alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Stiglitz már nem sokkolna

2008.03.04. 10:15 rudolf rocker

Az alapvető közszolgáltatások - a víz-, és áramellátás, a tömegközlekedés és az egészségügy -  privatizációja nagyon-nagyon rossz ötletnek tűnik a Nagy Kiárusítás című dokumentumfilmben bemutatott dráma-, és könnytenger láttán. Florian Opitz német dokumentumfilmes egy dél-afrikai áramszolgáltató, a Fülöp-szigeteki egészségbiztosítás, a Brit Vasút, és egy bolíviai vízprivatizációs kísérlet iskolapéldáin keresztül mutatja be a természetes monopóliumok magánosításának kockázatait és mellékhatásait.

Az emberi sorsokkal bőven illusztrált tanmese szerint a privatizált szolgáltatások egy része egyszerűen elérhetetlenné válik a lakosság legalsó jövedelmi szegmensében tanyázók számára, és ez szó szerint emberéleteket követel.

A filmben felvonultatott arcok hitelesek: a dél-afrikai aktivista gerillacsapatával az áramszolgáltatásból nemfizetés miatt kikapcsolt szerencsétleneknél köti vissza illegálisan a villanyt, folyamatosan menekül a rendőrség és az áramszolgáltató privát biztonsági szolgálata elől, és a forgatás végére tisztázatlan körülmények között az életét veszti. A Fülöp-szigeteki anya abszolút reménytelennek tűnő harcot vív vesebeteg fiáért, a dialízis költségei számukra megfizethetetlenek. De a brit mozdonyvezető szemszögéből elég nagy bukásnak tűnik a Brit Vasút sikertörténetnek indult privatizációja is, Bolíviában pedig kőkemény lázadáshoz vezet, amikor egy amerikai multi megpróbálja átvenni egy város teljes vízellátását, és még az esővizet is megsarcolná, ha hagynák.

A legmeglepőbb megszólaló a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, aki a Wikipédia szerint a világ tíz legidézettebb közgazdásza között van, és közel tíz évig a Világbank alelnöke és vezető közgazdásza volt. Stiglitz egy radikális antiglobalistát megszégyenítő keménységgel beszél a szabadpiaci fundamentalizmus kártételeiről Opitznak.

Stiglitz ma már egyértelmű fiaskónak látja azt is, hogy a ká-európai posztkommunista országokban a Nemzetközi Valutalap által javasolt neoliberális sokkterápiát alkalmazták a piaci átmenet felgyorsítására.

A Védegylet a film magyarországi bemutatójára időzítette "Gazdálkodj okosan" című tanulmánykötetét, amelyben védegyletes szerzők értekeznek a közszolgáltatások piacosítása témakörében.

3 komment

Címkék: privatizáció globkrit

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr70364745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XSun (törölt) 2008.03.04. 13:51:08

Hol lehet megnézni a filmet?
Netán letölteni???

vérbárány 2008.03.05. 13:42:29

Ez hasonlatosa a The Corporation című dokfilmhez? Meg köll nézni...
süti beállítások módosítása