alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Utcabál szemben az Operával

2008.01.31. 16:05 manvreka

Hogy mennyire abszurd az Operabál?

Elsőnek itt van a Hamupipőke-felkészítő.

Részlet:
"A Gundelból a Zwack Múzeumba mentek a lányok, ahol már várta őket Zwack Sándor és a stáb. Miközben készültek a báli frizurák és sminkek, folyamatosan kérdésekkel bombázták őket a kíváncsi újságírók. A fényes ruhákban és a csillogó gyémánt ékszerekben igazi hercegkisasszonyoknak érezhették magukat a hamupipőkék. Természetesen még csak a mese elején járunk, az igazi varázslat február 2-án veszi kezdetét, mikor a Báli hintóval megérkeznek az Operabálba és reméljük másnap hajnalig nem is ér véget."



"Ódor Zsuzsa, az Operabál protokoll szakértője mindenféle praktikákkal és hasznos tanácsokkal látja el a hölgyeket, hogy megkönnyítse a báli ruhákban való közlekedést."
















"A smink, a báli frizura, a ruhaköltemények után a Meevida gyémánt ékszerei között válogathattak a lányok."


"És végül Jezerniczky Sándor az Operabál koreográfusa keringőzni tanít…"

De tavaly még a nyugdíjasoknak is jó volt:

"Arra törekedtünk, hogy életkorra és vagyoni helyzetre való tekintet nélkül egy kicsit mindenki magáénak érezhesse azt, amit a Budapesti Operabál jelent - mondja Maráczi Ákos, az Operabált szervező Budapesti Operabál Kft. ügyvezető igazgatója. Idén páratlan lehetőséget kaptak a nyugdíjas korú, de a szívükben fiatal idős emberek, ugyanis számukra nyilvánossá vált a bál főpróbája. A szervezők egy rejtvénypályázatot tettek közzé, melynek a megfejtésével január 20-áig lehet "jegyet váltani". A harminc kisorsolt szerencsés másodmagával a bál délelőttjén bepillantást nyerhet a Budapesti Operabál kulisszatitkaiba és történetébe."

Operabált a 19. század végén rendeztek először, természetesen a bécsi udvar hasonló eseményeinek mintájára. Az eredeti igény a felső középosztály megteremtése a reprezentáció és a networkölés segítségével. Aztán a bálozás a harmincas éved derekán abbamaradt, és 1996-ban támasztották fel újra, így most nagyon jó, mert van legnagyobb szabású, legrangosabb bál Magyarországon, amiről nem véletlenül a Piac és Profit számol be.
Végül is persze, fejlődjön az új felső középosztály, találkozzanak az üzletemberek meg a celebritások egymással, de hogy ettől dagadjon a magyar kebel, azért az túlzás. Sokan kizártságuk ellenére is büszkén nézik a tévében, hogy milyen fasza operabál van itt, ugye egy rendes országnak végül is legyen rendes operabálja.
Nem csak az, aki megveszi a jegyet és bevonul a bálba, de sokszor az is, aki mindezt a Fókuszon keresztük követi, elfogadja, hogy ez egy fontos presztízsesemény, amin az jelenik meg, aki számít. A múltbeli egyenlőtlenségek romantikus, habos világa, pont erre van szükség ma is.
És az milyen, hogy vannak ezek szegény, ám szép lányok, akik ingyen megkapják a bálhoz szükséges ruha-ékszer-viselkedés szettet, és ezért aztán Hamupipőkének nevezik őket? És ők meg örülnek?
És a szerencsés nyugdíjasok is örülnek, akik ingyen megnézhetik a főpróbát?
 
Jó hír, hogy idén is lesz antibál az utca másik oldalán az ATTAC és mások szervezésében. Míg az operában a romantika hercege (Richard Clayderman) lesz a sztárvendég, addig a régi balettintézet előtt többek között ételosztás, performanszok és Kaukázus koncert. Este hattól kábé tízig. Szombaton.

Kedvcsinálónak pedig egy tavalyi videó:



És hogy az utcabál milyen hatásos műfaj, arról egy kis részlet a már idézett Piac és Profit cikkből:

"Minden évben szerveznek ellentüntetést az Operaházzal szemben, ahol levest osztanak, ezért úgy gondoltuk, elébe megyünk a dolognak. Ugyancsak a bál bevételeiből, a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, a bál estéjén ezer adag meleg ételt osztunk szét a rászorulóknak a Moszkva téren. Az ételt természetesen a Gundel készíti - teszi hozzá Maráczi Ákos."

14 komment

Címkék: budapest tüntetés attac aktivizmus utcabál

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr43319673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.01. 10:52:25

A Gundel készíti a rászorulóknak az ételt? Ezek hülyék.
Ha egy sima menza csinálná, talán 4-5-ször többet ki lehetne osztani...

Don 2008.02.01. 11:22:29

Szerintem a Gundel is tud olcso etelt kesziteni, ha nagyon muszaj, nem hinnem, hogy erre a celra olyan sokat koltenenek.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.01. 11:29:44

Don

Persze hogy tud a Gundel is olcsón főzni ...nyesedékből !

kisi 2008.02.01. 11:31:28

Most őszintén. Kit érdekel, hogy ki mire költi a pénzét? Nagy ívben lesz…m. Ha nekik ez a baromság ér valamit akkor tegyék, de erről írni? Butaság! Vagy az SI ( sárgairigység) faktor?

Teddert 2008.02.01. 11:31:30

Antibál, ezeknek elment a józan eszük. Tüntetés nem lesz? Kövér szólhatna néhány szót az újgazdag kommunisták habzsoló életmódjáról, a szatyros nyugdíjasok csodálkozó tekintetétől felkenve. Mondjuk szerintem mással kellene felkenni.

Skeptical 2008.02.01. 11:38:51

rongyrazas nyalveres, proli bulvarhosokkel, niceone

agi 2008.02.01. 11:43:09

senkinek nem tűnt fel a Gundeles ételosztás helye? A Moszkva tér!!!
Nem az Operával szemben hanem jó távol attól, még a Duna is legyen a két esemény között, biztos ami biztos.
semmi másra nem megy ez ki mint,hogy nagyon jó PR köntösbe öltöztetve eltakarítsák a bálra érkezőket zavaró akármit a túloldalról.

RosehillResident 2008.02.01. 11:55:26

Én már tavaly is voltam az operabálon most is megyek és kifejezetten élvezem,hogy ellentüntetnek.Szerintem jó dolog.És még jobbam megerősít minket.Olyan mint Davos a sajátos magyar módján.Jó fejek ezek a gyerekek.Ismerek olyat akinek a szülei báloztak ő pedig ellentüntetett...Nem kell ezt túldimenzionálni.És annyira hülyék sem vagyunk,hogy ne tudjuk,hogy van szegénység,ezért jótékonykodunk,de itt összegyűlünk páran haverok és beszélgetünk,jól érezzük magunkat,magunk között vagyunk egy kicsit ami ilyen mértékben elég ritka.Szóval operabál "rulez" ahogy a fiam mondaná:)

labancinformator · http://labancinfo.blog.hu 2008.02.01. 20:01:25

hajrá (utca)báli illusztris vendégsereg!
csak ne legyen olyan rossz íze a dolognak, mint két éve volt ha jól emlékszem.
ja, és rátok szálló tüntetőktől mentes estét kívánok nektek.
én éppen egy plázában fogok burzsulyul művészkedni a filmszemlén:)
ahogy jeekát elképzelem, nagyon ott lesztek, na kösse fel mindenki a bolexet jóhétvégét

rócsild

macskafaraok 2008.02.02. 00:14:11

Izé, hát hol osszák ha nem a Moszkva téren ?
Ágica: Majd persze, pont szemben, de köszönjük hogy felnyitottad a szemünket :)

p.s.: a Duna felett meg ugye van híd, szóval ez jóideje már nem akadály…

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.02. 18:45:08

Tartalom nélküli reprezentáció mindkét esemény, egyiken sem érezném jól magam. De az ellenbálon még kevésbé, mert nagyon fáraszt az ideológia. Az operabálba legalább csak inni meg zabálni mennek a népek, meg dumálni, meg jó nőket nézni. Ehhez képest rohadt fárasztó lehet ott átellenben társadalmi felelősségtudatosan meg környezettudatosan öklöt rázni meg jópofizni.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.02. 18:45:59

Ja és a szőke a felső két képen kurva jól néz ki.

kisdubos · http://kisdubos.blogspot.com 2008.02.03. 12:51:43

Ellentüntetés... Ez most szánalmassági verseny?
süti beállítások módosítása