnod, csak azokat a bizonyos NAGY SZAVAKAT amiket kértem, hogy mellözzetek.


[i] en "ugy" akarok elni ahogy a youtubon lattam [/i]

Az nem elég a kisfiunak, hogy a TV-ben látja, hogy élnek mások? Ha gyözikétöl nem kivánja meg a jobb életet, akkor majd az angolul hablatyolo léggitármüvészektöl a tecsőn jobban megkivánja? Kiröhögteted-e magad ezzel? Tudod, hogy mellébeszélsz.

hoseman 2008.06.22. 13:27:11

beluga 2008.06.22. 13:15:00"Mikor veszik már észre a dőntéshozó tisztelt népképviseleti úrak és úrasszonyok, hogy itt már réges-régen nem rasszizmusról van szó!"

ABSZOLÚT PONTOS MEGLÁTÁS!!

Arcocska 2008.06.22. 13:28:29

CALLIDUS!!! Több helyen jártam már a világban, mint azt gondolnád, de ilyen utolsó, mocsok jellegzetesszagú senki népséggel, mint a CIGÁNY még sehol nem találkoztam! Kukacka te seggarc! Elég elkeseritő, hogy egy ilyen rohadt témában neked a helyesirás az első..ha nem volnál egy primitiv tuskó, akkor tudhatnád, h neten, forumokban igenis megengedett a mellégépelés, rövidités, stb.. Ekkora seggarcot, mint te , te csepürágó, betontuskó!!! Rendben.Ne öljük meg az összes cigót,de statuáljunk példát! Minden elmaradott faluból tizet akasszunk fel jóllátható helyre, felé egy feliratot: "CIGÓ, IGY FOGSZ JÁRNI, HA NEM DOLGOZOL!" Bár ezek a szennyek inkább a halált választanák..de akkor is...elindulna valami legalább..

neo1988 2008.06.22. 13:29:09

Megoldás kell a problémára, igazatok van. De szerintetek ez megoldás? Meg ezzel majd asszimilálódnak? Ahogy eltűnnek majd a kamerák úgy tűnik majd el a számítógép is. Szerintetek ha felszedik a padlót meg ilyenek, majd a számítógép marad a putriban igaz? Hát gratulálok annak aki ezt kitalálta.
És ha munkát biztosítunk nekik? Elmennek majd dolgozni? Kötve hiszem. Monoknak igaza volt, és megvalósította azt amit már én is mondom. Munkához kötni a segélyt! Van elég közmunka. El lehet menni dolgozni! Vagy ott vannak a szabadon, termelés nélkül a földek. Azt is lehetne művelni. De hát büdös a munka...

erl 2008.06.22. 13:29:46

ŐRNAGY ŐRNAGY:
Nekem is van néhány elfekvőben lévő, régi, számítógépes alkatrész, ami azért használható lenne netezésre alkalmas konfiguráció összeállításához. Ezekből tényleg lehetne gyűjtést rendezni, mert amúgy csak porosodnak, míg egyszer ki nem dobom őket. Szerintem ez nagyon jó ötlet.

beluga 2008.06.22. 13:29:52

ZSOT-nak a demagognak

nem hinném, hogy a zaákfalulátogató dolga volna kitalálni a munkalehetőségeket! van erre a feladatra éppen elég alkalmazott, végezzék jól munkájukat, mert ha a többség így tenne, ez a blogg sem lenne!
szóval demagog zsolt, ha nem szóltál volna okosabb maradtál volna! tény, 860 000 ember ma a rokkant nyugdíjas 10 millióból, tény hogy 1000 milliárd közeli az az összeg, amit a különféle cigány-segény-zárkóztató-antidiszkriminációs-államigondozot-egészségügyiellátó "feladatra" elmegy a közös adónkból! ne azt kérdezzék mit kapnak ingyé, vegyék észre mit tehetnek ők a közösért!!! (szabadon JFK után)

Callidus 2008.06.22. 13:30:27

Alfa!

En az angolul hablatyolo leggitarmuveszek produkciojat latva gondoltam hogy lennie kell egy jobb vilagnak. Azota megtalaltam. Es meg cigany sem vagyok. Rohogj ki.

hoseman 2008.06.22. 13:31:48

Nyírő bácsi! Ezt elkúrtad...nem kicsit...

alfa 2008.06.22. 13:34:04

Callidus 2008.06.22. 13:30:27

Kiröhöglek. De nem válaszoltál. Ha a tányérostévén (amire fussa) bejövö kismillió potitiv példa a jobb életre nem elég inspirálo, akkor mitöl lesz az a tecső? Érdemi választ kérnék, nem mellébeszélést. Utobbi az megy, látom.

Callidus 2008.06.22. 13:34:55

Arcocska! Akkor ne menj messzire a vilagban csak spanyol vagy irorszagig ahol a te fasszopozott cigany nepseged komoly antik kereskedo halozatot epitett ki. Azok tudod olyan formak ha meglatnak aszongyak: ni a kis fehervekonydongaju gyere baratom ulj az asztalunkhoz radfer az eves. Ilyen is van. Ilyen is lehet. Ezert mindenkinek tennie kell. Igen, neked is. Amikor az egesz ciganysagrol beszelsz jusson eszedbe a becsi tablarengeteg: "Magyar ne lopj!" Te loptal?

Gerry. 2008.06.22. 13:36:21

Végül is remek ötlet a hét általánosból felszedni őket az inormációs sztrádán. Nincs is ennél fontosabb, és jobb helye ezeknek a százmillióknak. Rendkívül fontos, hogy szórakozási lehetőségeket nyújtsunk nekik, hogy a gyermekek immáron ne a kocsma mellett lógjanak, hanem chateljenek és videókat szuggeráljanak. Fontos, felmutassuk azt a pár tucat embert, akiknek valóban javított az életkörülményein, a kilátásain az, hogy megtanult pc-t kezelni. Erre mindenképpen megéri párszázmillió, nem is értem miért vannak itt megbotránkozva páran, hogy zseniális államunk újabb überzseniális programmal állt elő. Bár programom nekem is körvonalazódna. De abban pár dolog előrébb lenne, mint a wi-fi.

alfa 2008.06.22. 13:36:42

Ja igen, ha ezzel:

[i]En az angolul hablatyolo leggitarmuveszek produkciojat latva gondoltam hogy lennie kell egy jobb vilagnak. Azota megtalaltam[/i]

arra akartál utalni, hogy te elhuztál a francba, akkor támogatom a dolgot, minden ingyenélö huzzon el a francba. Mehet oda is, ahova te, aztán majd menekülsz vissza ide:)))))

Callidus 2008.06.22. 13:37:51

Alfa!

En ugy gondolom hogy ez is egy alternativa, ha egy csaladban a gyerek megtanul szamitogepet osszerakni (ahogy lattuk megtortent) mar megerte. Ha kevesebben vannak a kocsmaban mar megerte. Ez egy kezdemenyezes amit tamogatni kellene, mert a masik alternativa ami fejekben van, nem jarhato. Nincs annyi golyo a magyar honvedsegnel.

Gerry. 2008.06.22. 13:38:39

Callidus: Abszolúte ilyen is van. Teljesen igaz, ilyen IS van-bár hogy hány százalékuk mozog az éppencsak törvényes mezsgyéjén a szinesfémkereskedőkkel egyóütt, az már megintcsak másik kérdés
. Csak sajnos az arányszámok, ezek a fránya arányszámok nem a jólmenő cigányok százezereiről szólnak. De persze ilyen is van, mint ahogy van felelős magyar politikus is. Csak ezek az arányszámok...

Callidus 2008.06.22. 13:40:19

Alfa!

Latod a legjobb pelda a butasagra az utolso kommented. Ingyenelo lennek? Azert mert "elhuztam"? Bunozo lenne azert mert cigany? En nem latom az osszefuggest.

ftxpmj 2008.06.22. 13:41:06

Callidus!

Pont ez a gond, hogy a cigánynak, az Ő "kultúrájának" ez teljesen megfelel! Megszüli az öt gyerekét, most volt, hogy 17 évesen már a harmadikat, megkapják a segélyt, a szocpolt, az ingyentankönvet, amit basznak használni, az ingyenebédet, a digitv-t, már az internetet is.

Azt kell felfogni, hogy ők nem a mi szemünkkel látják a világot, ez nekik tökéletesen megfelelő, ők nem akarnak innen kitörni, nekik nincsenek céljaik, nem is lesznek, ők vígan ellubickulnak a langyos kis pocsolyájukban nagyon kellemesen, egy gond van: MI MAGYAROK FOGUNK BELEROKKANNI, MERT MI MAGYAROK EZT MÁR NEM TUDJUK FIZETNI NEKIK.

Milyen mélyszegénységről beszéltek?
Az kérlek Etiópiában van!!!! Hol vannak ezek attól?

alfa 2008.06.22. 13:41:54

[i]ez is egy alternativa[/i]

Picit drága alternativa, amit pl én fizetek. Te nem fizeted. Tudod, a csalán verése másnak a nemiszervével. Ismered? Kérnélek, akkor adj ilyen tippeket, majd ha te is hozzájárulsz a költségeihez, nem a partvonalon kivülröl osztod a jotanácsokat, büszkén arra, hogy a partvonalon kivül vagy.

alfa 2008.06.22. 13:43:46

[i]Callidus 2008.06.22. 13:40:19[/i]

Néma értö olvasás? Nem te vagy az ingyenélö, de ha szerinted jo megoldás elhuzni a francba, akkor mehetnek utánad az ingyenélők IS, ezt támogatom.

Callidus 2008.06.22. 13:44:59

Gerry!

Aranyszamok alapjan mi voltunk a keleti blokk legkistilubb tolvajai 90 korul. Akkor most teged sem kene beengedni az unioba?

Egy megoldast keresni kell, nem a probalkozasokat gancsolni. Szivesen latnek a ciganyozas mocskolodas mellett egyetlen kommentet aki pl aszongya: "szamitogep helyett mezogazdasagi gepeket kellene lizingelni, es vonzo feltetelek mellett munkaba fogni a lakosokat es foldjeiket.... piacot talalni a termeknek...blablabla... megyek is es csinalom" Node ilyen nem erkezik csak az okoskodas. Az egyetlen ember aki megprobalta ezt az egy holland volt. Ez mindent elarul.

Zsolt 2008.06.22. 13:46:59

Kedves Beluga!

Nem hinném, hogy demagóg lennék, de ha te így látod, lelked rajta. Nekem csak annyi a véleményem, hogy ez nem elsősorban cigányprobléma, sokkal összetettebb annál. Engem az is felháborít, ugyanakkor el is szomorít, hogy egy elég masszív többség, csak addig jut el a probléma megoldásában, hogy "irtsuk ki őket, mind egy szálig", gyakorlatilag meg sem próbálnak más utat járni és egy kicsit összetettebben (kreatívabban?) gondolkodni. És ez is egy komoly probléma ma Mo.-on. Persze azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy az internet minden rászoruló ember kezébe munkát fog adni. Ez csak egy lehetőség, amivel lehet élni és sajnos, visszaélni is. Az, hogy otthon ülsz és semmit nem teszel, az még nem old meg semmit. Ez a program egy próbálkozás, valami, ami nem otthon ülés. És már ez így önmagában is egy pozitív dolog az én szememben.

Callidus 2008.06.22. 13:49:51

Alfa!

Miert gondolod hogy te fizeted a ciganyt? Te sokkal tobbet fizetsz a kovetett politikai vezetod kampanyaba, vagy a 130ezer hivatal illetekbelyegebe. En ezek miatt az ingyenelok miatt leptem le. A cigany "problema" mindenutt megvan. Csak van ahol drogosoknak, negereknek, tinedzser anyaknak, lustaknak, fiataloknak hivjak oket. Orszaga valogatja. Nezz szet egy picit a vilagban kulonben hajlamos vagy azthinni hogy te vagy a kozepe es a problemad a legmelyebb hetedhetvilagon.
A rasszizmus eloretorese magyarorszagon. az problema.

ravenlord 2008.06.22. 13:50:46

Szerintem, ha már annyit elérnek vele, hogy esténként nem az utcákon lődörögnek, nem magyarok kirablásával, megverésével, megölésével foglalkoznak ráérő idejükben, már megérte. Ha az internet hosszú órákig leköti őket, már nyertünk vele.

ftxpmj 2008.06.22. 13:52:23

Szerintem is gond a raszizmus:
amikor egy autóst Olaszliszán "öljétek meg a magyart!!!!" felszólítással vernek agyon gyermekei szeme láttára, azt azt hiszem nyugodtan nevezhetjük rasszizmusnak.....

torma 2008.06.22. 13:53:17

A cigányság genetikailag képtelen integrálódni, mindig arra törekszik, hogy élősködőként a társadalom által eltartott nagypofájú, ingyenélő nemzet legyen. Vannak kivételek, de a nagy részük az állambácsi zsebpénzén él, nem is olyan rosszul. Jól kiismerték a szociális támogatások rendszerét, tudják mit és mikor kell csinálniuk ahhoz, hogy csurranjon cseppenjen nekik. És ahogy látjuk, egyre több jut. Most már ingyen PC meg net. Legközelebb ingyen víz/gáz, sőt, ingyen bérlet és benzinutalvány, nehogymá leszakadjanak szegények.
Bármilyen milliárdos próbálkozás eleve kudarcra van ítélve, mert a cigány lét nem arra termett, hogy dolgozzon és termelő tevékenységgel a társadalom szerves (és hasznos!!!) része legyen. Meg kell vonni tőlük a mézes bödönhöz való hozzáférést és szép lassan rájönnek, hogy ez az állam (sem) olyan, amin élősködni lehet. Majd továbbállnak. Csak ehhez tökös politika kéne, nem ez a cucialista maszlag, ami most megy...

zor-bá · http://milenneha 2008.06.22. 13:57:17

azért csak cigánynak jár internet, hogy nehogy tovább gyarapodjon a kuruc.info látogatottsága...

viccet félretéve: Attól, hogy némelyek láttak rendes cigányt (legutóbb én is egyet aki a földjén dolgozott), még nem kell megkérdőjelezni a cigánybűnözés fogalmának létjogosultságát.
Mert pl. ez a kifejezés nem azt jelenti, hogy cigány=bűnöző, hanem azt, hogy a cigányoknál többszörösen nagyobb azok aránya, akik életellenes bűncselekményeket, lopásokat, stb. követnek el.
Nem csak Mo-n. Csak annyit a nyugati lopkodásokhoz, hogy ismerősöm bírósági tolmács Ausztriában, ahol pl. a "magyar" tolvajok ügyeit tárgyalják. Szerinted milyen a többség bőrszíne???? De ott sem írhatják le, hogy cigány, marad hát a magyar...

Szerintem az a legnagyobb rasszizmus, hogy bármilyen segítséget csak cigány kaphat. Nem csak a segélyről van szó, hanem a lelakott lakások pótlásáról is!
Mert a lecsúszott magyaroknak is meg kellene adni az esélyt, ha valaki komolyan gondolná a segélyezést.

alfa 2008.06.22. 13:57:42

[i]Miert gondolod hogy te fizeted a ciganyt?[/i]

Miért, te fizeted? Nem, Én fizetem, meg a többi MAGYARORSZÁGI adófizetö. A politikusokat IS mi fizetjük, de ez nem az a blog.

[i]kulonben hajlamos vagy azthinni hogy te vagy a kozepe es a problemad a legmelyebb hetedhetvilagon[/i]

Az én világomnak én vagyok a közepe, nekem az én problémám a legfontosabb. Nagyjábol magasról teszek más országok saját belsö problémáira, mint ahogy más országok magasrol tesznek a mi belsö problémáinkra. Te viszont hajlamos vagy azt hinni, hogy a te világodból jobban meg tudod mondani a tutit, mint azok akik benne élnek. Innentöl meg nem vagy vitaképes, csak észosztó senki, ugyhogy ignore ON

hoseman 2008.06.22. 13:58:24

cigány--->roma----->MMÉÉÉLLLYSZEGÉNY

(evolúció)

No_Mercy 2008.06.22. 14:02:14

"A fogalmazásból kiolvasható keresztény-ellenesség egyértelműen ZSIDÓKra utal, ezért tudnak szenvtelenül írni"

Nem gondoltál arra estleg, hogy az egyháznak a nyomulása is idegesíthet nagyon sok embert, és ehhet nem kell se cigánynak, se zsidónak, sőt még Gyurcsányistának se lenni....

Nyírő talán arra gondolt, hogy ebben az országban a kurva nagy látszatra mindig volt pénz, de a valós, gazdaságélinkítő dolgokra meg soha.

hoseman 2008.06.22. 14:03:07

..aszondja a kis fruska hogy a goglen kereste valami író születési dátumát,mert az kiadja......ahamn....én meg a cikk olvasása előtt pont a Feynman féle útintegrálban tanulmányoztam a részecskék lehetséges útvonalait...

senki 2008.06.22. 14:06:12

fel kellene keresni az ötletgazdát és megadni neki a lehetöséget: vagy kifizeted saját zsebböl amit csináltál te nyomorék, vagy itt és most elvágjuk a torkodat mint a disznónak. a következö böszme jobban meggondolná mire bassza el a pénzt. vagy ez legyen, vagy türjük szótlanul mert ez igy jo egy kibaszott gazdasági csödben levö országban.
a tehetetlen magyargárda meg bassza meg az anyját két főispánná avatás között.

nagyorgy · http://nagyorgy.uw.hu 2008.06.22. 14:07:17

Részemről szimpatikus a kezdeményezés!
A céges selejtezésekből akad régi gép bőven, szinte ingyen. Netezzenek, fejlődjenek.
Egyedül attól félek, hogy belerakja a mocskos kezét a korrupció és a 3 millió szociális internetezőnek állami pénzen vesznek Vista full license-t, meg office-t hozzá és talán még MS-SQL enterprise edition-t is, amit persze (x)évente újítani kell.
Most még Ubuntu Linux futott a gépek egy részén, de az az érzésem, hogy a nemsokára meg fog jelenni egy közösségi igény, amit csak a legutóbbi microsoft szoftverév verziójával lehet megoldani és onnét számítva NAGYON-NAGYON sokba fog ez kerülni minden adófizetőnek.
Példa:
hup.hu/cikkek/20080607/megakadt_a_nyilt_forrasu_migracio_becsben

Szodoma és Gomora 2008.06.22. 14:07:34

Ez egy jó program!

Ajánlom a fikázók figyelmébe, hogy ez a magyarság érdekeit is szolgálja!
Ha száz romából csak tíz lesz értelmesebb és ez a tudás utáni vágy, megjelenik
a gyerekeikben is, akkor kialakulhat egy kvázi értelmiségi roma réteg.
Akikkel ugyanúgy lehet beszélgetni, mint egy fehér emberrel.
Én ennek örülnék!!
Egyébként utálom a cigányokat. Engem is megvertek, lehúzták a lábamról a cipőt,stb..
Tehát van bennem egy adag rasszizmus és egy kiskanálnyi liberalizmus.
De ez a kiskanál pont elég, hogy azt mondjam, ha csak egy igaz embert is találunk abban a faluban, akkor megérte, a többi pedig úgyis elrohad, ha nem tart lépést.

Ha megjelenik az első roma hacker, akkor majd el lehet dönteni, hogy annak örülünk, hogy
ért hozzá, vagy utáljuk mert roma és megint bűnözik.

Uff!!
Én vakertam..

Zsolt 2008.06.22. 14:10:36

kormanyszovivo.hu - 200 millió Ft
115 falu, 1700 végpont - 200 millió Ft

Na ez a demagógia. :-)

Üdvözlettel:

Zsolt

torma 2008.06.22. 14:26:58

Még egy dolog. A társadalomba való beilleszkedés alapja a család, a nevelési környezet. A cigány nevelés (ha lehet annak nevezni) nem arról szól, hogy tanulj fiam, mert belőled is lehet valaki, látod az állam milyen rendes, nem hagyja hogy éhen haljunk, ad segélyt, ad házat, sőt még internet is jut! Ettől a lépéstől nem fog megvilágosodni egy roma gyerek sem, a környezetéből nem fog tudni kiemelkedni. Mert nem engedik neki, sőt meg sem mondják neki, hogy van másik út! Az egyetlen út, amit a szülei, testvérei is tesznek, az élősködés. Mert az kényelmes. Bár meg lenne az esélyük a fejlődésre, a tanulásra, de mivel nincsenek rákényszerítve, nem törekednek még az érettségi megszerzésére sem. Segélyért folyamodni és azt felélni, ahhoz nem kell diploma.
Én a két óvodás korú gyermekemre már most tízezreket költök /hó, hogy normális környezetben, normális körülmények között nőjenek fel és legyenek a társadalom hasznos tagjai. Mire diplomások lesznek, 2 ház árát rájuk költöm majd (ezt minden szülő tudja). De nem sajnálom rá, mert tudom, hogy így helyes, az én értékrendemben ez alakult ki, erre neveltek. Az állam hiába költene milliókat a cigány fiatalok taníttatására, nevelésére, nincs rá igény. Még többletpontot is kapnak a felvételin, mert ők hátrányos helyzetűek, meg blabla, de kiváncsi lennék, hogy idén a felsőoktatásba hány roma adta be a jelentkezését. Gyanítom az 1%-ot sem éri el, annak ellenére, hoyg előttem valaki említette, a kisiskolások 50%-a már most cigány, és az arány egyre romlik! Lehet itt pénzt beléjük tolni, támogatni őket, előnyhöz juttatni a "kisebbséget". Amíg nincsenek rákényszerítve, hogy az állam által beléjük fektetett milliárdokat úgy éljék fel, hogy cserébe tesznek is valamit, és ez a befektetés 20-30 év múlva megtérül, addig felesleges a szájtépés...

Én csak küzdök tovább, fizetem az adót, iskoláztatom a gyerekeim, mindenért fizetek, nekem ugyanis ingyen nem jár semmi, és közben reménykedem, hogy ha nyugdíjas leszek, akkor az aktív keresőréteg (a gyerekeim korosztálya), aminek a fele ugyan cigány lesz, majd mind szépen dolgoznak és fizetnek adót. Szép álom...

erl 2008.06.22. 14:44:23

Vajon a romák hozták a szociális törvényeket? Nem. A mi politikusaink hozták meg azokat a törvényeket, amik azoknak segítenek, akik sok gyereket vállalnak. A szándék biztos nem az volt, ami az eredmény lett, de azután sem változtattak a rendszeren, hogy látták visszaélnek a szociális rendszerrel.

Janusné 2008.06.22. 14:44:24

Valaki azt írta, hogy a szlovákok, románok elhúztak mellettünk. Ez igaz, főleg roma ügyekben. Pár éve volt a felvidéki, úgynevezett "éhséglázadás", amikor ott is munkához kötötték a segélyeket. A szlovák rendőrség a katonság támogatásával kiment és úgy elverték a lázadókat, mint szódás a lovát. Ott aztán nincs ingyen ház, ingyen WIFI, a magyar diplomás bérnek megfelelő szociális segély, a dakoták mégis csöndben vannak. Lenne mit tanulni Szlovákiától.

én 2008.06.22. 14:50:36

há beszarok,komolyan mondom. ingyen ház, ingyen péz,ingyen kaja, ingyen szgép,ingyen internet. mégis mi ösztönözné ezeket a cigányokat arra,hogy dolgozzanak?????

Hirvaer 2008.06.22. 14:51:10

Azon lelkes tündérvilágban élőknek, kik ilyen odaadással kiállnak ezekért a sakálokért, csak annyit mondok: Költözzetek. Főleg aki külföldön él és onnan osztja az észt. Költözzetek egy ilyen helyes kis faluba egy pár cigányputri szomszédságába. Költözzetek oda (nekem is van szívem, ezért..) csak egy hónapra. Járassátok a gyermekeiteket olyan isoklába egy hónapig, ami hemzseg a digóktól. Nem sorolnám a lehetőségeket, de gyanítom nem a szomszédokkal közös kerti sütögetésből és a gyermekeitek tekintetében örök érvényű barátságok szövődéséről szólna az az egy hónap. Töltsetek egy hónapot azok mellett az állatok mellet, akiket ennyire védtek és meglátjuk mi marad jelenlegi szilárd véleményetekből (és belőletek).
Aki meg olyan marhára meg van elégedve ezzel a projecttel, hogy saját pénzével támogatná.. az ne itt keressen elérhetőségeket.
Ott a térkép. Be vannak jelölve a szóbanforgó faluk. Menjenek egy cigányputrihoz, csöngesse.. lépjék át a kidöntött kerítést, kopogjanak be és adják oda személyesen a pénzt, aztán várják a reakciót. Hogy a becsületesség jelét kimutassák egyes egyedül menjenek oda..
Az út során begyűjtött tapasztalatokat (amennyiben lesz még rálehetőségük) osszák meg a nagyérdeművel..

Elmondom én mi nyomja a szívem, mikor azt hallom,hogy a cigányságnak már megint a seggét nyalják, hogy felzárkózzon a civilizált társadalomba illeszkedvén:
A németjuhász kutya és a farkas között külsőségekben elenyésző a különbség. A titok mégis belül van, mivel míg az előbbi fajtát vakvezetésen túl a rendőrök segítésén át az életmentésig gyakorlatilag mindenre tudják idomítani s az állatok legnemesebbje, addig egy falkában nevelkedett(!) farkasnak nemhogy azt nem tanítod meg, hogy üljön, ha szembe kerülsz vele azt sem fogod tudni vele megértetni, hogy ne öljön meg..

Callidus 2008.06.22. 14:59:20

Alfa!

Add ossze janusne kommentjet a zsolteval, plusz gondolkozz el a szodoma kommentjen es maris kozelebb jutsz ahhoz amit mondani probaltam. Szarhatsz a masik orszagra es elkovetheted ugyanazokat a hibakat amin ok mar tulvannak es megoldast is talaltak, csak azert mert nem latsz tul a vilagodon. Ez a vilaglatas, a korlatoltsag megszunese a kulcs ebben a programban is. A ciganyok vilagaban a nemesfemtolvaj a kiraly hiszen nem lat mast. Most megvan a lehetosege hogy lasson. A te vilagodban a cigany az antikrisztus mert nem latsz mast, pedig neked interneted is van.

Janusné 2008.06.22. 15:00:30

Ja, a lelkes védőknek nincs semmiféle gyakorlati tapasztalatuk a romákkal kapcsolatban. Olyanok, mint az úgynevezett oktatási szakértők, szociológusok, pszichológusok, akik osztják az észt, hogy a tanárverés a pedagógus hibája, mert nem szórakoztatta kellőképp a gyereket.

beluga 2008.06.22. 15:16:25

zsoltnak

megmondtam, demagog vagy! miről írsz? lózung, lózung hátán!
gondolom - persze nem tudom tutira - nem a te feladatod a megoldás keresése. túlléphetnél azon a marhaságon már amiket innen-onnan felcsípsz és írsz! el kellene végre fogadni az érintettek a többség véleményét ez ügyben. szép szó és a segítő kéz itt mit sem ér már! határozott és kemény fellépés szükséges, makarenkói pofon, amig nem késő (bár, amilyen sürün szólnak a híradások pl. tanár verésről, lehet a makarenkói pofon is kevés már) szóval, ne a magasból, messziről beszélj, halld meg a cigányokkal - kényszerből - közel élők véleményét is, és ne gondold, hogy azok akik ide írnak rasszisták (én sem vagyok az) csak éppen azt hiszik sokan(én is) hogy lehetetlen az együtt élés, ezek felfalják az országot, pont úgy mint a sáskák!
ám ha tudsz jót és okosat mondani (ha ez nem is feladatod) örömmel hallanám, hátha a nagy baj elkerülhető még!

tapló 2008.06.22. 15:19:32

Naigen. Romagyerek bemegy az iskolába, és ha nem tetszik neki a tanár képe, leköpi és még bele is rúg, Rroma haverja mindezt mobillal felveszi videóra majd feltöltik "jutyúbra". A csereháti romák meg ingyenWIFI-n nézik a követendő példát; "Figyemá! Ejj a pesti rokonok milyen faszagyerekek! Fejlődni kéne nekünk is!"

Én időmben a tanár olyan fülest adott, ha szemtelenkedtünk, hogy csengett a fülünk sokáig...Ezek után romaosztályokban ki fog tanítást vállalni? Lesz még érdeme a tanári pályának???

Szégyen, ami ebben az országban pozitiv diszkrimináció címen zajlik...

beluga 2008.06.22. 15:21:40

annyit még, a kommentelők többsége nem fikáz, nem genya, csak szeretné már, ha tenné dolgát a népképviselet, védené őt és családját, nem osztana ingyen a közösből, s joggal várná el, egyformán itéltessen meg mind ki itt él (dolgozik, ha-ha)! és ez barátaim nem rasszizmus, mondjon bármit is horvátha vagy a kolompáro!

Unsung 2008.06.22. 15:35:15

Úgyis megdöglünk mindannyian.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.06.22. 15:39:55

Szüleim egy kis zempléni faluban küszködnek vele, hogy képtelenség bármiféle szélessávú internetezési lehetőséghez jutni. (Nem ingyen!) Megpróbáljuk megoldani máshogy. Ugyanebből a faluból, noha nem tudnak interneten munkát keresni, mégis szervezetten, több száz kilométerre járnak el Romániába dolgozni.
Nem a programok hirdetése a megoldás: amire nincs belső igény, az nem is fog megvalósulni.

Callidus 2008.06.22. 15:46:08

az osszes irastudonak ajanlom ezt a cikket: index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/

Minden szavaval egyetertek.

alfa 2008.06.22. 15:56:07

Callidus 2008.06.22. 15:46:08

Várjunk csak, nem te vagy az aki elhuzott innen a francba, mert itt szar ott meg jo? Lehetne, hogy az uj otthonod dolgaiba oszd az észt az ottaniaknak, ne itt azoknak, akik maradni akarnak?

nrp0924 2008.06.22. 16:15:23

A szomoru az, hogy itthon az ilyen szanalmasok maradnak nekunk, mint Alfa. Igy tenyleg nehez orszagot epiteni. No mindegy, akartam kommentelni, de annyi tirpakbaromsagot olvastam az eddigi hozzaszolasok kozt, hogy elment a kedvem.

pirosalma 2008.06.22. 16:30:07

Morfondírral értek egyet.
Iskolákban oké lenne az ingyen net és gép.

Így szerintem nagy valószínűséggel nem kultúrtartalmakat töltenek majd le, nem fognak profession.hu-t böngészni stb. Persze, ez előítélet..

És igen, én egy bazi pici faluban élek, fiatal értelmiségi, és előbb műveltem a földet, minthogy netünk lett volna.

Több évet!!! vártunk rá, mert ide az isten háta mögé még a gáz sincs bevezetve. Cigányok itt nem laknak.
Egyetemi tanulmányaim során is hátrányt szenvedtem emiatt. Ezért ilyenkor kicsit mérges tudok lenni az ilyen hírek hallatán.

És én lennék a legboldogabb, ha az érintett településeken tényleg pozitív változás állna be a program hatására!!!

Az érintett falvak között meg jópár olyan van, ami nem egy istenhátamögötti falu. Valamelyik főút melletti.
A nagyszüleim szatmáriak, így ismerem a környéket.

Az egyik nagymamám faluja, ahol kb 70% már cigány, és zsákfalu, na ott pont nem látom az említett kezdeményezést....

Adamsky 2008.06.22. 16:50:28

Nesze nektek!
Ahogy elnézem, nem annyira szegények ezek ottan. Aztán nem tudom, hogy miért a nettel kell kezdeni?
Meg kéne őket tanítani dolgozni!
Azt veszem észre, hogy baromira fontos a cigányság egyes politikai erőknek, mert ugye szavazóbázis.
De azt hogy a nekik nyújtott segítséggel, elveszítik a magyarok szavazatait az ugy látszik nem lényeg!
Munkát ezeknek nem netet!
Amikor majd kifizették a havi 5.000-ből a gépek és a bekötés árát, akkor majd jól eladják a gépeket. Egyébként magyar családoknak mikor adnak ilyen ajándékot?
Persze a magyar az nem számít csak az EU által jól támogatott délsvéd lakosok. Küldhetnénk ezekből párat az EU-ba ha még nem tudják eléggé mire képesek! Ezek nem tudják mi a jó, küldjünk ki nekik egész romatelepeket! Hadd szokják a pepsi érzést!

Ádám

raw 2008.06.22. 16:52:06

ERL:
Pedig szerintem az integraciora a legjobb pelda pont a magyar. Szinte mindenkienk a vilagon van negativ eloitelete a magyarokkal szemben, szomszedaink nagy resze (mar aki nem magyar) utal minket, legszivesebben kiirtana azonnal es ez gyakran kolcsonos, de ennek ellenere tudtunk integralodni europahoz es tudunk viselkedni a szomszedainkkal is tobbnyire.
Persze a hatasfoka a dolognak mar mas kerdes, de van ra hajlandosag.

De akar johetek mas hasonlattal is. Nezzuk egy masik negativan diszkriminalt csoportot a magyar zsidokat, es most hasonlitsuk ossze az eletkorulmenyeiket az itt elo ciganyokkal ...

En ugy latom, hogy ok mar annyi segitseget kaptak, es a tenyek pedig magukert beszelnek, kar erre tobb szot pazarolni.

Es en sem tartom magam rasszistanak.

nfn 2008.06.22. 16:52:12

azért vagyok szomorú, mert a kommentelők többsége nem látott még közelről romát, mégis véleményt mond....

ja és én Ny-Mo-n élek, úgyhogy egy kis kiegészítés tennék az ausztriai ne lopj magyaros hozzászolásokhoz.... a tolvajok nagy része zalai cigány volt

makukk · http://index.hu 2008.06.22. 16:56:15

Nincs munka?Europában nincs munka?Az szép lenne.Érdekes,a törökök több ezer km-et tudnak utazni munkaért a mi magyar ciganyaink meg ingyenkenyér, inygyen net Komolytalan

Adamsky 2008.06.22. 16:57:23

Pirosalma!
Nem előítélet! Tapasztalat!
Ezeknek majd akkor adnék valamit ha a magyar törvények szerint őket is elitélnék, a magyar törvények rájuk is vonatkoznának, és nem az ombudsmann lihegne a sarkukban, hogy mi az hogy segélyt csak akkor kaphatnak ha közmunkán is dolgoznak? S ezért még nagy cikk is az indexen, h megvétózták a polgármesterek döntését, és védik a délsvédeket, nehogy megtudják, hogy mijazamunka!
Skool, ahogy a svédek mondják: EGÉSZSÉGEDRE!

Ádám

Adamsky 2008.06.22. 17:01:44

NFN!
ezt írtad:
"azért vagyok szomorú, mert a kommentelők többsége nem látott még közelről romát, mégis véleményt mond...."

Sajnos én láttam eleget, amikor a gyerekemet lenyúlja a roma csapat fényes nappal az utcán, és elveszi a zsebpénzét?
Meg amikor 7-en támadnak meg szintén fényes nappal szintén gyerekeket?
Mint a sáskák!
Undorító, s még ezek kezébe adunk egy olyan eszközt amivel még jobban koordinálni tudják a sáskajárásukat?
Na ne.
Nem vok rasszista.
Csak nem láttam még tisztességes romát.

Ádám

Adamsky 2008.06.22. 17:05:07

Szodoma-Gomorra-nak!

"Ha száz romából csak tíz lesz értelmesebb és ez a tudás utáni vágy, megjelenik
a gyerekeikben is, akkor kialakulhat egy kvázi értelmiségi roma réteg."

Kivánom neked hogy ebből az értelmiségi roma rétegből legyen az ország első roma miniszterelnöke is, bár ilyen már volt eccer. Asszem... LOL

Azt mondta egy ismerősöm, hogy zárkóztassuk fel a romákat...
Hmmm. Érdekes, lehet hogy azt kéne, csak én másképpen tenném nem oktatásilag...

Ádám

ftxpmj 2008.06.22. 17:17:33

Így van! A törökök, szerbek, románok(!) milliói utaznak Nyugat-Európába dolgzni!!! Bezzeg a mi állítlág "mélyszegényságben" élő cigányaink megkapják a családi pótlékot, a szocpolt, az ingyenebédet, az ingyentankönyvet, az ingyennetet, de ez neki nem elég: kötözködnek, bűnöznek és halomra gyilkolássák a magyarokat, lehet az fiatal vagy munkában megőszült 80 éves nekik nem számít.

És egy igazság a végére:
A CIGÁNYNÁL RASSZISTÁBB NÉPSÉG NEM ÉL EBBEN AZ ORSZÁGBAN!!!!

Tgergot 2008.06.22. 17:24:54

Tanítok kisvárosban egy iskolában, ahol a gyerekek több, mint 90%-a cigány. Azoknak, akik védik őket azt üzenem, hogy meg lehet próbálni, csak egy picit.

Aki nem látott még közelről cigányt, az minek is kommentel itt?

Pedig szeretem a munkámat és ezeket a gyerekeket és a lelkem kiteszem értük (mert vannak normálisak köztük, igaz, hogy el fognak kallódni).
Kicsit vérlázító, mikor mesélik, hogy mennyit kártyáztak, ittak el. Vagy pl. az egyik gyerekem ballagására több százezer forintot "buliznak el"..

HIRVAER elég jól leírja a helyzetet.

Janusné 2008.06.22. 17:25:46

Nem, nem félreétitek! A magyarok hitvány, szemét, provinciális rasszista népség, mert nem akar még többet adni a dolgos cigányoknak! Ha a magyar rasszizmus nem akadályozná őket, akkor már régen csak cigányokból állna az MTA is!
A magyar rasszizmust az is mutatja, hogy nem új, hanem használt gépeket adnak a romáknak.:))

Tgergot 2008.06.22. 17:27:50

Az akciót elfelejtettem kommentálni:)

Agyrém...

Callidus 2008.06.22. 17:31:19

Elkezdodott a komoly butasag vilagba kiabalasa. Itt sulyedt el a forum, de szerencsere az ertelmesebbje tesz is valamit ezert volt itt ez a forum is ahol a sok szajkaratebajnok kisirhatja miert is olyan nyomorult az elete. Hat persze hogy a ciganyok miatt!
Nyiro tudom hogy tudtad ez lesz belole.
Nem, meg nem eleg felnott a tarsadalom hogy tiszta szemmel lassak mit es miert teszel. Csinald csak, te mar teszed amit helyesnek erzel, es mosolyogd meg a "komoly" megmondoembereket. Ok azok akik ugysem tesznek semmit, legfeljebb nagycsoportban kovet dobalnak es kulonfele eszmeket faragnak a nyomoruk kore hogy meg veletlenul se kelljen szembe nezni a sajat korlatoltsagukkal.
En itt befejeztem, kifogytam az ervekbol miert is kellene itt vesztegetnem tovabb az idomet. Tovabballok ahogy tettem ezt mar nehanyszor.

Hajra Nyiro! Talan egyszer en is eleg eross leszek hogy tegyek.

nfn 2008.06.22. 17:53:18

Adamsky! Tudom miről beszélsz...én azokra céloztam, akik még tele vannak ideával, és azt hiszik, h. a helyzetet egy sima oktatás-internetet adok ingyen dologgal csak egy picit is el lehet mozdítani pozitív irányba...pont azt csináljuk, amit a hollandok az iszlámmal....nem értik meg egyesek, h. a két oldal nem ugyan azokkal a szabályokkal játszik.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.06.22. 18:00:42

Biztosan ez fogja majd felemelni őket, és nyilván nem pornó letöltögetésére fogják használni, hanem majd a műveltségüket fejlesztik vele.

A bűnöző életmód meghozza jutalmát: ingyenfizetéshez most már ingyen internet is jár!

Ezeket csak úgy lehet felemelni, ha KÉNYSZERÍTIK rá őket. Amíg ingyen kapnak jutalmakat a bűnöző életmódjukért, addig mi a faszért akarnának kimászni belőle?

Ecker 2008.06.22. 18:02:01

És a média, illetve a „nagy emberek” a munkához kötött segélyen van kiakadva?!
Szánalmas ország vagyunk, szánalmas emberekkel, és nagyon sok szeméttel, amit már illene kitakarítanunk!

Zsolt 2008.06.22. 18:20:30

Tökéletesen igazat adok neked Callidus.

Az a magyar ember egyik legnagyobb hibája, hogy mindig bűnbakot keres a saját balfaszsáságra. Könnyebb a saját nyomorának okát a cigányokban keresni, ezért szokott "zsidózni" is, de amikor tenni is kellene valamit, akkor hirtelen elfárad és nincs ideje rá. És még csodálkozunk, hogy Mo.-on nincs kiforrott civil társadalom, mert hát ugye az baromság, ha pl. tíz ember fogja magát hétvégén és csak úgy passzióból eltakarítja mások szemetét. Mert zavarja őket a látvány. Le merem fogadni, hogy ha a fenti kommentelők többségét megkérnénk ugyanerre, akkor ezt kapnánk: hát már nehogy én szedjem össze a mások szemetét? Na itt van szerintem a baj.

De túl sokat foglalkoztam én is ezzel a problémával, rengeteget vitatkoztam már hasonló témában másokkal, és sajnos mindig arra a következtetésre jutottam, hogy nem értik, mit akarok mondani. Csak "kiírtani" akarnak. Semmi mást.

beluga 2008.06.22. 18:28:29

zsolt

sikerült kiírni magad, szerintem. de hát nem lehetsz akkora marha, hogy mások piszkát nyald fel, vagy igen? szerinted nem az a célravezetőbb, ha az arra illetékes ösztökéli a szemetelőt, hogy ezt ne tegye? amig valaki(k) elhordják más(ok) szemetét, csak úgy, addig nem fog változni semmi, ha érted a képet! kemény kézzel, kemény törvényekkel! csak ez lehet a megoldás, mert másként jön a magyargárda és rendet rak a magy módján (magasról leszarva európát) nem gondolod? meg hálásan megköszöném, ha írnál példát a romákok jó cselekedeteiről, már csak a te példát okán....

beluga 2008.06.22. 18:30:59

és persze a nyirő úr (fingom sincs kiő) odahordja apénzét ahova akarja, leszarom amig a sajátját adja!

beluga 2008.06.22. 18:43:37

„Az esélyegyenlőség és egyenlő elbánás, valamint a nemzeti elbánás alapelveinek az állami normatívák, valamint az ezek tartalma alapjául szolgáló kötelező elemek és szempontok meghatározása során is érvényesülniük kell. Az állami normatívák nem határozhatók meg olyan módon, hogy egyes ajánlattevőket az ajánlattétel lehetőségéből indokolatlanul kizárjanak, vagy más módon indokolatlanul hátrányos megkülönböztetésüket eredményezzék.”
bocs, most olvastam ezt a szarságot, ennek alapján csinálták meg az "ezredik" kormány portált 200 milláért, aki már látta, annak tutira tetszik a felület, leginkább az utalásokat kedvelem benne, a többi minisztériumi portálra, hiába, ebből sohasem lehet elég! ja, a mocskos fidesz sem különb persze...

elnézéstkérek 2008.06.22. 18:44:55

"Az index videón az a Linux pont olyan mint egy windows... sőt még az üzenetküldő progi is hasonlít az MSN-re. Csak nem megvették a Windows-t? Ha igen akkor tényleg mély szegénységben élnek. Ha meg nem akkor mi a fenének kell azt mutogatni? Grat az Index videósainak!"

nekem is feltünt :D
nektek is tünjön fel
és mire használja a dipos a netet?iwiw meg myvip, lehet feltölteni megölöm a magyargecit aláirosos képet meg mivancsicskagecikkellpofon képet
meg aranysmukk, boxosállás, mobil, készpénz, fel internet napiszaron meg leröhögik a magyarok
durva ez a világ
aztán tudnám miért csak vidéki mély szegénység van.. itt a városban egész nap mászkálnak az aromák, este söröznek, soha semmi dolguk, öket is kéne kicsit sajnálni!

bocs a 'primitiv' 'rasszista' stb stb kommentemért :(
bocs, tényleg, nehari

elnézéstkérek 2008.06.22. 18:47:07

geci széjel baszom a gádzso anyád ne ugasá me szitverlek te majom geci

o igen, kulturát a falvakba
ezt akarom majd látni jövöre!
eresszük rá a forumokra a munkanélküli hordát
destroy!

ismételten elnézést a primitivségemért

Zsolt 2008.06.22. 18:53:14

Kedves Beluga!

A mások szemetét eltakarítani csak egy dolog a millió közül. Megfelelő előkészítéssel (pl. mádiamegjelenés) lehet nagyon hatásos is. És ez nem jelenti azt, hogy nem kell megbüntetni a szemetelő embert, vagy nincs szükség köztisztasági vállalatokra.

Én egy szóval sem állítottam, hogy törvényekre nincs szükség, ezt nem tudom, honnan veszed. Kellenek kemény törvények és be is kell őket tartani/tartatni. Nem érzem, hogy erről folyna a vita. Említette valaki a monoki példát, megfelelő törvényi hátérrel én is elfogadhatónak és járható útnak tartom az ott megfogalmazottakat. Mint már korábban írtam, engem az dühít a legjobban, amikor szerintem pozitív kezdeményezések kapcsán, a hozzászólások legnagyobb része csak arról szól, hogy hogyan lehet a Föld színéről eltakarítani a cigányokat. Egy elég masszív réteg szerint ez a fő cselekvési irány. A XXI. században. Európában. Magyarországon.

Szerintem nem az én feladatom, hogy a romák jó cselekedeteiről írjak, ha ennyire érdekel a téma, akkor javaslom, hogy böngészgesd a cigany.lap.hu oldalt, találni fogsz jó pár pozitív példát.

Leeroy of SMV Design 2008.06.22. 18:54:42

ZSOLT: Én éppen ezért a gyökerénél ragadom meg a problémát: sohasem szemetelek. Szemetet csakis a szemétgyűjtőbe. Kéne még pár millió ilyen menatalitású honfitárs, és ez még mindig csak egy aspektus, nevezetesen hogy ne akarjunk szemétdombon élni. És akkor még ott a többi kiscsillió...

Zsolt 2008.06.22. 19:17:28

Jude Finisterra!

Ebben tökéletesen egyetértünk!

Kb. 10 évvel ezelőtt rettentően fel voltam háborodva azon, hogy a számomra egyik legkedvesebb erdélyi helyen, a Vargyas-patak szurdokvölgyében egy szervezet pénzt mer kérni tőlem azért, hogy egy természeti látványosságot meglátogassak (gyakorlatilag belépődíjat szednek). Azóta már másképp látom az egészet, mert az, hogy én tudatosan nem szemetelek, még nem jelenti azt, hogy más sem teszi azt. Éppen ezért inkább kifizetem azt a jelképes összeget, azért, hogy a tisztán és rendezetten lássam a kanyont. És ha esetleg jártál arra mostanában, akkor látthattad, hogy tiszta és rendezett a környék.

De persze dühönghettem volna én is, hogy márpedig én nem fizetem ki a belépődíjat, és irtsuk ki az összes szemetelő embert. :-)

Ha érted mire gondolok.

Blip. 2008.06.22. 19:27:27

Megértem azokat a hozzászólókat, akik fájlalják az újabb meg újabb támogatásokat, és kétkednek ezek hasznosságában. Sok példát lehet hozni arra, hogy ezek a pénzek haszontalanul mennek el, vagy lenyúlják őket.

A konkrét esetet mégis pozitív példának látom, a következő okokból:

- Az érintettek egy fillér készpénzt sem kapnak. Használt gépet vehetnek piaci áron, 30 ezer forintért. Amit ingyen kapnak, az az internet, ami falvanként egyetlenegy kapcsolat elérését jelenti wifin keresztül. Következésképp nincs mit elinni, eltüzelni, beolvasztani, eladni stb.

- Az állami támogatásból, ha jól értettem, az önkormányzat kiépít egy wifi hotspotot, vagyis az ebből származó eszközkészlet és infrastruktúra az önkormányzat tulajdona lesz. Ezzel a fajta támogatással csak ők tudnak visszaélni, nem "a cigányok".

Egyetértek azzal, hogy a valóban mélyszegény réteg számára nem az internet a legfontosabb probléma. Viszont itt nem az volt a kérdés, hogy mi a legfontosabb, hanem volt egy Nyírő, aki történetesen az internethez értett, ezért ezen a területen valósította meg azt, amit mások nem. Úgyhogy nehogy már tőle kérjük számon, hogy miért nem inkább dolgoztatja a cigányokat.

Leeroy of SMV Design 2008.06.22. 19:35:11

ZSOLT: Nem voltam még arra sajnos. Viszont épp elég helyen járok szeretett fővárosunkban ahhoz, hogy elrettentő példákat lássak...

Rsoft 2008.06.22. 19:37:00

Hát igen...
A kezdeményezés jó példa, hogy az emberek többsége a saját szakmája felől közelt általános problémák megoldáshoz: mint ahogy a sebész is könnyebben dönt egy betegség esetén a műtét mellett mint egy általános orvos, úgy az informatikusok is IT megoldási javaslatokat hoznak fel a problémák megoldására. Ezért Nyírőéket nem lehet hibáztatni.
Személy szerint én is inkább az intézményesített számítógép és internet elérés mellett vagyok (teleház, iskola, stb), itt jobban lehet irányítani a tanulási folyamatokat, ez a módszer viszont sokkal drágább (terem fenntartása, felügyelő személyzet fizetése, stb). Gondolom ezért is választották a másik utat.

Miért nem megy el dolgozni témához: Ha döntési helyzetbe kerülnétek, hányan vennének fel cigányt dolgozni,
1. ha csak ő jelentkezik vagy
2. ha van más jelentkező?

Gondolom, hogy az első esetben is kevesen....

Nekem is van feles számítógép alkatrészem, de monitor nélkül nem ér semmit az egész. Amikor sikerül monitorra szert tennem, akkor anyámat kérem meg (általános iskolai tanár), tanáljon valakit aki megérdemli. Na jó, ez így fellengzősen hangzik: egyszer volt ilyen csak, mert nem vet fel a pénz, hogy monitoprokat vegyek kilóra, csak figyelem a netet néha használt monitorok után...

-1- 2008.06.22. 19:38:55

Kedves Callidus, ha nem láttad volna.

tv2.hu/2008-06-16/Segelyt_csak_munkaert/

Maximus 2008.06.22. 19:51:22

Kívánom Nyírőnek és elvbarátainak, hogy hátralevő életüket a festői Csenyétén éljék le.

Kiwictor 2008.06.22. 19:52:50

Miért fontosabb a net, mint a vezetékes víz?

Miért 'hátrányos helyzetűnek' hívják azt azokat az embereket (csenyéteiek), akiknek ott a föld (ergo munkalehetőség), de ők inkább szétlopják a saját falujukat (100% roma lakosság)?

"Mire Nyírőék néhány hét múlva az ennél is jóval nagyobb szabásúnak álmodott társadalomjobbító kísérlet újabb bétatesztjének végére érnek, 115 falu 1700 végpontján villognak majd a Netbox terminálok még olyan isten háta mögötti helyeken is, ahol a vezetékes víz sem hozzáférhető."

" A másik véglet ebben a kistérségben Csenyéte, ahol miután a csak alsótagozatos általános iskolában működő pc-t egy betörés során már elvitték, az egyetlen számítógép, egy az IHM-től származó kakaóbiztos modell a helyi óvodában működik, állítólag. A nagyjából ötszáz lakosú, a Szárazvölgy legvégén fekvő zsákfalut ma már kizárólag - felerészben iskoláskorú - cigányok lakják, a polgármester, a jegyző, és a pedagógusok mindannyian más településekről járnak ide dolgozni, arckifejezésükből ítélve nem túl szívesen.

Csenyétén munkalehetőség egyáltalán nincsen, a földeket nem művelik, az egykori református parókiát lerombolták, a templom bútorzatát, karzatát felvágták és eltüzelték."

Blip. 2008.06.22. 20:05:17

Kiwictor: "Miért fontosabb a net, mint a vezetékes víz?"

1. Nem fontosabb
2. Nem fontosabb, de azért fontos. Az árához képest óriási lehetőség arra, hogy ezek az emberek lássanak valamit a világból.
3. A netet nem lehet ellopni. A gépet meg nem érdemes, mert pénzért, valós vették meg.
4. Ez a pénz nem a vízvezetékre félretett keretből származik.

lelkesz 2008.06.22. 20:09:11

Sok éve szenvedélybetegekkel foglalkozom s tudom (nem csak a cikkből), hogy az ország ezen szögletében komoly gondot jelent az alkoholizmus. Az a félelmem van, hogy mostantól a netfüggés is probléma lesz és ahelyett, hogy elősegítené az álláskeresést, inkább ellenösztönző lesz vele szemben.
Egyébként kb. tíz éve Csenyétén és környékén beindult valami (szociálpedagógiai programok, cserediák-kapcsolatok stb.), kár, hogy nem lett belőlük semmi...

Callidus 2008.06.22. 20:22:49

Kedves Beluga!

A zsolt hoz irt commented pontosan tukrozi a mentalitasbeli kulonbseget az orszagok kozott. Ahol en elek az emberek eltakaritjak mas szemetet es nem varnak masra. Azota en is ezt teszem. Tudod miert? Mert utanna tiszta lesz az utca. Nekem. Ezert amikor szetnezek mosolyra gorbul a szam ahelyett hogy a sajat napomat tennem tonkre egy jo kis gyulolkodessel. Mikor egy tiszta kornyezetben elsz a szemeteles onkentelenul is szegyen. De ezt is el kellett kezdeni valahol. Es a szajalas meg soha nem rakott rendbe semmit. ahogy a magyargardazas sem. egy ilyen csoportosulast itt kinevetnek, nem zaszlora tuznek.

Ami a lenyeges az hogy mire koncentralsz.. Ha csunya az orrod akkor kiemeled a szad, vagy a szemed, es arra figyelsz. Ha otthon az olaszliszkazas helyett valaki pozitiv peldakat huzna elo a sarokbol rogton maskepp nezne ki a kozelet. De sokkal jobb sirni mint a furdoskurva, egyszerubb es szepen elodazza hogy felalj a tescoshavertol olcson vett szekbol es kimenj szemetet szedni. Vagy odaadd a regi szamitogeped egy "ciganynak". Aki megprobalja azt rogton nyomjuk le. Mert hulye.
Egy vicc jut eszembe:
nem emlexem ra pontosan de valami ilyesmi: a pokolban jarva a turistaknak mutogatjak az ustoket amiben a kulonbozo naciok fonek. mind mellett van or, hogy veletlenul se maszhassanak ki. Csak a magyarok melle nem kell, hiszen aki mar majdnem kijutna a tobbi ugyis visszarantja.
Na ez a fajta mentalitas tartja ott kishazankat ahol van. Az eddig kinevetett szomszedaink leleptek minket regen, igy elkezdodott a panik. Megoldas? Kicsit izzitsuk fel a nacionalizmust (hisz jezus is magyar volt) meg keressunk bunbakot hisz mi a top nemzet vagyunk ugyi? En nem lehetek hulye... a szemetet sem szedem ossze mas helyett. De en gazolok bokaig benne.

VV7 Atuska 2008.06.22. 20:26:45

Wifi kapcsolatot közmunkáért! Számítógépet iskolába járó gyerekért!

Blip. 2008.06.22. 20:34:45

Wifi közmunkáért - megfontolandó

Számítógép iskolába járásért - itt nem osztogatnak semmilyen gépet ingyen! 30e Ft-ért árulnak használt gépet, ami egy reális ár.

Egyébként a videón bemutatott példában a gyerek a házi feladatához (is) használta a gépét. Lehet, hogy ez egy kirakatpélda volt, de ne feledjük, hogy nem a falu egész lakossága kapott internetelérést, csak pár tucatnyi kiválasztott. És nekem az a gyanúm, hogy az pont nem a legszegényebb, sarokba szaró réteg volt, hanem azok, akikben már van valamilyen igény az előrelépésre. Hogy ez a fajta szelekció előny vagy hátrány, abban nem vagyok biztos.

Pasz 2008.06.22. 20:43:32

Callide!

Ha annyira szereted a kisebbséget, miért mentél olyan messzire?

"Az a magyar ember egyik legnagyobb hibája, hogy mindig bűnbakot keres a saját balfaszsáságra."

Igen, hogy hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Egy kérdés: a braziloknak miért kellet lebontani a templomot? azt is a mélyszegénység miatt?

Garficicus 2008.06.22. 21:00:33

Ezeknek nem internetet adnék hanem bitófát! Kissebbség ide vagy oda, előbb dolgozzanak meg a pénzért ahogy én is teszem! Aztán ha megkeresik rá az árát akkor lehet miről beszélni!
Unom már hogy minden kissebbségit mi tartunk el, ők meg szarnak az egészre. Enyhén szólva felháborító, hogy a kissebbségnek minden jól jön de a munka meg nagyon büdös!
Megértem hogy nehéz nekik, de csak segélyen élni és 5-6 gyereket csinálni mindenki tudna! Más kérdés hogy mi magyarok azért nevelünk 1-et vagy 2-t mert szeretnénk úgy felnevelni hogy mindenük meglegyen és iskolába is járjanak!!!
Ezen kellene elgondolkozni, majd ha ez sikerült akkor lehet azon kissebbségnek netet és egyebet adni, akik a cikkben is elég körüljártan, még a templomot a szent helyet is kifosztották és eltüzelték, szétlopták....
Na ennyit róluk és arról hogy netet kapnak!!!
Ja és nem vagyok kicsit se jobban rasszista mint más!!

macskafaraok 2008.06.22. 21:08:01

BAZ és Szabolcs megye... Jesszus, Már RÉGESRÉG ki kellett volna vágni az országból...
A gépeket meg egyenest a színesfém felvevőkhöz is lehetne szállítani...

Blip. 2008.06.22. 21:13:56

Macskafaraok, miért adnák el a cigányok színesfémnek a harmincezerért vásárolt számítógépet?

teletökű 2008.06.22. 21:34:28

a rohadékok biztos arra használják, hogy megtudják, hol lehet még oszt milyen segílykít kapnyi, meg hogy hogy....
vesznének meg.......

Galovits Annamária 2008.06.22. 21:35:29

Azt hiszik, ennyi elég? Számítógépes ismereteket meg kell tanulni, nem elég egy újjal rápötyögni a neten: szex! Akinek 8 általánosa van, még számítógépes tanfolyamra se mehet! Távmunka 1-2 (5-6) osztállyal? Vagy analfabétáknak? Előbb legyen vezetékes víz, villany, rendes budi, ház (nem összedőlt putri)! Ezt kellene elintézni, nem a net az első, ami innen hiányzik. Ez csak porhintés! Az állam feladata lenne a segítség.

Galovits Annamária 2008.06.22. 21:45:03


Sok évi munka után jutottam az első használt géphez (monitorral együtt), össz-vissz 70 ezerért (olcsóbban nem ment). A 30 ezer nagyon jutányos ár egy gépért. A netes előfizetés viszont piszok drága. És tessék mondani, apuka mikor viszi a el a WIFI antennát, eladni a szinesfémesnek??? "Mélyszegényeknek"honnan van méregdrága mobiljuk? Jóistenke nekik adta?????

Blip. 2008.06.22. 21:48:48

Annamária, kik azok, akik "azt hiszik", hogy ennyi elég? Remélem, hogy senki.

Viszont sajnos vizet, villanyt, házat nehezebb segélyezni úgy, hogy ne tűzifa és színesfémhulladék legyen a vége.

Akármilyen furcsán hangzik, úgy néz ki, hogy könnyebb internetet adni, mint rendes alapellátást (visszaélések nélkül). De az utóbbinak sajna nem az az akadálya, hogy az internet miatt nem telik rá.

Nem az a kérdés, hogy internet legyen, vagy budi, hanem hogy internet legyen, vagy internet SE.

Blip. 2008.06.22. 21:53:47

A 30 ezer nem jutányos ár, hanem reális. Én 20 ezerért vettem egy éve egy használt, de márkás Dellt. Azóta is fut rajta a linux, pont annyit tud, ami egy kezdőnek kell: web, email, openoffice, youtube.

Kiwictor 2008.06.22. 22:02:55

Blip, ha az iskolából ellopták a gépet, a kiválasztott x családtól nem fogják ellopni?

Miből gondolod, hogy ezzel majd többet fognak látni a világból, mint eddig?

Ha állandóan kapnak lehetőséget a felzárkózásra, a munkára, de nem élnek vele, ez nem változtat semmin.

Franciaország, Svédország, Kanada - helyek, ahol a magyar cigányok megmutatták, hogy csak segélyt akarnak, munkát nem.

Az milyen, hogy Angers-ban kint van (volt) a 'ne lopj' tábla?

cseper 2008.06.22. 22:08:56

A wifi antennának nem nagy a színesfém tartalma.

Tarka macska farka 2008.06.22. 22:33:28

Ha jól emlékszem, onnan indult a beszélgetés, hogy valaki írja le, hogyan vezet az internetelérés reális felemelkedéshez. Felőlem nem kell gazdaságinak lennie, lehet, hogy egészségesebben vagy olcsóbban esznek, megoldják a mindennapi problémákat... ahhoz, hogy ennek az egésznek mint programnak legyen értelme, valóban ezt kellene tudnia a netnek, méghozzá nem egyedileg, hanem tömegesen.

Amúgy teljesen mindegy, hogy kik kapják, meg hát amúgy sem kapják, hanem piaci árat fizetnek érte. (Az infrastruktúrát meg köhögje ki az állam, vagy felőlem csináljon olyan politikát, hogy faluról városba csábítja az embereket, ha a falu túl drága, és nem jelent a közösség számára értéket, hogy egy csomó ember falun él...)

Az én fejemben ez most nincs meg, hogy mit ad a net a falunak, vagy a szegényeknek, akik pont amiatt szegények, mert ezidáig nem váltak gazdaggá, és ne is firtassuk, hogy kinek a hibájából.

Aki szeretne, írjon sikertörténetet!
(Mine is a sad and long tale, hosszú és szomorú farok az enyém, mondja az egér az Alice-nak, de Alice úgy érti, hogy az egér története hosszú és szomorú.)

Tarka macska farka 2008.06.22. 22:37:08

És még egy: javasolnám még az indexnek, hogy írjon arról a szociálisan rétegeket megcélzó használtruha hálózatról, ami egyre csak terjed a városban, csinos ruhákba öltöztetve amúgy néha eléggé konfekciós népünket.

CELINE DION 2008.06.22. 23:42:33

Nyírő újságszerkesztőnek üzletembernek rossz volt, az internettós indexes saját volt kolegái mondták el hogy csak szórni tudta a mások pénzét, főnöknek agresszív, ezek miatt rúgták ki az indexből a végén.

Ez a mostani próbálkozása nem rossz de határtalanul naiv. Nem ezzel kellene kezdeni a cigányok felemelését. Akik irni és olvasni se tudnak rendesen azoknak nem ez kell. Azt se tudják mi az internet, mi micsoda, mik a szokások, mi az információ, hogyan kell alkalmazni.

Ennek az eszköz rendszernek a használatához kell egy szocializáltság, kell egy műveltségi, iskolázottsági szint. Ezeket nem lehet átugorni. Az eredmény bukás lesz mert a gépek hamar tele lesznek vírussal, illegális letöltésekkel, előbb utóbb lerohadnak. Vajjon Nyírő és csapata megtanította a cigányokat arra is, hogy hogyan különböztessék meg a helyeset a helytelentől, hogy hogyan illik viselkedni internetes közösségekben, hogy a szoftverlopás nem szép dolog, hogy mi az a szerzői jogvédelem?

Szerintem nem. Ezért a legjobb esetben is csak az lesz az eredmény, hogy a neten is megjelenik sok agresszív, antiszociális, fenyegetőző cigány. Közülük az okosabbak arra fogják használni a rendszert hogy a saját ügyeskedéseiket akcióikat egyeztessék.

Ez a jótékonykodás teljesen elhibázott dolog és vissza fog ütni.

Inkűbb arra kellett volna fordítani a pénzt, hogy vesznek néhány kapát, takarító szerszámot nekik és megtanítják őket feltakarítani a saját mocskukat, megtanítani hogy a templomot akkor se vágjuk fel tüzelőnek ha már nagyon fázunk mert ez barbárság és így tovább.

Ha már a társadalmi együttélési alapok normák mennek, kedves Nyírő, akkor jöhetnek az intelligensebb eszközök. Addig felesleges. Ha egy ősembernek adtál volna az őskorban elektron mikroszkópot, az se lett volna hirtelen értelmes, hanem bunkónak használta volna esetleg pont ellened.

drazse 2008.06.23. 00:34:26

Ennyi pesszimista, pejorativ, alapbol elutasito es erdektelen kommentelot mar regen lattam egy rakason.

Mindenkinek ajanlanam figyelmebe a
wififalu.blog.hu/ oldal bongeszeset. Nem artana tisztaban lenni azzal, hogy mirol is szol alapban ez a program - hogy mirol is beszelunk.

Celine Dion, miert annyira nehez azt is elkepzelni, hogy pozitiv eredmennyel is jarhat az ugy? Rengeteg torekvo, tudasra es fejlodesre fogekony fiatal el elzarva minden lehetosegtol, miert is ne lehetne nekik segitseget nyujtani? Vannak olyan falvak, ahol az iskolai eredmenyek es a szocialis statusz egyuttesen hatarozza meg, ki vehet reszt a programban.

A kezdemenyezes eredeti celja a sulyozottan hartranyos tarsadalmi reteg tamogatasa volt - hja kerem, az mar egy masik tema, hogy Magyarorszagon ezen reteg tobbseget roma lakosok teszik ki. Igen, nehez egyrol a kettore lepni, nehez az "együttélési normákat" kozos(!) nevezore hozni, de minden egyes lepes csak kozelebb visz.

Node, miert is ne lehetne a kezdemenyezest konstruktiv kritikakkal illetni? Miert kell szobjektiv hangnembe valtani es szemelyeskedni? Pl: nem egy, az interneten is megtalalhato, tanulast/ismeretszerzest segito keretprogram van, talan eme kezdemenyezes kereteben - a kiepitett ifrastrukturara epitve - lehetne a diakokkal tavfoglalkozasokat szervezni, azt rendszeresse tenni, illetve ennek resztvetelehez kotni a wifi programban valo resztvetelt. Korulmenyes, de kivitelezheto. Nem naiv alom.

Hangsulyoznam, semmi kozom a programhoz, es lehet kovezni, nem elek otthon - de nagy orommel latom, hogy eletre kelt ez a program, mert - bar lesz negativ pelda, mert mindenutt van - tobb fiatalnak potolhatatlan lehetoseget ad.

Tgergot 2008.06.23. 00:36:24

Te sem ismered a cigányságot..

ÖNBÜNTETŐ FERI 2008.06.23. 02:52:28

Konstruktív kritika?
Milyen felemelkedést segít elő youtube-on és cseten lógni?
Vajon miért nem célravezetőbb egy elmaradott, világtól elzárt település lakosainak felemeléséhez egy minden lakos által hozzáférhető helyen felszerelni 100 lakos/x gépes bázist, ahol a gépek korlátozott tartalomhozzféréssel biztosítják a munkakeresés és a tanulás lehetőségét? Ezzel biztosítasz szakképzett segítséget ott helyben, ezzel teremtettél munkahelyet, nem zártál ki senkit a lehetőségből, nem irritálod a többségi társadalmat, nehezíted a függőség kialakulását, a gépek nem lesznek porig rombolva egy éven belül. Szervezhetsz mellé tanfolyamot időseknek / munkakeresőknek / diákoknak. Feltehetően nem ez volt a cél. A cél, hogy Magyarországon lakást, internetet, számítógépet és mindent cigánykölcsönre!
Nem annak van böcsülete, amiért az ember megdolgozik? És azt sem értem, hogy egy olyan településen, ahol nincs internet miért adnak fel olyan házifeladatot, amihez internet kell és azt sem tudom, hogy milyen munkalehetőséget kínálnak funkcionális analfabétáknak... ...van már piktogramos álláshírdetés?

Blip. 2008.06.23. 04:40:52

Feri, amit ötletként leírtál, az kísértetiesen emlékeztet a teleházakra: www.telehaz.hu/

Nem tudom, hogy ezekben a falvakban melyik megoldás működne jobban. Talán nem jut minden falura "szakképzett segítség", pedig biztosan sokat segítene az értelmes felhasználásban. Abban viszont nem értek egyet, hogy a gépek nagyobb biztonságban lennének egy ilyen közösségi házban, mint kinek-kinek az otthonában. Gyanítom, hogy a "köztulajdon" fogalmát egyesek szabadabban értelmeznék. Aki meg most a saját gépét is porig rombolja, az meg is érdemli, azt az ő 30000 forintja bánja, nem az adófizetőé.

Most, hogy jobban utánagondoltam, a teleház hasznossága jobban kézben tartható, de mindenképpen drágábban jön ki:

Teleház közköltsége: épület + szakember/felügyelet + számítógép + internet + lokális hálózat
Wififalu közköltsége: internet + wifi hálózat

CELINE DION 2008.06.23. 06:34:07

DRAZSE,
Tapasztalatok és logikus gondolkozás alapján valószínűsíthető mindaz amiket leírtam. Ha nem így történik az csak jó. De az naivság ha csak elképzelsz valamit hogy miért ne lenne jó és közben nem veszed figyelembe a tényeket, a hátteret, az országos tapasztalatok arányait.

Nem személyeskedett itt senki. Ez a kezdeményezés nagyon jó olyan helyen és olyan embereknél, akik nem bírják megfizetni az internetet, szegények, de tisztességesek és égnek a tudásvágytól. Tanulni, tanárt nem összeverni, templomot nem szétverni, ehhez még internet sem kell.

Arról vakertam hogy előbb az eddig kimaradt szocializációs lépcsőket kellene pótolni, hogy értékelhessék és helyükön kezelhessék ezek az emberek is azokat az eszközöket és lehetőségeket, amikkel a társadalom kulturáltabb, civilizáltabb rétege hasznos és értelmes dolgokat tud végezni.

Ezek nélkül sajnos nagyon lehetséges hogy a cigányok többsége rosszul és rosszra fogja használni az eszközöket és ha nem lesz a programban rendszeres oktatás is, akkor a gépek hamar lerobbannak. Senki nem világosítja fel a cigányokat hogy a számítógép nem olyan mint egy tévé, hogy csak be kell kapcsolni és nézni, kellenének alap szinten hardver és szoftver ismeretek és azokat napra készen is kellene tartani. Ezekről mintha szó se lenne a programban.

Így ez féloldalas kezdeményezés marad. Biztosan lesz olyan gyerek, akinek hasznára válik, de én se értem hogy a többségnek ettől hogyan lesz munkája és hogyan pótolja a már emlitett szocializációs hiányosságokat.

Ezeknek az utóbbiaknak a problémáját a fajvédők nem hajlandók tudomásul venni, mintha nem léteznének, pedig éppen ezek az okai minden konfliktusnak és hátránynak.

A program eredménye főleg az lesz hogy több lesz a magamutogatás a youtubeon myvipen. Nézd meg miket raknak fel magukról, vagy a huszezresekkel és fukszokkal teritett asztalt ülnek körbe, ez még csak izléstelen, primitív, de ezen kivül pl. a myvipen szinte az összes képük agresszív, bokszoló beállásban mutatja őket.

Fiatal iskolás cigány lányok is így pózolnak, nem sok kép közül 1-2 viccből, hanem szándékosan szinte az összes. A fórumokon már most is a paraszt magyarokat gyalázzák, sokszor lovári nyelven. Ez a hála. Lehet hogy neked ez kényelmetlen de ezek a tények és ezért sok jóra nem számitsunk ettől a programtól.

Érdekes hogy egyetlen egy más kisebbséggel kapcsolatban nincsenek ilyen problémák. Pedig Mo.-n is van sok más kisebbség, a cigány csak egy ezek közül és a más kisebbségek között is van sok szegény. Őket le se szarja senki, nekik nem adnak ingyen semmit.

Miért? Mert azok már civilizáltak, beépültek a társadalomba, tehát forduljanak fel, oldják meg maguk a problémájukat. És a Nyírő félék és a fajvédők inkább az agressziv, primitiv és manipulálható cigányokba invesztálnak de rosszul.

Internet nélkül is meg lehetne nekik tanítani hogy a tanárt, orvost aki rajta akar segiteni, azt nem támadjuk meg.
A gyerekeket nem csapjuk ki az út szélére hogy elsodorják a kocsik és ha történik egy sajnálatos baleset emiatt akkor nem lincseljük meg állatiasan a sofőrt.
Aki ránk néz véletlenül, annak nem esünk neki ököllel hogy mit lesöl kecseg, és ha problémánk van, nem azonnal erőszakoskodunk hanem nyugodtan kérdezünk.
Az utcán nem ordítva társalgunk, nem szemetelünk, a hivatalban szépen sorba állunk.
A kertet nem pisiljük össze mert még a fü is kiég ahogy minden cigányputri körül látszik.
A pénzt nem kocsmai játék gépekbe dobáljuk mert azok úgy vannak beállítva hogy sose lehet rajtuk milliókat nyerni. Nem a szerencsében bizunk hanem a saját munkabirásunkban és tudásunkban.
Nem cigizünk és piálunk, nem chipset és csokit zabálunk mert azok egészségtelenek. Rendszeresen mosakodunk, takarítunk.
Nem az utcán szotyizunk és panaszkodunk hogy nincs munka hanem a kisebbségi önkormányzatot megkérjük hogy hozasson szakembert aki megtanit konyhakertet müvelni, zöldséget termeszteni a ház mögött, hogy arra se kelljen költeni a segélyből.
A segélyt és a sok ingyenes juttatást nem hülyeségekre költjük el, hanem értelmes dolgokra. A plazmatévén nem Győzikét és Maunikát nézünk hanem Spektrumot, NatGeót hogy okosodjunk.
A bűnözőket nem példaképnek tartjuk mert felismerjük, hogy a társadalomnak károsak, és elitéljük nem követjük őket.


És még sorolhatnám. Ezekkel kellene kezdenie a Nyírőknek és társaiknak. Ehhez nem kell se internet se nagy szakértelem, ezt bármelyik normális tisztességes átlagember is el tudná mesélni. A sok fajvédő is képes lenne rá.

Nyírő András 2008.06.23. 07:20:44

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a saját rpgramja előtt nem volt semmi, és utána viszont minden sokkal jobb lesz. A Wifi Falu esetében egyik sem igaz, sok program volt már előttünk, az iskolákban vannak számítógépek, ott az e-magyarország, sokféle szakképzés. A borsodi völgyekben élő fiatalok, cigányok, és nem cigányok (a programban mindenki részt vehetett) kiugrási lehetőséget láttak az internetben. Nem tudom, mire fogják használni, de az biztos, hogy ők úgy gondolják, hogy ez változtatni fog az életükön, és ezért hajlandósak voltak fizetni. Ezekben a falvakban már nincs iskola, posta, orvosi rendelő, újságos, van egy boltocska, amit sokszor a helyi uzsorás üzemeltet és a busz naponta kétszer arra jár, és kész. A statisztikák szerint ezeken a leszakadt területeken közel 1 millió ember él.

Mi a barátaimmal a gyerekekre koncentráltunk ebben a programban, az volt a cél, hogy valami alternatívát kínáljunk olyan eszközökkel, amiket jól ismerünk.

Igazatok van, én sem gondolom, hogy ettől a programtól meg fog változni a világ. Nyilván lesznek sikertörténetek, de nem hiszem, hogy egy szerencsétlen, elmaradott régiót egymagában az internet megválthatna. Egyébként Indiában, a harmadik világban vannak pozitív példák, mi próbáltunk ezekből tanulni, de nyilván más a helyzet ott, és más itt. Mégis azt gondoltam, hogy érdemes valamit tenni, értem, hogy a hozzászólók többsége szkeptikus, de talán ennek a prgramnak a tanulságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb legyen a helyzet ezekben az elfelejtett falvakban.

beluga 2008.06.23. 08:10:29

nyirő!
demagog vagy, nagyon! mit blablázol itt indiával, meg gyerek mesékkel!? parker tollat visztek analfabétákhoz, nem veszed észre? krétát és táblát kellene adnod, ha adni akarsz. rejtő csontbrigádja jut akciódról eszembe, a fekete ernyős sereg a sivatagban, annak is volt oka, gondolom ennek is.....persze, ha te az igazi trebics, bocsánat nyírő vagy!

FALCON 2008.06.23. 08:15:49

Nyírő András

"Nem tudom, mire fogják használni"
Akkor mégis jobb lenne olyasmit adni, amiről tudható hogy mire fogják használni.

"valami alternatívát kínáljunk olyan eszközökkel, amiket jól ismerünk"

Semmi konkrétumot nem írsz. Egy szakma beli cég nem építene ki rendszert anélkül hogy tudná, hogyan térül meg a befektetés.
Miért nem kínáltok olyan alternatívákat amiket leírt a Celine Dion is? Azokhoz nem kellene wifi csak pár elszánt szakoktató.

"Indiában, a harmadik világban vannak pozitív példák, mi próbáltunk ezekből tanulni, de nyilván más a helyzet ott, és más itt"

Ha ezt tudod, hogy ez nem a harmadik világ, akkor miért nem az itteni helyzet elemzéséből indulsz ki? Hogyan vehetsz példát egy teljesen más viszonyrendszerből? Ez itt egy EU-s ország, nem a harmadik világ. Sértés az országra és a cigányságra is, ha ilyen összehasonlítást teszel. Ha tisztában vagy a társadalmak eltéréseivel, miért kezdeményezel ilyesmit?

Miért szaladsz Indiába mintáért? Miért nem hallgatod meg a kis falvakban élő, ott sanyargatott szegény magyar emberek panaszát, miért nem vagy hajlandó sem te, sem a többi fajvédő elhinni azt, ami az orrotok előtt van, a valóságot? Miért találtok ki ilyen kifejezéseket hogy mélyszegénység, amikor mindenki tudja, hogy a cigányok a saját alulszocializáltságuk és az évszázados törzsi elmaradottságuk miatt inkompatibilisak az európai civilizált társadalmakkal? Miért nem kezditek előbb a civilizálással?

Miért nem ott és úgy teszel, segítesz, ahol és ahogy értelme és haszna lenne? Ha már neked büdös lemenni a kis falvakba megtanitani a cigányokat azokra amiket a Celine Dion leírt az előbb, akkor miért nem szervezel legalább ilyesmit?

Miért nem reagálsz a konkrét felvetésekre egyenesen és becsületesen és miért szajkózod a lózungokat, általánosságokat? Olvass vissza, idézz a felvetett problémákból és adj rájuk választ. Ha így maszatolsz mindenki azt fogja gondolni, hogy ez is csak egy olyan lenyúlás mint a kakaóbiztos számítógép.

Megmondták maguk az értelmesebb cigány vezetők is hogy nem halat kell adni a cigánynak, hanem meg kell tanítani halat fogni. A te kezdeményezésed félúton van a kettő között, olcsó használt pecabot és ingyenes horgászjegy de semmi több.

Zsolt 2008.06.23. 08:20:22

Kedves Beluga!

Te tettél már életedben bármit is azért, hogy erősen hátrányos helyzetben lévő emberek (nem csak romák) életét kicsit jobbá tedd? Ha csak egy hangyafasznyit is. Ha igen, akkor van jogod kritizálni. Ha esetleg nem, akkor nincs. Ennyi.

Nyírő úrnak, pedig kitartást kívánok a megkezdett munkához, és kicsit se foglalkozzon a negatív kritikákkal! Habár szerintem már rég nem foglalkozik velük...

drazse 2008.06.23. 08:37:15

Tobb olyan dolog, ami "vadkent" felvonul (pl. magamutogatas), azok nem elsosorban "kissebsegi", hanem generacios (talan talalobb ez a jelzo) problemak. Ez nem csak a ciganysagra, hanem altalanossagban veve a fiatalokra jellemzo, es erre is rengeteg peldat lehet talalni a YouTube-on - hogy a gyalazkodasokrol ne is beszeljek, de valahogyan az elfogadott, a tarsadalmi eloiteletek miatt bizonyara(!) megalapozott, ezert ilyen eroteljes kritika sem eri oket.

Eszre kellene venni, hogy "cigany" es "cigany" kozott is oriasi kulonbesgek vannak, csakugy, mint "magyar" es "magyar" kozt - altalanossagban veve, az "ember" es "ember" kozt, tarsatalmi poziciotol fuggetlen. Nem ketlem, hogy lesznek negativ peldak, de erosen hiszem, hogy pozitivak is. Amennyiben a siker zaloga a program osszekapcsolasa valamilyen mas kezdemenyezessel, i.e. e-learning, akkor errol kellene szolnia a konstruktiv kritikaknak, nem az elbol es alapbol torteno elutasitasrol.

Dr.White(man) 2008.06.23. 08:55:04

Kedves Nyírő András!
Óbánya, Ófalu, Hajós, Érsekhalma, Lórév, Beloiannisz,stb.,stb. Csak pár falunév, ahol ugyancsak kisebbség él. Náluk mikor lesz wifi-falu? Vagy csak a cigány etnikum számít kisebbségnek? Csak nekik jár a XXI. szd. technikája? El kéne már olvasni azt a kisebbségi törvényt, a minden kisebbségre vonatkozó jogokról (esetleg a cigány származású kisebbségi ombudsmannak is - ha már 13 kisebbség érdekeinek a védelmére nevezték ki).
Különben is ez a fajta pozitív diszkrimináció szétzilálja a roma közösségeket: milyen dolog már, hogy az egész család rohan lincselni, de pár renitens kihúz a közösségből, mert internetezik. Más oldalról nézve viszont hasznos, mert csetelve lehet mozgósítani a tezsvíreket, az éppen üresen álló házak kifosztására. És a példák között azért említsük meg a nigériai nebulók netezési szokásait is - pornófilmek töltögetése és nézése - ami itt sem szűrhető ki, és a hazai, magas szocializációjú egyedekben is csak az erőszak újabb brutalitási fokozatait fogja eredményezni. Ja, és nem a rasszizmus beszél belőlem, hanem a sok átélt tapasztalat.

Zsolt 2008.06.23. 08:57:32

Hidd el Beluga, én ilyen cikkeket szeretnék olvasni a jövőben:

"Egy újabb esély az ország elmaradott térségeiben élők felzárkóztatására

Önkéntes (civil) alapon szerveződött az a komplex szociális program, melynek fő célja, hogy a mo.-i lemaradt, főleg falusi térségben élő és onnan kitörni nem tudó emberek életminőségén javítsanak. A program elsősorban egészségügyi és oktatási célú felvilágosítást jelent, melynek megszervezése és kivitelezése az indexen Beluga (esetleg Falcon,...) nicknéven ismert fiatalember (?) nevéhez fűződik. A terv Nyírő András wifi-falu programjára adott válaszként született, hisz, ahogy a fő ötletgazda nyilatkozta, "krétát és táblát kellene adnod, ha adni akarsz", nem internetet. A program célját és hasznát a szociális minisztérium sem vitatja, sőt sikerült a megvalósításhoz 200 millió támogatást is nyerni a kormányzati szervtől, melynek köszönhetően a jövőben még több települést tudnak bekapcsolni a programba."

IS 2008.06.23. 08:58:15

én a legteljesebb mértékben támogatom ezt.

Maddness69 2008.06.23. 09:16:57

Új ismerkedős oldal:
index.hu/tech/net/iwfw200608/

Nem csak youtube videók nézegetéséhez lesz jó az a WIFI.

gomes 2008.06.23. 14:05:27

gratulalok a programhoz, sok sikert.

vigyetek remenyt azoknak akiknek ez nem adatik meg olyan konnyen, pusztan mert rossz csaladba szulettek.

kaarogook meg mindig voltak es lesznek is, tojni rajuk - nekik kell az ellenseg, de ettol meg senki nem valik azzaa.

mr_yeah 2008.06.24. 20:14:12

sziasztok, loginosok es netrekeszek

eloszor is gratulalok a program eredmenyeihez. (off: eletem egyik nagy elmenye volt egy altisis vandortabor a Cserehatban, azota is emlekszem a falukra, es helyi skacokra, akik azzal ijesztgettek minket, hogy 'este jonnek a szkinderek'.)

amiert irok, az a netrekesz program, by ex GKM. van egy szoveg - feltehetoen ez is egy Csepeli doktor kozeli tollbol - , ami szerint azert kell allamilag terjeszteni a digitalis irastudast, mert
van egy - tobbek kozott mely szegeny - reteg, akik nem motivaltak a nethasznalatra. forras itt: www.gkm.gov.hu/netrekesz/

a programra sokszazmillio kozforint gurul el eppen, remelhetoen nem hasztalanul.

de talan a login kapcsan at lehetne gondolni, esetleg osszekapcsolni, neadj'isten koordinalni, szinergizalni a tobbi hasonlo celu programot, hogy meg nagyobbat szoljon.

naiv vagyok? :)

pax

mr_yeah

Elflovag 2008.06.25. 23:14:19

Üdv, a fikázó-cigányozó kommenteket én sem minősíteném, aki ennyit lát a dolgokból, az tanuljon ezekről és utána nyilatkozzon. Ha erre sem hajlandó, akkor nézzen statisztikákat, és azokat linkelje be a szavai alátámasztására, ne a világba handabandázzon bűnözési bőrszínarányokról meg hasonlókról.

A cikkről: gratulálok a kezdeményezéshez, és még annyit javasolnék, h esetleg megpróbálhatnának beszerezni használt gépeket. Nálunk fenn a padláson vagy három régi, de működő gép porosodik. Megvétel után néhány évvel egy teljes (gép, moncsi, perifériák) konfigurációt már a Vaterán sem lehet néhány ezernél többért eladni, vagy inkább el sem lehet adni. Szerintem sokan szívesen ingyen is odaadnák ezeket, csak jöjjenek elérte, valahogy a szállítást szervezzék meg (esetleg még a szállítást is sokan megoldanák maguk jótékonyságból). Nagyon sok 5-10 éves PC van, ami működik, de nem használják, és porosodik valahol, csak helyet foglal, és a gazdájuk szívesen odaadja ingyen már csak helymegtakarítás végett is, pláne ha ezzel még jót is tehet.

Szóval ha valahogy erre írnának ki hirdetéseket, tuti még sok kis lepukkant garázs computercég is kiszórná a leselejtezett gépeit, aztán kitenné büszkén, h ő adományozott meg jótékonykodott. Mindenkinek jó.

Szóval csak azt akarom mondani, h lehet, h lehetne még olcsóbban (ingyen) használható PC-khez jutni, aztán ezeket odaadni a programban résztvevőknek.

De lehet, h ez utópisztikus elképzelés, és túl bonyolult lenne megszervezni.


Más: mi az úristenért van az, h az Indexen nem lehet kommentelni a rendes cikkeket, csak a blogokat? A szerzőket idegesítik a kommentek, vagy mi?

DIXI 2008.06.30. 02:33:13

A cigánysággal kapcsolatos közismert problémák nem faji, vagy kisebbségi, hanem kulturális különbségekből származnak.

A kulturális asszimilálódás egy lehetséges útja éppen az lehet, ha a felnövekvő generációk nem a szüleik szokásait követik, hanem bővül a kilátásuk olyan szokásrendszerek felé, amelyek kevéssé térnek el a többségi társadalom elfogadott normáitól. Az együttélés konfliktusai a kulturális közeledéssel csökkenthetők.

Az Internet minden káros mellékhatása ellenére egy lehetséges eszköz a kulturális távolságok csökkentésére.

Az Internet eljuttatása a Isten háta mögötti falvakba nem pozitív diszkrimináció. Az azonban negatív diszkrimináció, hogy a nagy szolgáltatók távolmaradnak ezektől a földrajzi területekről. Éppen ezért méltányolandó dolog, hogy van aki eredményesen képes megszervezni egy ilyen feladatot.

A pálya széléről bekiabálók véleménye kevesebbet nyom a latba, mint akik a pályán játszanak.

A magam részéről többre tartok bárkit, aki cselekszik, mint aki a szobája sarkában ülve osztja az észt.

A problémákat mindenki ismeri. Van aki gondolkodik és talál is egy ösvényt a megoldás felé. És van olyan is, aki el is indul a megtalált ösvényen.

Ők a Valakik.

Azt gondolom, hogy bárki találhat emberséges megoldásokat a kulturális kölönbségek csökkentésére. Aki talál egy ilyen, számára működőképesnek vélt lehetőséget, az cselekedjen elképzelésének megfelelően.

A helyzet önmagátol nem fog megváltozni. A rossz tapasztalatok ismételgetésétől sem. A szidalmaktól sem.

Valamit el kell kezdeni a változás érdekében.

A legkevesebb pedig az, hogy aki elkezdett cselekedni, azt méltányoljuk akkor is, ha mi magunk mást és máshogyan tennénk.

abandi 2008.06.30. 04:10:22

DIXI!
Elméletileg tiszta sor, mint a kommunizmus..., meg a tér-idő kvantum...
Ellenben a rögvalóság más felé löki az eddig sem létező toleranciát...
Ja és: majd a fejlett nyugat indítja az első attakot, mint 1792-ben, 1848-(1914...1945...1965...)1968-ban... csak másból lesz elég!
Mert Mi, akik a Kárpát-medencéből mint etnikum szorulunk ki, igazán tudjuk, hogy mit jelent a kultúrális különbség!
A gazdasági kirablás csak egy apróság...
(És most nem oláhoztam,rácoztam, tótoztam,cigányoztam és nem utósorban:zsidóztam...)

minek 2008.06.30. 20:16:10

höhö, itt tökéletesen lemérhető, ez a közel két évtizednyi kapzsitalizmus komolyan betett mindenkinek - agyilag;
barmok;
a megveszett redardáltakkal mára telítődött ez az elcseszett világ; itt nem adok 5-10 évet, aztán szó szerint ki fogja kaparni mindegyik a másik szemét - holmi hamiskásan csillogó odavetett üveggyöngyért, amik igazából csak porba hullott rothadó húscafatok, az odavetett koncból;
a kapzsitalista forgatókönyvírók /akik megkreálták, s beetették veletek ezt az egészet, ahol csak egy keskeny szelet a rasszizmus szítása/ meg közben röhögnek a pofátokba
- polinéz luxusvilláikból könyökelve;
szerencsétlen barmok;

is 2008.07.01. 14:10:40

én teljes mértékben támogatom a kezdeményezést, merthogy teljesen egyetértek a cikkben megofgalmazott gondolatokkal.

Persze 2008.07.12. 21:34:16

Csatlakozni tudok az előttem szólóhoz!

linuli 2008.11.07. 19:49:14

Többek között először inkább wc-ket,mosdókat kéne építtetni velük saját maguknak és megtanítani őket a használatára,akkor kevesebb lenne a tisztátalanságból fakadó betegség.Aztán megmutatni nekik, hogyan kell megfogni az ásót és dolgozni pl a földeken,mert a "betakarítás" már nagyon jól megy nekik.Amíg nem sikerül addig sajnos nincs segély sem,kaja sem.Hiszen ha nem dolgozom én sem kapok senkitől enni.Tovább megyek, családi pótlék sincs ha a kölök nem jár tanintézménybe.Ha pedig a kiskorút kapják rajta bűncselekményen akkor szintén se segély,se családi pótlék a szülőnek,mint ahogyan az összes büntetett előéletűnek sem,max munkalehetőség.Rengeteg munka van ebben az országban amit el lehet végezni.Az internet majd akkor jöhet ha majd ugyanúgy előfizetik a saját leadózott jövedelmükből,mint mindenki más.Valószínüleg még nagyon sok igazítani valót kihagytam, de hirtelen ennyi jutott eszembe.

én 2008.11.10. 13:13:06

Talán először a betűket és a számokat kéne megtanulják ezek a mocskos disznók!
süti beállítások módosítása