alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Zöld kapitalizmus a Szentendrei szigeten

2008.06.16. 13:29 rudolf rocker

Június 20-ig lehet még jelentkezni a Védegylet nyári egyetemére. A július 16-20. között Horányban zajló esemény az aktív állampolgárságot népszerűsíti és a társadalmi összefogást tanítja, azért, hogy lehetőleg minél többen vegyenek részt fiatal demokráciánk működtetésében. Legyen szó lakókörnyezetünk sorsáról, vagy akár olyan „nagy ügyekről”, mint a globális problémák megoldási lehetőségei, amelyek kapcsán a politika szintén nem nagyon szokta kikérni választói véleményét.

A szervezők szerint ugyanis rajtunk múlik, hogy egy élhetőbb világban éljünk. Az is, hogy siránkozás helyett bekapcsolódunk-e aktívan a döntéshozatali folyamatokba; de az is, hogy észrevesszük: a kölcsönös függőségen alapuló világban még egy hozzánk hasonlóan kis ország polgárainak is jelentős felelőssége van. Vásárlási, utazási szokásaink óhatatlanul befolyásolják messze élő népek, és az egész bolygó sorsát, mi pedig végképp nem zárkózhatunk el a kívülről jövő hatások elől.

„Az ebből is fakadó problémák itt sorjáznak előttünk. A klímaváltozás, az élelmiszerválság, de a jóléti állam sokat hangoztatott hanyatlása miatt is úgy tűnik, egész életmódunk, de biztosnak gondolt alapfogalmak, mint a fejlődés újragondolására is szükség van. A jelentkezőkkel együtt elemezzük a helyzetet és közösen próbálunk alternatívákat találni” - mondta Hunyadi Réka, a Védegylet munkatársa. Ennek érdekében olyan megoldási lehetőségek kerülnek terítékre, mint a zöld kapitalizmus, a hazánkban még kevéssé ismert élelmiszer-önrendelkezés, környezeti igazságosság, a brit „átalakuló városok” példái, vagy a szegénységben élő országok fejlesztésének igazságosabb módjai. 

A Szentendrei sziget zöldjében mindez úgy zajlik majd, hogy a politika által is gyakran külön-külön kezelt problémákat összefüggéseikben vizsgálják – mondják a szervezők. A jólét, a klíma és az élelmiszer köré csoportosított témákat a hazai és külföldi előadók által vezetett szemináriumok, műhelymunkák, beszélgetések és filmvetítések során a gazdaság, a környezet és a társadalom nézőpontjából egyaránt elemzik.

Megtudjuk, mi közünk az afrikai éhezőkhöz, az ázsiai árvizekhez, a kínai önkényuralmi rendszerhez, a Világkereskedelmi Szervezet döntéseihez vagy az iraki háborúhoz. És hogy mindezek hogyan függnek össze a hazai kistermelők életesélyeivel, életmódunkkal, a társadalmi kirekesztettséggel, a közszolgáltatások vagy a védett zöld területek, élhető városok jövőjével. A legfontosabb kérdés a szervezők szerint persze az, mit tehetünk és kikkel foghatunk össze, hogy társadalmaink úgymond igazságosabban és fenntarthatóbb módon működjenek.

Mivel a nyári egyetemet az önszerveződés iskolájának is szánják, elhívták az úgynevezett klímabarát települések létrehozóit; a jogellenesen lebontásra ítélt házakért, beépíteni kívánt védett területekért kardoskodó helybelieket, de ott lesznek a helyi politikai kultúra javításáért bohóckommandóval és utcaszínházzal tiltakozók illetve civil lobbisták és azok is, akik Brüsszelben egy alternatív adópolitikát szeretnének elfogadtatni.

A jól sikerült összefogások és kampányok tanulságait interaktív foglalkozásokon elemzik és szituációs játékokban próbálják ki. A hazai és nyugat-európai szakértők mellett több előadó és résztvevő érkezik a közép-kelet-európai régióból, és a régen csak harmadik világként emlegetett „globális délről” is. A nyári egyetem éppúgy szól a kipróbált aktivistáknak, mint a zöldfűlűeknek, a kíváncsi egyetemistáknak, mint a dolgozó felnőtteknek. A fáradhatatlan világmegváltást esténként közös főzéssel, dobolással, tábortűzzel és jógával fogják kipihenni – ígéri Hunyadi Réka.

[Forrás: Védegylet]

3 komment

Címkék: tábor védegylet

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr38523617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afx 2008.06.16. 16:49:20

gratulálok a védegyletnek ahhoz,amikor körbefogták a parlamentet és a génkezelt növények ellen tiltakoztak!
azóta ők is felkerültek az "elkerülni" listámra,pedig addig szimpatikusnak tartottam a hasonló mozgalmakat.
igazábol az a baj(om), h könnyű minden újításra azt mondani,h nem,mert akkor nem kell gondolkodni,nem kell tervezni,szervezni.
pedig az,h a patakban mosunk háziszappannal és a gyerekeket 3 éves korukig szoptatjuk és spenótot csakis a kiskertböl eszünk.
ez nem működik tovább!pontosan ezért kapnak a kutatócsoportok annyi pénzt innovációra,h a 6,lassan 7 milliárd embernek találjonak ki megfelelő megoldásokat,alternatívákat.
a génkezelt növények pontosan ezek lettek volna(kertészmérnöknek tanultam/tanulok,még mielőtt megindul a fikaáradat jó magyar szokás szerint)
megfelelő szabályozás(amit a sok dilettáns képtelen meghozni és felügyelni,tehát a lustaság) mellett ezek igenis hatalmas lehetőségeket rejtenek.
ez OFF volt,csak a védegylethez akartam kapcsolni a gondolatot,h ők sem jelentenek alternativát itthon.

vaggab · http://vakum.hu 2008.06.16. 16:59:41

1.nem a védegylet, hanem az élőlánc fogta körbe a parlamentet.
2. ez a tábor pont arról fog szólni, hogy nem csak nemet tudnak a zöldek mondani, HANEM mást is.

gansol 2008.06.18. 15:11:25

ON:)
szálláslehetőség van a közelben? esetleg kemping?
süti beállítások módosítása