alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Románia is betiltja a GM-kukoricát

2008.03.28. 09:06 rudolf rocker

A román környezetvédelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy országa csatlakozik Franciaországhoz, Olaszországhoz, Lengyelországhoz, Magyaroroszághoz, Ausztriához és Görögországhoz, és április 15-től moratóriumot léptet életbe a Monsanto MON 810 génmanipulált kukoricafajtája ellen. Az Európai Unióban ez a kukoricafajta az egyetlen génmódosított termény, melynek kereskedelmi termesztése szövetségi szinten engedélyezett. Románia 3 millió hektáron termel kukoricát.

Kórodi Attila román környezetvédelmi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy tudományos kutatások igazolják, hogy a kukoricamollyal szemben génsebészeti úton ellenállóvá tett kukoricafajta komoly környezeti kockázatot jelent a Kárpát-medence élővilágára. Továbbá a szakértői vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a kukoricamoly egyáltalán nem jelentős kártevő sem hazánkban, sem Romániában.

A magyar moratóriumról tavaly Brüsszelben az EU környezetvédelmi tanácsában precedens értékű döntés született: a tanács hozzájárult ahhoz, hogy fennmaradhat a MON810 kukoricafajtára 2005 óta érvényben lévő tilalom. A Monsanto MON810-es kukoricafajta tíz évre szóló, szövetségi szintű termesztési engedélye idén jár le. Stavros Dimas környezetvédelmi biztos tavaly novemberben jelezte, hogy túl kockázatosnak tartja a génmanipulált fajták termesztését az EU-ban.

13 komment

Címkék: gmo mon810

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr96400185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corvin 2008.03.28. 15:32:42

Ezt nem gondoltam volna... Itthon mindig Romániával példálóztak a biotech cégek.

Haemathemesis 2008.03.28. 15:36:41

Remek. A Monsanto amugy sem az a ceg akiben megbiznek. A legszebb az amikor a vetlen fertozott foldek tulajait perlik...

ostoba_lemaradt 2008.04.10. 07:47:03

Érdemes elolvasni a Dudits Dénessel készült interjút az indexen, gyomorforgató, hogy egy "kutató" ma micsoda arrogáns és cinikus nézőpontból szemléli a világot, elképesztő az a primitív (és idejétmúlt) életszemlélet, hogy a "tudomány" kinyilitakoztat (bár szerencsére nem Dudits a tudomány...) és a hívők meg majd bólogatnak...mindenki más pedig ostoba. Pontosan ez az arrogancia az oka annak, hogy a bolygónk rothad szét, a Dudits szerű képződmények 200 év alatt mindent tönkretettek és a legtöbb ember meg hitt nekik, ma meg már egy egész bolygó berendezkedett az ezeken a hazugságokon alapuló életvitelre. Ha meg majd elpusztul a Föld? Majd a tudomány áttelepít bennünket a Marsra... Persze az értelmiség közt mindig is sok féreg volt és ez a nácik éppúgy ki tudták használni, mint a kommunisták vagy a multinacionális cégek propagandagépezete. Bocsánat az indulatokért, de elképesztő, hogy egyesek mekkorákat képesek hazudni!

Lobi 2008.04.19. 23:45:57

A cikket olvastam, és tisztán látszik, hogy az amerikai köcsög biteches cégek a faszit kilóra megvették, és ezért nyal be nekig, addig amíg a nyelve barna nem lesz, de talán még annál is jobban.

Az ilyen embereket kellene génmódosítani, nehogy véletlenül életképes utódja legyen....

Andrea 2008.05.20. 13:39:52

A kukoricát egyébként úgy ahogy van emberi és állati fogyasztásra alkalmatlanná kéne nyilvánítani.

Andrea 2008.05.20. 13:41:01

...az omega-6 zsírja miatt
andreamaybe@citromail.hu

gmoka 2008.05.22. 23:53:51

Evett már itt valaki NEM génmódosított növényböl származó kaját (mondjuk füvet az árokparton)? Ötezer éve mást se csinál a gazda és a nemesítő mint módosítja (szelektál, keresztez, stb.) a növényeket. Ezen nem vagytok kiakadva? Egy rovarrezisztens kukorica sokkal bióbb tudd lenni mint a DDT-vel agyonsózott párja. Néha nem árt gondolkodni...

becsmik 2008.05.27. 07:57:16

No Igen , de van 1 kis különbség a nemesítés , és a között ha pl skorpió génekkel keresztezik a kukoricát...

biztos? 2008.05.27. 11:12:45

A gmo-val olyan élőlényeket hozol létre, amely természetes körülmények között SOHA nem jönne létre - aztán nem tudod kontrollálni, azonban a keresztezés, szelekció (és még sok minden más) a természetben magától is végbe mehet és megy.

géntechnikus 2008.06.05. 11:18:01

"A gmo-val olyan élőlényeket hozol létre, amely természetes körülmények között SOHA nem jönne létre..."

Ostoba általánosítás rulez.
Ez kapásból baromság. Ilyen élőlényt IS létre lehet hozni, meg olyan GMO-kat is, amiket hagyományos szelekcióval is megkaphatnánk, de így gyorsabb, egyszerűbb (és biztosabb).

Azt meg végre jó lenne észbe vésni, hogy az összes termesztésben lévő GM növényfajtát hagyományos keresztezéssel hozzák létre: a kiindulási GM-növényt ugyanolyan keresztezési, fajtaelőállítási procedúrába viszik be, mint bármelyik más nemesítési alapanyagot.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.11. 21:37:17

Akkor hogy is kerül be a kukoricába a Bacillus thuringiensis toxin-génje?

Anti-géntechnikus 2008.06.13. 07:04:58

Bi-hiz-tosabb??? Hát drága géntechnikus, csókoltat a Monsanto (akiket méltatlanul kerül a hazai média). Ha ráguglizol az india+monsanto+suicide kifejezésekre, lehet nem tartod annyira biztosnak a cuccost. De érdekes a monsanto+seed+contract is. Valamint a monsanto+schmeiser+canada is (ez tkp. bizarr, a szép új világ jelképe is lehetne). És akkor még nem beszéltünk az aszpartamról és roundup ready-röl sem. Igaz az aszpartamnak köze sincs a géntech-hez, de a világ egyik legutálatosabb vállalatának címéhez sok tényezönek kell összejönnie, a kereshetö kifejezések listáját pedig órákig lehetne folytatni.
süti beállítások módosítása