alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

  • : 2012... Bereznay elmélete egyre több bizonyságot nyert. 2013 elején egyre többen fognak a diákláza... (2012.12.31. 18:20) A kibulizott ország
  • Valodi: @Licaj Vuv: Isten áldjon Téged is, kedves barátom! Látod, én csak most értem ide... (2012.03.27. 12:27) Pénzügyi válság és fenntarthatatlan fejlődés
  • pcland-hu: pártolom LE meglátásait, hasonlókra jutottam. A homo sapiens alig látszik, csak a parazita. Eszét ... (2010.03.26. 00:02) Majdnem Nobel-békedíjas magyar
  • Alízium: @Fatman: Igazad van. Sajnos. Egyes külföldi közgazdasági elemzések igen bizakodóak Magyarországga... (2009.11.23. 12:57) Fájni fog bazmeg
  • Callidus: A klimavaltozassal kapcsolatos szkeptikusoknak meg annyit szeretnek mondani, ha levego csak fele a... (2009.11.04. 19:38) A klímaválság súlyosabb, mint a pénzügyi

Licenc

Creative Commons Licenc

Száz wififalut, ezeret!

2008.06.22. 11:15 rudolf rocker

Eddig több mint száz, a jóisten háta mögötti kistelepülésen nagyjából ezer mély szegénységben élő család jutott számítógéphez és interneteléréshez Borsodban és Szabolcsban, a wifi falu program a harmadik világból ellesett internet-terjesztési modellje a magyarországi cigányok között is működik. A következő lépésben az ötletgazda Nyírő András "szociális internetszolgáltatót" alapítana, és még kétszázezer rászorultat juttatna internet-hozzáféréshez az ország harminchárom legelmaradottabb kistérségében.

>>> Az Index riportja a Wifi falu programról

 

182 komment

Címkék: szegénység cigányság wififalu

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr8529442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfa 2008.06.22. 13:57:42

[i]Miert gondolod hogy te fizeted a ciganyt?[/i]

Miért, te fizeted? Nem, Én fizetem, meg a többi MAGYARORSZÁGI adófizetö. A politikusokat IS mi fizetjük, de ez nem az a blog.

[i]kulonben hajlamos vagy azthinni hogy te vagy a kozepe es a problemad a legmelyebb hetedhetvilagon[/i]

Az én világomnak én vagyok a közepe, nekem az én problémám a legfontosabb. Nagyjábol magasról teszek más országok saját belsö problémáira, mint ahogy más országok magasrol tesznek a mi belsö problémáinkra. Te viszont hajlamos vagy azt hinni, hogy a te világodból jobban meg tudod mondani a tutit, mint azok akik benne élnek. Innentöl meg nem vagy vitaképes, csak észosztó senki, ugyhogy ignore ON

hoseman 2008.06.22. 13:58:24

cigány--->roma----->MMÉÉÉLLLYSZEGÉNY

(evolúció)

No_Mercy 2008.06.22. 14:02:14

"A fogalmazásból kiolvasható keresztény-ellenesség egyértelműen ZSIDÓKra utal, ezért tudnak szenvtelenül írni"

Nem gondoltál arra estleg, hogy az egyháznak a nyomulása is idegesíthet nagyon sok embert, és ehhet nem kell se cigánynak, se zsidónak, sőt még Gyurcsányistának se lenni....

Nyírő talán arra gondolt, hogy ebben az országban a kurva nagy látszatra mindig volt pénz, de a valós, gazdaságélinkítő dolgokra meg soha.

hoseman 2008.06.22. 14:03:07

..aszondja a kis fruska hogy a goglen kereste valami író születési dátumát,mert az kiadja......ahamn....én meg a cikk olvasása előtt pont a Feynman féle útintegrálban tanulmányoztam a részecskék lehetséges útvonalait...

senki 2008.06.22. 14:06:12

fel kellene keresni az ötletgazdát és megadni neki a lehetöséget: vagy kifizeted saját zsebböl amit csináltál te nyomorék, vagy itt és most elvágjuk a torkodat mint a disznónak. a következö böszme jobban meggondolná mire bassza el a pénzt. vagy ez legyen, vagy türjük szótlanul mert ez igy jo egy kibaszott gazdasági csödben levö országban.
a tehetetlen magyargárda meg bassza meg az anyját két főispánná avatás között.

nagyorgy · http://nagyorgy.uw.hu 2008.06.22. 14:07:17

Részemről szimpatikus a kezdeményezés!
A céges selejtezésekből akad régi gép bőven, szinte ingyen. Netezzenek, fejlődjenek.
Egyedül attól félek, hogy belerakja a mocskos kezét a korrupció és a 3 millió szociális internetezőnek állami pénzen vesznek Vista full license-t, meg office-t hozzá és talán még MS-SQL enterprise edition-t is, amit persze (x)évente újítani kell.
Most még Ubuntu Linux futott a gépek egy részén, de az az érzésem, hogy a nemsokára meg fog jelenni egy közösségi igény, amit csak a legutóbbi microsoft szoftverév verziójával lehet megoldani és onnét számítva NAGYON-NAGYON sokba fog ez kerülni minden adófizetőnek.
Példa:
hup.hu/cikkek/20080607/megakadt_a_nyilt_forrasu_migracio_becsben

Szodoma és Gomora 2008.06.22. 14:07:34

Ez egy jó program!

Ajánlom a fikázók figyelmébe, hogy ez a magyarság érdekeit is szolgálja!
Ha száz romából csak tíz lesz értelmesebb és ez a tudás utáni vágy, megjelenik
a gyerekeikben is, akkor kialakulhat egy kvázi értelmiségi roma réteg.
Akikkel ugyanúgy lehet beszélgetni, mint egy fehér emberrel.
Én ennek örülnék!!
Egyébként utálom a cigányokat. Engem is megvertek, lehúzták a lábamról a cipőt,stb..
Tehát van bennem egy adag rasszizmus és egy kiskanálnyi liberalizmus.
De ez a kiskanál pont elég, hogy azt mondjam, ha csak egy igaz embert is találunk abban a faluban, akkor megérte, a többi pedig úgyis elrohad, ha nem tart lépést.

Ha megjelenik az első roma hacker, akkor majd el lehet dönteni, hogy annak örülünk, hogy
ért hozzá, vagy utáljuk mert roma és megint bűnözik.

Uff!!
Én vakertam..

Zsolt 2008.06.22. 14:10:36

kormanyszovivo.hu - 200 millió Ft
115 falu, 1700 végpont - 200 millió Ft

Na ez a demagógia. :-)

Üdvözlettel:

Zsolt

torma 2008.06.22. 14:26:58

Még egy dolog. A társadalomba való beilleszkedés alapja a család, a nevelési környezet. A cigány nevelés (ha lehet annak nevezni) nem arról szól, hogy tanulj fiam, mert belőled is lehet valaki, látod az állam milyen rendes, nem hagyja hogy éhen haljunk, ad segélyt, ad házat, sőt még internet is jut! Ettől a lépéstől nem fog megvilágosodni egy roma gyerek sem, a környezetéből nem fog tudni kiemelkedni. Mert nem engedik neki, sőt meg sem mondják neki, hogy van másik út! Az egyetlen út, amit a szülei, testvérei is tesznek, az élősködés. Mert az kényelmes. Bár meg lenne az esélyük a fejlődésre, a tanulásra, de mivel nincsenek rákényszerítve, nem törekednek még az érettségi megszerzésére sem. Segélyért folyamodni és azt felélni, ahhoz nem kell diploma.
Én a két óvodás korú gyermekemre már most tízezreket költök /hó, hogy normális környezetben, normális körülmények között nőjenek fel és legyenek a társadalom hasznos tagjai. Mire diplomások lesznek, 2 ház árát rájuk költöm majd (ezt minden szülő tudja). De nem sajnálom rá, mert tudom, hogy így helyes, az én értékrendemben ez alakult ki, erre neveltek. Az állam hiába költene milliókat a cigány fiatalok taníttatására, nevelésére, nincs rá igény. Még többletpontot is kapnak a felvételin, mert ők hátrányos helyzetűek, meg blabla, de kiváncsi lennék, hogy idén a felsőoktatásba hány roma adta be a jelentkezését. Gyanítom az 1%-ot sem éri el, annak ellenére, hoyg előttem valaki említette, a kisiskolások 50%-a már most cigány, és az arány egyre romlik! Lehet itt pénzt beléjük tolni, támogatni őket, előnyhöz juttatni a "kisebbséget". Amíg nincsenek rákényszerítve, hogy az állam által beléjük fektetett milliárdokat úgy éljék fel, hogy cserébe tesznek is valamit, és ez a befektetés 20-30 év múlva megtérül, addig felesleges a szájtépés...

Én csak küzdök tovább, fizetem az adót, iskoláztatom a gyerekeim, mindenért fizetek, nekem ugyanis ingyen nem jár semmi, és közben reménykedem, hogy ha nyugdíjas leszek, akkor az aktív keresőréteg (a gyerekeim korosztálya), aminek a fele ugyan cigány lesz, majd mind szépen dolgoznak és fizetnek adót. Szép álom...

erl 2008.06.22. 14:44:23

Vajon a romák hozták a szociális törvényeket? Nem. A mi politikusaink hozták meg azokat a törvényeket, amik azoknak segítenek, akik sok gyereket vállalnak. A szándék biztos nem az volt, ami az eredmény lett, de azután sem változtattak a rendszeren, hogy látták visszaélnek a szociális rendszerrel.

Janusné 2008.06.22. 14:44:24

Valaki azt írta, hogy a szlovákok, románok elhúztak mellettünk. Ez igaz, főleg roma ügyekben. Pár éve volt a felvidéki, úgynevezett "éhséglázadás", amikor ott is munkához kötötték a segélyeket. A szlovák rendőrség a katonság támogatásával kiment és úgy elverték a lázadókat, mint szódás a lovát. Ott aztán nincs ingyen ház, ingyen WIFI, a magyar diplomás bérnek megfelelő szociális segély, a dakoták mégis csöndben vannak. Lenne mit tanulni Szlovákiától.

én 2008.06.22. 14:50:36

há beszarok,komolyan mondom. ingyen ház, ingyen péz,ingyen kaja, ingyen szgép,ingyen internet. mégis mi ösztönözné ezeket a cigányokat arra,hogy dolgozzanak?????

Hirvaer 2008.06.22. 14:51:10

Azon lelkes tündérvilágban élőknek, kik ilyen odaadással kiállnak ezekért a sakálokért, csak annyit mondok: Költözzetek. Főleg aki külföldön él és onnan osztja az észt. Költözzetek egy ilyen helyes kis faluba egy pár cigányputri szomszédságába. Költözzetek oda (nekem is van szívem, ezért..) csak egy hónapra. Járassátok a gyermekeiteket olyan isoklába egy hónapig, ami hemzseg a digóktól. Nem sorolnám a lehetőségeket, de gyanítom nem a szomszédokkal közös kerti sütögetésből és a gyermekeitek tekintetében örök érvényű barátságok szövődéséről szólna az az egy hónap. Töltsetek egy hónapot azok mellett az állatok mellet, akiket ennyire védtek és meglátjuk mi marad jelenlegi szilárd véleményetekből (és belőletek).
Aki meg olyan marhára meg van elégedve ezzel a projecttel, hogy saját pénzével támogatná.. az ne itt keressen elérhetőségeket.
Ott a térkép. Be vannak jelölve a szóbanforgó faluk. Menjenek egy cigányputrihoz, csöngesse.. lépjék át a kidöntött kerítést, kopogjanak be és adják oda személyesen a pénzt, aztán várják a reakciót. Hogy a becsületesség jelét kimutassák egyes egyedül menjenek oda..
Az út során begyűjtött tapasztalatokat (amennyiben lesz még rálehetőségük) osszák meg a nagyérdeművel..

Elmondom én mi nyomja a szívem, mikor azt hallom,hogy a cigányságnak már megint a seggét nyalják, hogy felzárkózzon a civilizált társadalomba illeszkedvén:
A németjuhász kutya és a farkas között külsőségekben elenyésző a különbség. A titok mégis belül van, mivel míg az előbbi fajtát vakvezetésen túl a rendőrök segítésén át az életmentésig gyakorlatilag mindenre tudják idomítani s az állatok legnemesebbje, addig egy falkában nevelkedett(!) farkasnak nemhogy azt nem tanítod meg, hogy üljön, ha szembe kerülsz vele azt sem fogod tudni vele megértetni, hogy ne öljön meg..

Callidus 2008.06.22. 14:59:20

Alfa!

Add ossze janusne kommentjet a zsolteval, plusz gondolkozz el a szodoma kommentjen es maris kozelebb jutsz ahhoz amit mondani probaltam. Szarhatsz a masik orszagra es elkovetheted ugyanazokat a hibakat amin ok mar tulvannak es megoldast is talaltak, csak azert mert nem latsz tul a vilagodon. Ez a vilaglatas, a korlatoltsag megszunese a kulcs ebben a programban is. A ciganyok vilagaban a nemesfemtolvaj a kiraly hiszen nem lat mast. Most megvan a lehetosege hogy lasson. A te vilagodban a cigany az antikrisztus mert nem latsz mast, pedig neked interneted is van.

Janusné 2008.06.22. 15:00:30

Ja, a lelkes védőknek nincs semmiféle gyakorlati tapasztalatuk a romákkal kapcsolatban. Olyanok, mint az úgynevezett oktatási szakértők, szociológusok, pszichológusok, akik osztják az észt, hogy a tanárverés a pedagógus hibája, mert nem szórakoztatta kellőképp a gyereket.

beluga 2008.06.22. 15:16:25

zsoltnak

megmondtam, demagog vagy! miről írsz? lózung, lózung hátán!
gondolom - persze nem tudom tutira - nem a te feladatod a megoldás keresése. túlléphetnél azon a marhaságon már amiket innen-onnan felcsípsz és írsz! el kellene végre fogadni az érintettek a többség véleményét ez ügyben. szép szó és a segítő kéz itt mit sem ér már! határozott és kemény fellépés szükséges, makarenkói pofon, amig nem késő (bár, amilyen sürün szólnak a híradások pl. tanár verésről, lehet a makarenkói pofon is kevés már) szóval, ne a magasból, messziről beszélj, halld meg a cigányokkal - kényszerből - közel élők véleményét is, és ne gondold, hogy azok akik ide írnak rasszisták (én sem vagyok az) csak éppen azt hiszik sokan(én is) hogy lehetetlen az együtt élés, ezek felfalják az országot, pont úgy mint a sáskák!
ám ha tudsz jót és okosat mondani (ha ez nem is feladatod) örömmel hallanám, hátha a nagy baj elkerülhető még!

tapló 2008.06.22. 15:19:32

Naigen. Romagyerek bemegy az iskolába, és ha nem tetszik neki a tanár képe, leköpi és még bele is rúg, Rroma haverja mindezt mobillal felveszi videóra majd feltöltik "jutyúbra". A csereháti romák meg ingyenWIFI-n nézik a követendő példát; "Figyemá! Ejj a pesti rokonok milyen faszagyerekek! Fejlődni kéne nekünk is!"

Én időmben a tanár olyan fülest adott, ha szemtelenkedtünk, hogy csengett a fülünk sokáig...Ezek után romaosztályokban ki fog tanítást vállalni? Lesz még érdeme a tanári pályának???

Szégyen, ami ebben az országban pozitiv diszkrimináció címen zajlik...

beluga 2008.06.22. 15:21:40

annyit még, a kommentelők többsége nem fikáz, nem genya, csak szeretné már, ha tenné dolgát a népképviselet, védené őt és családját, nem osztana ingyen a közösből, s joggal várná el, egyformán itéltessen meg mind ki itt él (dolgozik, ha-ha)! és ez barátaim nem rasszizmus, mondjon bármit is horvátha vagy a kolompáro!

Unsung 2008.06.22. 15:35:15

Úgyis megdöglünk mindannyian.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.06.22. 15:39:55

Szüleim egy kis zempléni faluban küszködnek vele, hogy képtelenség bármiféle szélessávú internetezési lehetőséghez jutni. (Nem ingyen!) Megpróbáljuk megoldani máshogy. Ugyanebből a faluból, noha nem tudnak interneten munkát keresni, mégis szervezetten, több száz kilométerre járnak el Romániába dolgozni.
Nem a programok hirdetése a megoldás: amire nincs belső igény, az nem is fog megvalósulni.

Callidus 2008.06.22. 15:46:08

az osszes irastudonak ajanlom ezt a cikket: index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/

Minden szavaval egyetertek.

alfa 2008.06.22. 15:56:07

Callidus 2008.06.22. 15:46:08

Várjunk csak, nem te vagy az aki elhuzott innen a francba, mert itt szar ott meg jo? Lehetne, hogy az uj otthonod dolgaiba oszd az észt az ottaniaknak, ne itt azoknak, akik maradni akarnak?

nrp0924 2008.06.22. 16:15:23

A szomoru az, hogy itthon az ilyen szanalmasok maradnak nekunk, mint Alfa. Igy tenyleg nehez orszagot epiteni. No mindegy, akartam kommentelni, de annyi tirpakbaromsagot olvastam az eddigi hozzaszolasok kozt, hogy elment a kedvem.

pirosalma 2008.06.22. 16:30:07

Morfondírral értek egyet.
Iskolákban oké lenne az ingyen net és gép.

Így szerintem nagy valószínűséggel nem kultúrtartalmakat töltenek majd le, nem fognak profession.hu-t böngészni stb. Persze, ez előítélet..

És igen, én egy bazi pici faluban élek, fiatal értelmiségi, és előbb műveltem a földet, minthogy netünk lett volna.

Több évet!!! vártunk rá, mert ide az isten háta mögé még a gáz sincs bevezetve. Cigányok itt nem laknak.
Egyetemi tanulmányaim során is hátrányt szenvedtem emiatt. Ezért ilyenkor kicsit mérges tudok lenni az ilyen hírek hallatán.

És én lennék a legboldogabb, ha az érintett településeken tényleg pozitív változás állna be a program hatására!!!

Az érintett falvak között meg jópár olyan van, ami nem egy istenhátamögötti falu. Valamelyik főút melletti.
A nagyszüleim szatmáriak, így ismerem a környéket.

Az egyik nagymamám faluja, ahol kb 70% már cigány, és zsákfalu, na ott pont nem látom az említett kezdeményezést....

Adamsky 2008.06.22. 16:50:28

Nesze nektek!
Ahogy elnézem, nem annyira szegények ezek ottan. Aztán nem tudom, hogy miért a nettel kell kezdeni?
Meg kéne őket tanítani dolgozni!
Azt veszem észre, hogy baromira fontos a cigányság egyes politikai erőknek, mert ugye szavazóbázis.
De azt hogy a nekik nyújtott segítséggel, elveszítik a magyarok szavazatait az ugy látszik nem lényeg!
Munkát ezeknek nem netet!
Amikor majd kifizették a havi 5.000-ből a gépek és a bekötés árát, akkor majd jól eladják a gépeket. Egyébként magyar családoknak mikor adnak ilyen ajándékot?
Persze a magyar az nem számít csak az EU által jól támogatott délsvéd lakosok. Küldhetnénk ezekből párat az EU-ba ha még nem tudják eléggé mire képesek! Ezek nem tudják mi a jó, küldjünk ki nekik egész romatelepeket! Hadd szokják a pepsi érzést!

Ádám

raw 2008.06.22. 16:52:06

ERL:
Pedig szerintem az integraciora a legjobb pelda pont a magyar. Szinte mindenkienk a vilagon van negativ eloitelete a magyarokkal szemben, szomszedaink nagy resze (mar aki nem magyar) utal minket, legszivesebben kiirtana azonnal es ez gyakran kolcsonos, de ennek ellenere tudtunk integralodni europahoz es tudunk viselkedni a szomszedainkkal is tobbnyire.
Persze a hatasfoka a dolognak mar mas kerdes, de van ra hajlandosag.

De akar johetek mas hasonlattal is. Nezzuk egy masik negativan diszkriminalt csoportot a magyar zsidokat, es most hasonlitsuk ossze az eletkorulmenyeiket az itt elo ciganyokkal ...

En ugy latom, hogy ok mar annyi segitseget kaptak, es a tenyek pedig magukert beszelnek, kar erre tobb szot pazarolni.

Es en sem tartom magam rasszistanak.

nfn 2008.06.22. 16:52:12

azért vagyok szomorú, mert a kommentelők többsége nem látott még közelről romát, mégis véleményt mond....

ja és én Ny-Mo-n élek, úgyhogy egy kis kiegészítés tennék az ausztriai ne lopj magyaros hozzászolásokhoz.... a tolvajok nagy része zalai cigány volt

makukk · http://index.hu 2008.06.22. 16:56:15

Nincs munka?Europában nincs munka?Az szép lenne.Érdekes,a törökök több ezer km-et tudnak utazni munkaért a mi magyar ciganyaink meg ingyenkenyér, inygyen net Komolytalan

Adamsky 2008.06.22. 16:57:23

Pirosalma!
Nem előítélet! Tapasztalat!
Ezeknek majd akkor adnék valamit ha a magyar törvények szerint őket is elitélnék, a magyar törvények rájuk is vonatkoznának, és nem az ombudsmann lihegne a sarkukban, hogy mi az hogy segélyt csak akkor kaphatnak ha közmunkán is dolgoznak? S ezért még nagy cikk is az indexen, h megvétózták a polgármesterek döntését, és védik a délsvédeket, nehogy megtudják, hogy mijazamunka!
Skool, ahogy a svédek mondják: EGÉSZSÉGEDRE!

Ádám

Adamsky 2008.06.22. 17:01:44

NFN!
ezt írtad:
"azért vagyok szomorú, mert a kommentelők többsége nem látott még közelről romát, mégis véleményt mond...."

Sajnos én láttam eleget, amikor a gyerekemet lenyúlja a roma csapat fényes nappal az utcán, és elveszi a zsebpénzét?
Meg amikor 7-en támadnak meg szintén fényes nappal szintén gyerekeket?
Mint a sáskák!
Undorító, s még ezek kezébe adunk egy olyan eszközt amivel még jobban koordinálni tudják a sáskajárásukat?
Na ne.
Nem vok rasszista.
Csak nem láttam még tisztességes romát.

Ádám

Adamsky 2008.06.22. 17:05:07

Szodoma-Gomorra-nak!

"Ha száz romából csak tíz lesz értelmesebb és ez a tudás utáni vágy, megjelenik
a gyerekeikben is, akkor kialakulhat egy kvázi értelmiségi roma réteg."

Kivánom neked hogy ebből az értelmiségi roma rétegből legyen az ország első roma miniszterelnöke is, bár ilyen már volt eccer. Asszem... LOL

Azt mondta egy ismerősöm, hogy zárkóztassuk fel a romákat...
Hmmm. Érdekes, lehet hogy azt kéne, csak én másképpen tenném nem oktatásilag...

Ádám

ftxpmj 2008.06.22. 17:17:33

Így van! A törökök, szerbek, románok(!) milliói utaznak Nyugat-Európába dolgzni!!! Bezzeg a mi állítlág "mélyszegényságben" élő cigányaink megkapják a családi pótlékot, a szocpolt, az ingyenebédet, az ingyentankönyvet, az ingyennetet, de ez neki nem elég: kötözködnek, bűnöznek és halomra gyilkolássák a magyarokat, lehet az fiatal vagy munkában megőszült 80 éves nekik nem számít.

És egy igazság a végére:
A CIGÁNYNÁL RASSZISTÁBB NÉPSÉG NEM ÉL EBBEN AZ ORSZÁGBAN!!!!

Tgergot 2008.06.22. 17:24:54

Tanítok kisvárosban egy iskolában, ahol a gyerekek több, mint 90%-a cigány. Azoknak, akik védik őket azt üzenem, hogy meg lehet próbálni, csak egy picit.

Aki nem látott még közelről cigányt, az minek is kommentel itt?

Pedig szeretem a munkámat és ezeket a gyerekeket és a lelkem kiteszem értük (mert vannak normálisak köztük, igaz, hogy el fognak kallódni).
Kicsit vérlázító, mikor mesélik, hogy mennyit kártyáztak, ittak el. Vagy pl. az egyik gyerekem ballagására több százezer forintot "buliznak el"..

HIRVAER elég jól leírja a helyzetet.

Janusné 2008.06.22. 17:25:46

Nem, nem félreétitek! A magyarok hitvány, szemét, provinciális rasszista népség, mert nem akar még többet adni a dolgos cigányoknak! Ha a magyar rasszizmus nem akadályozná őket, akkor már régen csak cigányokból állna az MTA is!
A magyar rasszizmust az is mutatja, hogy nem új, hanem használt gépeket adnak a romáknak.:))

Tgergot 2008.06.22. 17:27:50

Az akciót elfelejtettem kommentálni:)

Agyrém...

Callidus 2008.06.22. 17:31:19

Elkezdodott a komoly butasag vilagba kiabalasa. Itt sulyedt el a forum, de szerencsere az ertelmesebbje tesz is valamit ezert volt itt ez a forum is ahol a sok szajkaratebajnok kisirhatja miert is olyan nyomorult az elete. Hat persze hogy a ciganyok miatt!
Nyiro tudom hogy tudtad ez lesz belole.
Nem, meg nem eleg felnott a tarsadalom hogy tiszta szemmel lassak mit es miert teszel. Csinald csak, te mar teszed amit helyesnek erzel, es mosolyogd meg a "komoly" megmondoembereket. Ok azok akik ugysem tesznek semmit, legfeljebb nagycsoportban kovet dobalnak es kulonfele eszmeket faragnak a nyomoruk kore hogy meg veletlenul se kelljen szembe nezni a sajat korlatoltsagukkal.
En itt befejeztem, kifogytam az ervekbol miert is kellene itt vesztegetnem tovabb az idomet. Tovabballok ahogy tettem ezt mar nehanyszor.

Hajra Nyiro! Talan egyszer en is eleg eross leszek hogy tegyek.

nfn 2008.06.22. 17:53:18

Adamsky! Tudom miről beszélsz...én azokra céloztam, akik még tele vannak ideával, és azt hiszik, h. a helyzetet egy sima oktatás-internetet adok ingyen dologgal csak egy picit is el lehet mozdítani pozitív irányba...pont azt csináljuk, amit a hollandok az iszlámmal....nem értik meg egyesek, h. a két oldal nem ugyan azokkal a szabályokkal játszik.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.06.22. 18:00:42

Biztosan ez fogja majd felemelni őket, és nyilván nem pornó letöltögetésére fogják használni, hanem majd a műveltségüket fejlesztik vele.

A bűnöző életmód meghozza jutalmát: ingyenfizetéshez most már ingyen internet is jár!

Ezeket csak úgy lehet felemelni, ha KÉNYSZERÍTIK rá őket. Amíg ingyen kapnak jutalmakat a bűnöző életmódjukért, addig mi a faszért akarnának kimászni belőle?

Ecker 2008.06.22. 18:02:01

És a média, illetve a „nagy emberek” a munkához kötött segélyen van kiakadva?!
Szánalmas ország vagyunk, szánalmas emberekkel, és nagyon sok szeméttel, amit már illene kitakarítanunk!

Zsolt 2008.06.22. 18:20:30

Tökéletesen igazat adok neked Callidus.

Az a magyar ember egyik legnagyobb hibája, hogy mindig bűnbakot keres a saját balfaszsáságra. Könnyebb a saját nyomorának okát a cigányokban keresni, ezért szokott "zsidózni" is, de amikor tenni is kellene valamit, akkor hirtelen elfárad és nincs ideje rá. És még csodálkozunk, hogy Mo.-on nincs kiforrott civil társadalom, mert hát ugye az baromság, ha pl. tíz ember fogja magát hétvégén és csak úgy passzióból eltakarítja mások szemetét. Mert zavarja őket a látvány. Le merem fogadni, hogy ha a fenti kommentelők többségét megkérnénk ugyanerre, akkor ezt kapnánk: hát már nehogy én szedjem össze a mások szemetét? Na itt van szerintem a baj.

De túl sokat foglalkoztam én is ezzel a problémával, rengeteget vitatkoztam már hasonló témában másokkal, és sajnos mindig arra a következtetésre jutottam, hogy nem értik, mit akarok mondani. Csak "kiírtani" akarnak. Semmi mást.

beluga 2008.06.22. 18:28:29

zsolt

sikerült kiírni magad, szerintem. de hát nem lehetsz akkora marha, hogy mások piszkát nyald fel, vagy igen? szerinted nem az a célravezetőbb, ha az arra illetékes ösztökéli a szemetelőt, hogy ezt ne tegye? amig valaki(k) elhordják más(ok) szemetét, csak úgy, addig nem fog változni semmi, ha érted a képet! kemény kézzel, kemény törvényekkel! csak ez lehet a megoldás, mert másként jön a magyargárda és rendet rak a magy módján (magasról leszarva európát) nem gondolod? meg hálásan megköszöném, ha írnál példát a romákok jó cselekedeteiről, már csak a te példát okán....

beluga 2008.06.22. 18:30:59

és persze a nyirő úr (fingom sincs kiő) odahordja apénzét ahova akarja, leszarom amig a sajátját adja!

beluga 2008.06.22. 18:43:37

„Az esélyegyenlőség és egyenlő elbánás, valamint a nemzeti elbánás alapelveinek az állami normatívák, valamint az ezek tartalma alapjául szolgáló kötelező elemek és szempontok meghatározása során is érvényesülniük kell. Az állami normatívák nem határozhatók meg olyan módon, hogy egyes ajánlattevőket az ajánlattétel lehetőségéből indokolatlanul kizárjanak, vagy más módon indokolatlanul hátrányos megkülönböztetésüket eredményezzék.”
bocs, most olvastam ezt a szarságot, ennek alapján csinálták meg az "ezredik" kormány portált 200 milláért, aki már látta, annak tutira tetszik a felület, leginkább az utalásokat kedvelem benne, a többi minisztériumi portálra, hiába, ebből sohasem lehet elég! ja, a mocskos fidesz sem különb persze...

elnézéstkérek 2008.06.22. 18:44:55

"Az index videón az a Linux pont olyan mint egy windows... sőt még az üzenetküldő progi is hasonlít az MSN-re. Csak nem megvették a Windows-t? Ha igen akkor tényleg mély szegénységben élnek. Ha meg nem akkor mi a fenének kell azt mutogatni? Grat az Index videósainak!"

nekem is feltünt :D
nektek is tünjön fel
és mire használja a dipos a netet?iwiw meg myvip, lehet feltölteni megölöm a magyargecit aláirosos képet meg mivancsicskagecikkellpofon képet
meg aranysmukk, boxosállás, mobil, készpénz, fel internet napiszaron meg leröhögik a magyarok
durva ez a világ
aztán tudnám miért csak vidéki mély szegénység van.. itt a városban egész nap mászkálnak az aromák, este söröznek, soha semmi dolguk, öket is kéne kicsit sajnálni!

bocs a 'primitiv' 'rasszista' stb stb kommentemért :(
bocs, tényleg, nehari

elnézéstkérek 2008.06.22. 18:47:07

geci széjel baszom a gádzso anyád ne ugasá me szitverlek te majom geci

o igen, kulturát a falvakba
ezt akarom majd látni jövöre!
eresszük rá a forumokra a munkanélküli hordát
destroy!

ismételten elnézést a primitivségemért

Zsolt 2008.06.22. 18:53:14

Kedves Beluga!

A mások szemetét eltakarítani csak egy dolog a millió közül. Megfelelő előkészítéssel (pl. mádiamegjelenés) lehet nagyon hatásos is. És ez nem jelenti azt, hogy nem kell megbüntetni a szemetelő embert, vagy nincs szükség köztisztasági vállalatokra.

Én egy szóval sem állítottam, hogy törvényekre nincs szükség, ezt nem tudom, honnan veszed. Kellenek kemény törvények és be is kell őket tartani/tartatni. Nem érzem, hogy erről folyna a vita. Említette valaki a monoki példát, megfelelő törvényi hátérrel én is elfogadhatónak és járható útnak tartom az ott megfogalmazottakat. Mint már korábban írtam, engem az dühít a legjobban, amikor szerintem pozitív kezdeményezések kapcsán, a hozzászólások legnagyobb része csak arról szól, hogy hogyan lehet a Föld színéről eltakarítani a cigányokat. Egy elég masszív réteg szerint ez a fő cselekvési irány. A XXI. században. Európában. Magyarországon.

Szerintem nem az én feladatom, hogy a romák jó cselekedeteiről írjak, ha ennyire érdekel a téma, akkor javaslom, hogy böngészgesd a cigany.lap.hu oldalt, találni fogsz jó pár pozitív példát.

Leeroy of SMV Design 2008.06.22. 18:54:42

ZSOLT: Én éppen ezért a gyökerénél ragadom meg a problémát: sohasem szemetelek. Szemetet csakis a szemétgyűjtőbe. Kéne még pár millió ilyen menatalitású honfitárs, és ez még mindig csak egy aspektus, nevezetesen hogy ne akarjunk szemétdombon élni. És akkor még ott a többi kiscsillió...

Zsolt 2008.06.22. 19:17:28

Jude Finisterra!

Ebben tökéletesen egyetértünk!

Kb. 10 évvel ezelőtt rettentően fel voltam háborodva azon, hogy a számomra egyik legkedvesebb erdélyi helyen, a Vargyas-patak szurdokvölgyében egy szervezet pénzt mer kérni tőlem azért, hogy egy természeti látványosságot meglátogassak (gyakorlatilag belépődíjat szednek). Azóta már másképp látom az egészet, mert az, hogy én tudatosan nem szemetelek, még nem jelenti azt, hogy más sem teszi azt. Éppen ezért inkább kifizetem azt a jelképes összeget, azért, hogy a tisztán és rendezetten lássam a kanyont. És ha esetleg jártál arra mostanában, akkor látthattad, hogy tiszta és rendezett a környék.

De persze dühönghettem volna én is, hogy márpedig én nem fizetem ki a belépődíjat, és irtsuk ki az összes szemetelő embert. :-)

Ha érted mire gondolok.

Blip. 2008.06.22. 19:27:27

Megértem azokat a hozzászólókat, akik fájlalják az újabb meg újabb támogatásokat, és kétkednek ezek hasznosságában. Sok példát lehet hozni arra, hogy ezek a pénzek haszontalanul mennek el, vagy lenyúlják őket.

A konkrét esetet mégis pozitív példának látom, a következő okokból:

- Az érintettek egy fillér készpénzt sem kapnak. Használt gépet vehetnek piaci áron, 30 ezer forintért. Amit ingyen kapnak, az az internet, ami falvanként egyetlenegy kapcsolat elérését jelenti wifin keresztül. Következésképp nincs mit elinni, eltüzelni, beolvasztani, eladni stb.

- Az állami támogatásból, ha jól értettem, az önkormányzat kiépít egy wifi hotspotot, vagyis az ebből származó eszközkészlet és infrastruktúra az önkormányzat tulajdona lesz. Ezzel a fajta támogatással csak ők tudnak visszaélni, nem "a cigányok".

Egyetértek azzal, hogy a valóban mélyszegény réteg számára nem az internet a legfontosabb probléma. Viszont itt nem az volt a kérdés, hogy mi a legfontosabb, hanem volt egy Nyírő, aki történetesen az internethez értett, ezért ezen a területen valósította meg azt, amit mások nem. Úgyhogy nehogy már tőle kérjük számon, hogy miért nem inkább dolgoztatja a cigányokat.

Leeroy of SMV Design 2008.06.22. 19:35:11

ZSOLT: Nem voltam még arra sajnos. Viszont épp elég helyen járok szeretett fővárosunkban ahhoz, hogy elrettentő példákat lássak...

Rsoft 2008.06.22. 19:37:00

Hát igen...
A kezdeményezés jó példa, hogy az emberek többsége a saját szakmája felől közelt általános problémák megoldáshoz: mint ahogy a sebész is könnyebben dönt egy betegség esetén a műtét mellett mint egy általános orvos, úgy az informatikusok is IT megoldási javaslatokat hoznak fel a problémák megoldására. Ezért Nyírőéket nem lehet hibáztatni.
Személy szerint én is inkább az intézményesített számítógép és internet elérés mellett vagyok (teleház, iskola, stb), itt jobban lehet irányítani a tanulási folyamatokat, ez a módszer viszont sokkal drágább (terem fenntartása, felügyelő személyzet fizetése, stb). Gondolom ezért is választották a másik utat.

Miért nem megy el dolgozni témához: Ha döntési helyzetbe kerülnétek, hányan vennének fel cigányt dolgozni,
1. ha csak ő jelentkezik vagy
2. ha van más jelentkező?

Gondolom, hogy az első esetben is kevesen....

Nekem is van feles számítógép alkatrészem, de monitor nélkül nem ér semmit az egész. Amikor sikerül monitorra szert tennem, akkor anyámat kérem meg (általános iskolai tanár), tanáljon valakit aki megérdemli. Na jó, ez így fellengzősen hangzik: egyszer volt ilyen csak, mert nem vet fel a pénz, hogy monitoprokat vegyek kilóra, csak figyelem a netet néha használt monitorok után...

-1- 2008.06.22. 19:38:55

Kedves Callidus, ha nem láttad volna.

tv2.hu/2008-06-16/Segelyt_csak_munkaert/

Maximus 2008.06.22. 19:51:22

Kívánom Nyírőnek és elvbarátainak, hogy hátralevő életüket a festői Csenyétén éljék le.

Kiwictor 2008.06.22. 19:52:50

Miért fontosabb a net, mint a vezetékes víz?

Miért 'hátrányos helyzetűnek' hívják azt azokat az embereket (csenyéteiek), akiknek ott a föld (ergo munkalehetőség), de ők inkább szétlopják a saját falujukat (100% roma lakosság)?

"Mire Nyírőék néhány hét múlva az ennél is jóval nagyobb szabásúnak álmodott társadalomjobbító kísérlet újabb bétatesztjének végére érnek, 115 falu 1700 végpontján villognak majd a Netbox terminálok még olyan isten háta mögötti helyeken is, ahol a vezetékes víz sem hozzáférhető."

" A másik véglet ebben a kistérségben Csenyéte, ahol miután a csak alsótagozatos általános iskolában működő pc-t egy betörés során már elvitték, az egyetlen számítógép, egy az IHM-től származó kakaóbiztos modell a helyi óvodában működik, állítólag. A nagyjából ötszáz lakosú, a Szárazvölgy legvégén fekvő zsákfalut ma már kizárólag - felerészben iskoláskorú - cigányok lakják, a polgármester, a jegyző, és a pedagógusok mindannyian más településekről járnak ide dolgozni, arckifejezésükből ítélve nem túl szívesen.

Csenyétén munkalehetőség egyáltalán nincsen, a földeket nem művelik, az egykori református parókiát lerombolták, a templom bútorzatát, karzatát felvágták és eltüzelték."

Blip. 2008.06.22. 20:05:17

Kiwictor: "Miért fontosabb a net, mint a vezetékes víz?"

1. Nem fontosabb
2. Nem fontosabb, de azért fontos. Az árához képest óriási lehetőség arra, hogy ezek az emberek lássanak valamit a világból.
3. A netet nem lehet ellopni. A gépet meg nem érdemes, mert pénzért, valós vették meg.
4. Ez a pénz nem a vízvezetékre félretett keretből származik.

lelkesz 2008.06.22. 20:09:11

Sok éve szenvedélybetegekkel foglalkozom s tudom (nem csak a cikkből), hogy az ország ezen szögletében komoly gondot jelent az alkoholizmus. Az a félelmem van, hogy mostantól a netfüggés is probléma lesz és ahelyett, hogy elősegítené az álláskeresést, inkább ellenösztönző lesz vele szemben.
Egyébként kb. tíz éve Csenyétén és környékén beindult valami (szociálpedagógiai programok, cserediák-kapcsolatok stb.), kár, hogy nem lett belőlük semmi...

Callidus 2008.06.22. 20:22:49

Kedves Beluga!

A zsolt hoz irt commented pontosan tukrozi a mentalitasbeli kulonbseget az orszagok kozott. Ahol en elek az emberek eltakaritjak mas szemetet es nem varnak masra. Azota en is ezt teszem. Tudod miert? Mert utanna tiszta lesz az utca. Nekem. Ezert amikor szetnezek mosolyra gorbul a szam ahelyett hogy a sajat napomat tennem tonkre egy jo kis gyulolkodessel. Mikor egy tiszta kornyezetben elsz a szemeteles onkentelenul is szegyen. De ezt is el kellett kezdeni valahol. Es a szajalas meg soha nem rakott rendbe semmit. ahogy a magyargardazas sem. egy ilyen csoportosulast itt kinevetnek, nem zaszlora tuznek.

Ami a lenyeges az hogy mire koncentralsz.. Ha csunya az orrod akkor kiemeled a szad, vagy a szemed, es arra figyelsz. Ha otthon az olaszliszkazas helyett valaki pozitiv peldakat huzna elo a sarokbol rogton maskepp nezne ki a kozelet. De sokkal jobb sirni mint a furdoskurva, egyszerubb es szepen elodazza hogy felalj a tescoshavertol olcson vett szekbol es kimenj szemetet szedni. Vagy odaadd a regi szamitogeped egy "ciganynak". Aki megprobalja azt rogton nyomjuk le. Mert hulye.
Egy vicc jut eszembe:
nem emlexem ra pontosan de valami ilyesmi: a pokolban jarva a turistaknak mutogatjak az ustoket amiben a kulonbozo naciok fonek. mind mellett van or, hogy veletlenul se maszhassanak ki. Csak a magyarok melle nem kell, hiszen aki mar majdnem kijutna a tobbi ugyis visszarantja.
Na ez a fajta mentalitas tartja ott kishazankat ahol van. Az eddig kinevetett szomszedaink leleptek minket regen, igy elkezdodott a panik. Megoldas? Kicsit izzitsuk fel a nacionalizmust (hisz jezus is magyar volt) meg keressunk bunbakot hisz mi a top nemzet vagyunk ugyi? En nem lehetek hulye... a szemetet sem szedem ossze mas helyett. De en gazolok bokaig benne.

VV7 Atuska 2008.06.22. 20:26:45

Wifi kapcsolatot közmunkáért! Számítógépet iskolába járó gyerekért!

Blip. 2008.06.22. 20:34:45

Wifi közmunkáért - megfontolandó

Számítógép iskolába járásért - itt nem osztogatnak semmilyen gépet ingyen! 30e Ft-ért árulnak használt gépet, ami egy reális ár.

Egyébként a videón bemutatott példában a gyerek a házi feladatához (is) használta a gépét. Lehet, hogy ez egy kirakatpélda volt, de ne feledjük, hogy nem a falu egész lakossága kapott internetelérést, csak pár tucatnyi kiválasztott. És nekem az a gyanúm, hogy az pont nem a legszegényebb, sarokba szaró réteg volt, hanem azok, akikben már van valamilyen igény az előrelépésre. Hogy ez a fajta szelekció előny vagy hátrány, abban nem vagyok biztos.

Pasz 2008.06.22. 20:43:32

Callide!

Ha annyira szereted a kisebbséget, miért mentél olyan messzire?

"Az a magyar ember egyik legnagyobb hibája, hogy mindig bűnbakot keres a saját balfaszsáságra."

Igen, hogy hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Egy kérdés: a braziloknak miért kellet lebontani a templomot? azt is a mélyszegénység miatt?

Garficicus 2008.06.22. 21:00:33

Ezeknek nem internetet adnék hanem bitófát! Kissebbség ide vagy oda, előbb dolgozzanak meg a pénzért ahogy én is teszem! Aztán ha megkeresik rá az árát akkor lehet miről beszélni!
Unom már hogy minden kissebbségit mi tartunk el, ők meg szarnak az egészre. Enyhén szólva felháborító, hogy a kissebbségnek minden jól jön de a munka meg nagyon büdös!
Megértem hogy nehéz nekik, de csak segélyen élni és 5-6 gyereket csinálni mindenki tudna! Más kérdés hogy mi magyarok azért nevelünk 1-et vagy 2-t mert szeretnénk úgy felnevelni hogy mindenük meglegyen és iskolába is járjanak!!!
Ezen kellene elgondolkozni, majd ha ez sikerült akkor lehet azon kissebbségnek netet és egyebet adni, akik a cikkben is elég körüljártan, még a templomot a szent helyet is kifosztották és eltüzelték, szétlopták....
Na ennyit róluk és arról hogy netet kapnak!!!
Ja és nem vagyok kicsit se jobban rasszista mint más!!

macskafaraok 2008.06.22. 21:08:01

BAZ és Szabolcs megye... Jesszus, Már RÉGESRÉG ki kellett volna vágni az országból...
A gépeket meg egyenest a színesfém felvevőkhöz is lehetne szállítani...

Blip. 2008.06.22. 21:13:56

Macskafaraok, miért adnák el a cigányok színesfémnek a harmincezerért vásárolt számítógépet?

teletökű 2008.06.22. 21:34:28

a rohadékok biztos arra használják, hogy megtudják, hol lehet még oszt milyen segílykít kapnyi, meg hogy hogy....
vesznének meg.......

Galovits Annamária 2008.06.22. 21:35:29

Azt hiszik, ennyi elég? Számítógépes ismereteket meg kell tanulni, nem elég egy újjal rápötyögni a neten: szex! Akinek 8 általánosa van, még számítógépes tanfolyamra se mehet! Távmunka 1-2 (5-6) osztállyal? Vagy analfabétáknak? Előbb legyen vezetékes víz, villany, rendes budi, ház (nem összedőlt putri)! Ezt kellene elintézni, nem a net az első, ami innen hiányzik. Ez csak porhintés! Az állam feladata lenne a segítség.

Galovits Annamária 2008.06.22. 21:45:03


Sok évi munka után jutottam az első használt géphez (monitorral együtt), össz-vissz 70 ezerért (olcsóbban nem ment). A 30 ezer nagyon jutányos ár egy gépért. A netes előfizetés viszont piszok drága. És tessék mondani, apuka mikor viszi a el a WIFI antennát, eladni a szinesfémesnek??? "Mélyszegényeknek"honnan van méregdrága mobiljuk? Jóistenke nekik adta?????

Blip. 2008.06.22. 21:48:48

Annamária, kik azok, akik "azt hiszik", hogy ennyi elég? Remélem, hogy senki.

Viszont sajnos vizet, villanyt, házat nehezebb segélyezni úgy, hogy ne tűzifa és színesfémhulladék legyen a vége.

Akármilyen furcsán hangzik, úgy néz ki, hogy könnyebb internetet adni, mint rendes alapellátást (visszaélések nélkül). De az utóbbinak sajna nem az az akadálya, hogy az internet miatt nem telik rá.

Nem az a kérdés, hogy internet legyen, vagy budi, hanem hogy internet legyen, vagy internet SE.

Blip. 2008.06.22. 21:53:47

A 30 ezer nem jutányos ár, hanem reális. Én 20 ezerért vettem egy éve egy használt, de márkás Dellt. Azóta is fut rajta a linux, pont annyit tud, ami egy kezdőnek kell: web, email, openoffice, youtube.

Kiwictor 2008.06.22. 22:02:55

Blip, ha az iskolából ellopták a gépet, a kiválasztott x családtól nem fogják ellopni?

Miből gondolod, hogy ezzel majd többet fognak látni a világból, mint eddig?

Ha állandóan kapnak lehetőséget a felzárkózásra, a munkára, de nem élnek vele, ez nem változtat semmin.

Franciaország, Svédország, Kanada - helyek, ahol a magyar cigányok megmutatták, hogy csak segélyt akarnak, munkát nem.

Az milyen, hogy Angers-ban kint van (volt) a 'ne lopj' tábla?

cseper 2008.06.22. 22:08:56

A wifi antennának nem nagy a színesfém tartalma.

Tarka macska farka 2008.06.22. 22:33:28

Ha jól emlékszem, onnan indult a beszélgetés, hogy valaki írja le, hogyan vezet az internetelérés reális felemelkedéshez. Felőlem nem kell gazdaságinak lennie, lehet, hogy egészségesebben vagy olcsóbban esznek, megoldják a mindennapi problémákat... ahhoz, hogy ennek az egésznek mint programnak legyen értelme, valóban ezt kellene tudnia a netnek, méghozzá nem egyedileg, hanem tömegesen.

Amúgy teljesen mindegy, hogy kik kapják, meg hát amúgy sem kapják, hanem piaci árat fizetnek érte. (Az infrastruktúrát meg köhögje ki az állam, vagy felőlem csináljon olyan politikát, hogy faluról városba csábítja az embereket, ha a falu túl drága, és nem jelent a közösség számára értéket, hogy egy csomó ember falun él...)

Az én fejemben ez most nincs meg, hogy mit ad a net a falunak, vagy a szegényeknek, akik pont amiatt szegények, mert ezidáig nem váltak gazdaggá, és ne is firtassuk, hogy kinek a hibájából.

Aki szeretne, írjon sikertörténetet!
(Mine is a sad and long tale, hosszú és szomorú farok az enyém, mondja az egér az Alice-nak, de Alice úgy érti, hogy az egér története hosszú és szomorú.)

Tarka macska farka 2008.06.22. 22:37:08

És még egy: javasolnám még az indexnek, hogy írjon arról a szociálisan rétegeket megcélzó használtruha hálózatról, ami egyre csak terjed a városban, csinos ruhákba öltöztetve amúgy néha eléggé konfekciós népünket.

CELINE DION 2008.06.22. 23:42:33

Nyírő újságszerkesztőnek üzletembernek rossz volt, az internettós indexes saját volt kolegái mondták el hogy csak szórni tudta a mások pénzét, főnöknek agresszív, ezek miatt rúgták ki az indexből a végén.

Ez a mostani próbálkozása nem rossz de határtalanul naiv. Nem ezzel kellene kezdeni a cigányok felemelését. Akik irni és olvasni se tudnak rendesen azoknak nem ez kell. Azt se tudják mi az internet, mi micsoda, mik a szokások, mi az információ, hogyan kell alkalmazni.

Ennek az eszköz rendszernek a használatához kell egy szocializáltság, kell egy műveltségi, iskolázottsági szint. Ezeket nem lehet átugorni. Az eredmény bukás lesz mert a gépek hamar tele lesznek vírussal, illegális letöltésekkel, előbb utóbb lerohadnak. Vajjon Nyírő és csapata megtanította a cigányokat arra is, hogy hogyan különböztessék meg a helyeset a helytelentől, hogy hogyan illik viselkedni internetes közösségekben, hogy a szoftverlopás nem szép dolog, hogy mi az a szerzői jogvédelem?

Szerintem nem. Ezért a legjobb esetben is csak az lesz az eredmény, hogy a neten is megjelenik sok agresszív, antiszociális, fenyegetőző cigány. Közülük az okosabbak arra fogják használni a rendszert hogy a saját ügyeskedéseiket akcióikat egyeztessék.

Ez a jótékonykodás teljesen elhibázott dolog és vissza fog ütni.

Inkűbb arra kellett volna fordítani a pénzt, hogy vesznek néhány kapát, takarító szerszámot nekik és megtanítják őket feltakarítani a saját mocskukat, megtanítani hogy a templomot akkor se vágjuk fel tüzelőnek ha már nagyon fázunk mert ez barbárság és így tovább.

Ha már a társadalmi együttélési alapok normák mennek, kedves Nyírő, akkor jöhetnek az intelligensebb eszközök. Addig felesleges. Ha egy ősembernek adtál volna az őskorban elektron mikroszkópot, az se lett volna hirtelen értelmes, hanem bunkónak használta volna esetleg pont ellened.

drazse 2008.06.23. 00:34:26

Ennyi pesszimista, pejorativ, alapbol elutasito es erdektelen kommentelot mar regen lattam egy rakason.

Mindenkinek ajanlanam figyelmebe a
wififalu.blog.hu/ oldal bongeszeset. Nem artana tisztaban lenni azzal, hogy mirol is szol alapban ez a program - hogy mirol is beszelunk.

Celine Dion, miert annyira nehez azt is elkepzelni, hogy pozitiv eredmennyel is jarhat az ugy? Rengeteg torekvo, tudasra es fejlodesre fogekony fiatal el elzarva minden lehetosegtol, miert is ne lehetne nekik segitseget nyujtani? Vannak olyan falvak, ahol az iskolai eredmenyek es a szocialis statusz egyuttesen hatarozza meg, ki vehet reszt a programban.

A kezdemenyezes eredeti celja a sulyozottan hartranyos tarsadalmi reteg tamogatasa volt - hja kerem, az mar egy masik tema, hogy Magyarorszagon ezen reteg tobbseget roma lakosok teszik ki. Igen, nehez egyrol a kettore lepni, nehez az "együttélési normákat" kozos(!) nevezore hozni, de minden egyes lepes csak kozelebb visz.

Node, miert is ne lehetne a kezdemenyezest konstruktiv kritikakkal illetni? Miert kell szobjektiv hangnembe valtani es szemelyeskedni? Pl: nem egy, az interneten is megtalalhato, tanulast/ismeretszerzest segito keretprogram van, talan eme kezdemenyezes kereteben - a kiepitett ifrastrukturara epitve - lehetne a diakokkal tavfoglalkozasokat szervezni, azt rendszeresse tenni, illetve ennek resztvetelehez kotni a wifi programban valo resztvetelt. Korulmenyes, de kivitelezheto. Nem naiv alom.

Hangsulyoznam, semmi kozom a programhoz, es lehet kovezni, nem elek otthon - de nagy orommel latom, hogy eletre kelt ez a program, mert - bar lesz negativ pelda, mert mindenutt van - tobb fiatalnak potolhatatlan lehetoseget ad.

Tgergot 2008.06.23. 00:36:24

Te sem ismered a cigányságot..

ÖNBÜNTETŐ FERI 2008.06.23. 02:52:28

Konstruktív kritika?
Milyen felemelkedést segít elő youtube-on és cseten lógni?
Vajon miért nem célravezetőbb egy elmaradott, világtól elzárt település lakosainak felemeléséhez egy minden lakos által hozzáférhető helyen felszerelni 100 lakos/x gépes bázist, ahol a gépek korlátozott tartalomhozzféréssel biztosítják a munkakeresés és a tanulás lehetőségét? Ezzel biztosítasz szakképzett segítséget ott helyben, ezzel teremtettél munkahelyet, nem zártál ki senkit a lehetőségből, nem irritálod a többségi társadalmat, nehezíted a függőség kialakulását, a gépek nem lesznek porig rombolva egy éven belül. Szervezhetsz mellé tanfolyamot időseknek / munkakeresőknek / diákoknak. Feltehetően nem ez volt a cél. A cél, hogy Magyarországon lakást, internetet, számítógépet és mindent cigánykölcsönre!
Nem annak van böcsülete, amiért az ember megdolgozik? És azt sem értem, hogy egy olyan településen, ahol nincs internet miért adnak fel olyan házifeladatot, amihez internet kell és azt sem tudom, hogy milyen munkalehetőséget kínálnak funkcionális analfabétáknak... ...van már piktogramos álláshírdetés?

Blip. 2008.06.23. 04:40:52

Feri, amit ötletként leírtál, az kísértetiesen emlékeztet a teleházakra: www.telehaz.hu/

Nem tudom, hogy ezekben a falvakban melyik megoldás működne jobban. Talán nem jut minden falura "szakképzett segítség", pedig biztosan sokat segítene az értelmes felhasználásban. Abban viszont nem értek egyet, hogy a gépek nagyobb biztonságban lennének egy ilyen közösségi házban, mint kinek-kinek az otthonában. Gyanítom, hogy a "köztulajdon" fogalmát egyesek szabadabban értelmeznék. Aki meg most a saját gépét is porig rombolja, az meg is érdemli, azt az ő 30000 forintja bánja, nem az adófizetőé.

Most, hogy jobban utánagondoltam, a teleház hasznossága jobban kézben tartható, de mindenképpen drágábban jön ki:

Teleház közköltsége: épület + szakember/felügyelet + számítógép + internet + lokális hálózat
Wififalu közköltsége: internet + wifi hálózat

CELINE DION 2008.06.23. 06:34:07

DRAZSE,
Tapasztalatok és logikus gondolkozás alapján valószínűsíthető mindaz amiket leírtam. Ha nem így történik az csak jó. De az naivság ha csak elképzelsz valamit hogy miért ne lenne jó és közben nem veszed figyelembe a tényeket, a hátteret, az országos tapasztalatok arányait.

Nem személyeskedett itt senki. Ez a kezdeményezés nagyon jó olyan helyen és olyan embereknél, akik nem bírják megfizetni az internetet, szegények, de tisztességesek és égnek a tudásvágytól. Tanulni, tanárt nem összeverni, templomot nem szétverni, ehhez még internet sem kell.

Arról vakertam hogy előbb az eddig kimaradt szocializációs lépcsőket kellene pótolni, hogy értékelhessék és helyükön kezelhessék ezek az emberek is azokat az eszközöket és lehetőségeket, amikkel a társadalom kulturáltabb, civilizáltabb rétege hasznos és értelmes dolgokat tud végezni.

Ezek nélkül sajnos nagyon lehetséges hogy a cigányok többsége rosszul és rosszra fogja használni az eszközöket és ha nem lesz a programban rendszeres oktatás is, akkor a gépek hamar lerobbannak. Senki nem világosítja fel a cigányokat hogy a számítógép nem olyan mint egy tévé, hogy csak be kell kapcsolni és nézni, kellenének alap szinten hardver és szoftver ismeretek és azokat napra készen is kellene tartani. Ezekről mintha szó se lenne a programban.

Így ez féloldalas kezdeményezés marad. Biztosan lesz olyan gyerek, akinek hasznára válik, de én se értem hogy a többségnek ettől hogyan lesz munkája és hogyan pótolja a már emlitett szocializációs hiányosságokat.

Ezeknek az utóbbiaknak a problémáját a fajvédők nem hajlandók tudomásul venni, mintha nem léteznének, pedig éppen ezek az okai minden konfliktusnak és hátránynak.

A program eredménye főleg az lesz hogy több lesz a magamutogatás a youtubeon myvipen. Nézd meg miket raknak fel magukról, vagy a huszezresekkel és fukszokkal teritett asztalt ülnek körbe, ez még csak izléstelen, primitív, de ezen kivül pl. a myvipen szinte az összes képük agresszív, bokszoló beállásban mutatja őket.

Fiatal iskolás cigány lányok is így pózolnak, nem sok kép közül 1-2 viccből, hanem szándékosan szinte az összes. A fórumokon már most is a paraszt magyarokat gyalázzák, sokszor lovári nyelven. Ez a hála. Lehet hogy neked ez kényelmetlen de ezek a tények és ezért sok jóra nem számitsunk ettől a programtól.

Érdekes hogy egyetlen egy más kisebbséggel kapcsolatban nincsenek ilyen problémák. Pedig Mo.-n is van sok más kisebbség, a cigány csak egy ezek közül és a más kisebbségek között is van sok szegény. Őket le se szarja senki, nekik nem adnak ingyen semmit.

Miért? Mert azok már civilizáltak, beépültek a társadalomba, tehát forduljanak fel, oldják meg maguk a problémájukat. És a Nyírő félék és a fajvédők inkább az agressziv, primitiv és manipulálható cigányokba invesztálnak de rosszul.

Internet nélkül is meg lehetne nekik tanítani hogy a tanárt, orvost aki rajta akar segiteni, azt nem támadjuk meg.
A gyerekeket nem csapjuk ki az út szélére hogy elsodorják a kocsik és ha történik egy sajnálatos baleset emiatt akkor nem lincseljük meg állatiasan a sofőrt.
Aki ránk néz véletlenül, annak nem esünk neki ököllel hogy mit lesöl kecseg, és ha problémánk van, nem azonnal erőszakoskodunk hanem nyugodtan kérdezünk.
Az utcán nem ordítva társalgunk, nem szemetelünk, a hivatalban szépen sorba állunk.
A kertet nem pisiljük össze mert még a fü is kiég ahogy minden cigányputri körül látszik.
A pénzt nem kocsmai játék gépekbe dobáljuk mert azok úgy vannak beállítva hogy sose lehet rajtuk milliókat nyerni. Nem a szerencsében bizunk hanem a saját munkabirásunkban és tudásunkban.
Nem cigizünk és piálunk, nem chipset és csokit zabálunk mert azok egészségtelenek. Rendszeresen mosakodunk, takarítunk.
Nem az utcán szotyizunk és panaszkodunk hogy nincs munka hanem a kisebbségi önkormányzatot megkérjük hogy hozasson szakembert aki megtanit konyhakertet müvelni, zöldséget termeszteni a ház mögött, hogy arra se kelljen költeni a segélyből.
A segélyt és a sok ingyenes juttatást nem hülyeségekre költjük el, hanem értelmes dolgokra. A plazmatévén nem Győzikét és Maunikát nézünk hanem Spektrumot, NatGeót hogy okosodjunk.
A bűnözőket nem példaképnek tartjuk mert felismerjük, hogy a társadalomnak károsak, és elitéljük nem követjük őket.


És még sorolhatnám. Ezekkel kellene kezdenie a Nyírőknek és társaiknak. Ehhez nem kell se internet se nagy szakértelem, ezt bármelyik normális tisztességes átlagember is el tudná mesélni. A sok fajvédő is képes lenne rá.

Nyírő András 2008.06.23. 07:20:44

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a saját rpgramja előtt nem volt semmi, és utána viszont minden sokkal jobb lesz. A Wifi Falu esetében egyik sem igaz, sok program volt már előttünk, az iskolákban vannak számítógépek, ott az e-magyarország, sokféle szakképzés. A borsodi völgyekben élő fiatalok, cigányok, és nem cigányok (a programban mindenki részt vehetett) kiugrási lehetőséget láttak az internetben. Nem tudom, mire fogják használni, de az biztos, hogy ők úgy gondolják, hogy ez változtatni fog az életükön, és ezért hajlandósak voltak fizetni. Ezekben a falvakban már nincs iskola, posta, orvosi rendelő, újságos, van egy boltocska, amit sokszor a helyi uzsorás üzemeltet és a busz naponta kétszer arra jár, és kész. A statisztikák szerint ezeken a leszakadt területeken közel 1 millió ember él.

Mi a barátaimmal a gyerekekre koncentráltunk ebben a programban, az volt a cél, hogy valami alternatívát kínáljunk olyan eszközökkel, amiket jól ismerünk.

Igazatok van, én sem gondolom, hogy ettől a programtól meg fog változni a világ. Nyilván lesznek sikertörténetek, de nem hiszem, hogy egy szerencsétlen, elmaradott régiót egymagában az internet megválthatna. Egyébként Indiában, a harmadik világban vannak pozitív példák, mi próbáltunk ezekből tanulni, de nyilván más a helyzet ott, és más itt. Mégis azt gondoltam, hogy érdemes valamit tenni, értem, hogy a hozzászólók többsége szkeptikus, de talán ennek a prgramnak a tanulságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb legyen a helyzet ezekben az elfelejtett falvakban.

beluga 2008.06.23. 08:10:29

nyirő!
demagog vagy, nagyon! mit blablázol itt indiával, meg gyerek mesékkel!? parker tollat visztek analfabétákhoz, nem veszed észre? krétát és táblát kellene adnod, ha adni akarsz. rejtő csontbrigádja jut akciódról eszembe, a fekete ernyős sereg a sivatagban, annak is volt oka, gondolom ennek is.....persze, ha te az igazi trebics, bocsánat nyírő vagy!

FALCON 2008.06.23. 08:15:49

Nyírő András

"Nem tudom, mire fogják használni"
Akkor mégis jobb lenne olyasmit adni, amiről tudható hogy mire fogják használni.

"valami alternatívát kínáljunk olyan eszközökkel, amiket jól ismerünk"

Semmi konkrétumot nem írsz. Egy szakma beli cég nem építene ki rendszert anélkül hogy tudná, hogyan térül meg a befektetés.
Miért nem kínáltok olyan alternatívákat amiket leírt a Celine Dion is? Azokhoz nem kellene wifi csak pár elszánt szakoktató.

"Indiában, a harmadik világban vannak pozitív példák, mi próbáltunk ezekből tanulni, de nyilván más a helyzet ott, és más itt"

Ha ezt tudod, hogy ez nem a harmadik világ, akkor miért nem az itteni helyzet elemzéséből indulsz ki? Hogyan vehetsz példát egy teljesen más viszonyrendszerből? Ez itt egy EU-s ország, nem a harmadik világ. Sértés az országra és a cigányságra is, ha ilyen összehasonlítást teszel. Ha tisztában vagy a társadalmak eltéréseivel, miért kezdeményezel ilyesmit?

Miért szaladsz Indiába mintáért? Miért nem hallgatod meg a kis falvakban élő, ott sanyargatott szegény magyar emberek panaszát, miért nem vagy hajlandó sem te, sem a többi fajvédő elhinni azt, ami az orrotok előtt van, a valóságot? Miért találtok ki ilyen kifejezéseket hogy mélyszegénység, amikor mindenki tudja, hogy a cigányok a saját alulszocializáltságuk és az évszázados törzsi elmaradottságuk miatt inkompatibilisak az európai civilizált társadalmakkal? Miért nem kezditek előbb a civilizálással?

Miért nem ott és úgy teszel, segítesz, ahol és ahogy értelme és haszna lenne? Ha már neked büdös lemenni a kis falvakba megtanitani a cigányokat azokra amiket a Celine Dion leírt az előbb, akkor miért nem szervezel legalább ilyesmit?

Miért nem reagálsz a konkrét felvetésekre egyenesen és becsületesen és miért szajkózod a lózungokat, általánosságokat? Olvass vissza, idézz a felvetett problémákból és adj rájuk választ. Ha így maszatolsz mindenki azt fogja gondolni, hogy ez is csak egy olyan lenyúlás mint a kakaóbiztos számítógép.

Megmondták maguk az értelmesebb cigány vezetők is hogy nem halat kell adni a cigánynak, hanem meg kell tanítani halat fogni. A te kezdeményezésed félúton van a kettő között, olcsó használt pecabot és ingyenes horgászjegy de semmi több.

Zsolt 2008.06.23. 08:20:22

Kedves Beluga!

Te tettél már életedben bármit is azért, hogy erősen hátrányos helyzetben lévő emberek (nem csak romák) életét kicsit jobbá tedd? Ha csak egy hangyafasznyit is. Ha igen, akkor van jogod kritizálni. Ha esetleg nem, akkor nincs. Ennyi.

Nyírő úrnak, pedig kitartást kívánok a megkezdett munkához, és kicsit se foglalkozzon a negatív kritikákkal! Habár szerintem már rég nem foglalkozik velük...

drazse 2008.06.23. 08:37:15

Tobb olyan dolog, ami "vadkent" felvonul (pl. magamutogatas), azok nem elsosorban "kissebsegi", hanem generacios (talan talalobb ez a jelzo) problemak. Ez nem csak a ciganysagra, hanem altalanossagban veve a fiatalokra jellemzo, es erre is rengeteg peldat lehet talalni a YouTube-on - hogy a gyalazkodasokrol ne is beszeljek, de valahogyan az elfogadott, a tarsadalmi eloiteletek miatt bizonyara(!) megalapozott, ezert ilyen eroteljes kritika sem eri oket.

Eszre kellene venni, hogy "cigany" es "cigany" kozott is oriasi kulonbesgek vannak, csakugy, mint "magyar" es "magyar" kozt - altalanossagban veve, az "ember" es "ember" kozt, tarsatalmi poziciotol fuggetlen. Nem ketlem, hogy lesznek negativ peldak, de erosen hiszem, hogy pozitivak is. Amennyiben a siker zaloga a program osszekapcsolasa valamilyen mas kezdemenyezessel, i.e. e-learning, akkor errol kellene szolnia a konstruktiv kritikaknak, nem az elbol es alapbol torteno elutasitasrol.

Dr.White(man) 2008.06.23. 08:55:04

Kedves Nyírő András!
Óbánya, Ófalu, Hajós, Érsekhalma, Lórév, Beloiannisz,stb.,stb. Csak pár falunév, ahol ugyancsak kisebbség él. Náluk mikor lesz wifi-falu? Vagy csak a cigány etnikum számít kisebbségnek? Csak nekik jár a XXI. szd. technikája? El kéne már olvasni azt a kisebbségi törvényt, a minden kisebbségre vonatkozó jogokról (esetleg a cigány származású kisebbségi ombudsmannak is - ha már 13 kisebbség érdekeinek a védelmére nevezték ki).
Különben is ez a fajta pozitív diszkrimináció szétzilálja a roma közösségeket: milyen dolog már, hogy az egész család rohan lincselni, de pár renitens kihúz a közösségből, mert internetezik. Más oldalról nézve viszont hasznos, mert csetelve lehet mozgósítani a tezsvíreket, az éppen üresen álló házak kifosztására. És a példák között azért említsük meg a nigériai nebulók netezési szokásait is - pornófilmek töltögetése és nézése - ami itt sem szűrhető ki, és a hazai, magas szocializációjú egyedekben is csak az erőszak újabb brutalitási fokozatait fogja eredményezni. Ja, és nem a rasszizmus beszél belőlem, hanem a sok átélt tapasztalat.

Zsolt 2008.06.23. 08:57:32

Hidd el Beluga, én ilyen cikkeket szeretnék olvasni a jövőben:

"Egy újabb esély az ország elmaradott térségeiben élők felzárkóztatására

Önkéntes (civil) alapon szerveződött az a komplex szociális program, melynek fő célja, hogy a mo.-i lemaradt, főleg falusi térségben élő és onnan kitörni nem tudó emberek életminőségén javítsanak. A program elsősorban egészségügyi és oktatási célú felvilágosítást jelent, melynek megszervezése és kivitelezése az indexen Beluga (esetleg Falcon,...) nicknéven ismert fiatalember (?) nevéhez fűződik. A terv Nyírő András wifi-falu programjára adott válaszként született, hisz, ahogy a fő ötletgazda nyilatkozta, "krétát és táblát kellene adnod, ha adni akarsz", nem internetet. A program célját és hasznát a szociális minisztérium sem vitatja, sőt sikerült a megvalósításhoz 200 millió támogatást is nyerni a kormányzati szervtől, melynek köszönhetően a jövőben még több települést tudnak bekapcsolni a programba."

IS 2008.06.23. 08:58:15

én a legteljesebb mértékben támogatom ezt.

Maddness69 2008.06.23. 09:16:57

Új ismerkedős oldal:
index.hu/tech/net/iwfw200608/

Nem csak youtube videók nézegetéséhez lesz jó az a WIFI.

gomes 2008.06.23. 14:05:27

gratulalok a programhoz, sok sikert.

vigyetek remenyt azoknak akiknek ez nem adatik meg olyan konnyen, pusztan mert rossz csaladba szulettek.

kaarogook meg mindig voltak es lesznek is, tojni rajuk - nekik kell az ellenseg, de ettol meg senki nem valik azzaa.

mr_yeah 2008.06.24. 20:14:12

sziasztok, loginosok es netrekeszek

eloszor is gratulalok a program eredmenyeihez. (off: eletem egyik nagy elmenye volt egy altisis vandortabor a Cserehatban, azota is emlekszem a falukra, es helyi skacokra, akik azzal ijesztgettek minket, hogy 'este jonnek a szkinderek'.)

amiert irok, az a netrekesz program, by ex GKM. van egy szoveg - feltehetoen ez is egy Csepeli doktor kozeli tollbol - , ami szerint azert kell allamilag terjeszteni a digitalis irastudast, mert
van egy - tobbek kozott mely szegeny - reteg, akik nem motivaltak a nethasznalatra. forras itt: www.gkm.gov.hu/netrekesz/

a programra sokszazmillio kozforint gurul el eppen, remelhetoen nem hasztalanul.

de talan a login kapcsan at lehetne gondolni, esetleg osszekapcsolni, neadj'isten koordinalni, szinergizalni a tobbi hasonlo celu programot, hogy meg nagyobbat szoljon.

naiv vagyok? :)

pax

mr_yeah

Elflovag 2008.06.25. 23:14:19

Üdv, a fikázó-cigányozó kommenteket én sem minősíteném, aki ennyit lát a dolgokból, az tanuljon ezekről és utána nyilatkozzon. Ha erre sem hajlandó, akkor nézzen statisztikákat, és azokat linkelje be a szavai alátámasztására, ne a világba handabandázzon bűnözési bőrszínarányokról meg hasonlókról.

A cikkről: gratulálok a kezdeményezéshez, és még annyit javasolnék, h esetleg megpróbálhatnának beszerezni használt gépeket. Nálunk fenn a padláson vagy három régi, de működő gép porosodik. Megvétel után néhány évvel egy teljes (gép, moncsi, perifériák) konfigurációt már a Vaterán sem lehet néhány ezernél többért eladni, vagy inkább el sem lehet adni. Szerintem sokan szívesen ingyen is odaadnák ezeket, csak jöjjenek elérte, valahogy a szállítást szervezzék meg (esetleg még a szállítást is sokan megoldanák maguk jótékonyságból). Nagyon sok 5-10 éves PC van, ami működik, de nem használják, és porosodik valahol, csak helyet foglal, és a gazdájuk szívesen odaadja ingyen már csak helymegtakarítás végett is, pláne ha ezzel még jót is tehet.

Szóval ha valahogy erre írnának ki hirdetéseket, tuti még sok kis lepukkant garázs computercég is kiszórná a leselejtezett gépeit, aztán kitenné büszkén, h ő adományozott meg jótékonykodott. Mindenkinek jó.

Szóval csak azt akarom mondani, h lehet, h lehetne még olcsóbban (ingyen) használható PC-khez jutni, aztán ezeket odaadni a programban résztvevőknek.

De lehet, h ez utópisztikus elképzelés, és túl bonyolult lenne megszervezni.


Más: mi az úristenért van az, h az Indexen nem lehet kommentelni a rendes cikkeket, csak a blogokat? A szerzőket idegesítik a kommentek, vagy mi?

DIXI 2008.06.30. 02:33:13

A cigánysággal kapcsolatos közismert problémák nem faji, vagy kisebbségi, hanem kulturális különbségekből származnak.

A kulturális asszimilálódás egy lehetséges útja éppen az lehet, ha a felnövekvő generációk nem a szüleik szokásait követik, hanem bővül a kilátásuk olyan szokásrendszerek felé, amelyek kevéssé térnek el a többségi társadalom elfogadott normáitól. Az együttélés konfliktusai a kulturális közeledéssel csökkenthetők.

Az Internet minden káros mellékhatása ellenére egy lehetséges eszköz a kulturális távolságok csökkentésére.

Az Internet eljuttatása a Isten háta mögötti falvakba nem pozitív diszkrimináció. Az azonban negatív diszkrimináció, hogy a nagy szolgáltatók távolmaradnak ezektől a földrajzi területekről. Éppen ezért méltányolandó dolog, hogy van aki eredményesen képes megszervezni egy ilyen feladatot.

A pálya széléről bekiabálók véleménye kevesebbet nyom a latba, mint akik a pályán játszanak.

A magam részéről többre tartok bárkit, aki cselekszik, mint aki a szobája sarkában ülve osztja az észt.

A problémákat mindenki ismeri. Van aki gondolkodik és talál is egy ösvényt a megoldás felé. És van olyan is, aki el is indul a megtalált ösvényen.

Ők a Valakik.

Azt gondolom, hogy bárki találhat emberséges megoldásokat a kulturális kölönbségek csökkentésére. Aki talál egy ilyen, számára működőképesnek vélt lehetőséget, az cselekedjen elképzelésének megfelelően.

A helyzet önmagátol nem fog megváltozni. A rossz tapasztalatok ismételgetésétől sem. A szidalmaktól sem.

Valamit el kell kezdeni a változás érdekében.

A legkevesebb pedig az, hogy aki elkezdett cselekedni, azt méltányoljuk akkor is, ha mi magunk mást és máshogyan tennénk.

abandi 2008.06.30. 04:10:22

DIXI!
Elméletileg tiszta sor, mint a kommunizmus..., meg a tér-idő kvantum...
Ellenben a rögvalóság más felé löki az eddig sem létező toleranciát...
Ja és: majd a fejlett nyugat indítja az első attakot, mint 1792-ben, 1848-(1914...1945...1965...)1968-ban... csak másból lesz elég!
Mert Mi, akik a Kárpát-medencéből mint etnikum szorulunk ki, igazán tudjuk, hogy mit jelent a kultúrális különbség!
A gazdasági kirablás csak egy apróság...
(És most nem oláhoztam,rácoztam, tótoztam,cigányoztam és nem utósorban:zsidóztam...)

minek 2008.06.30. 20:16:10

höhö, itt tökéletesen lemérhető, ez a közel két évtizednyi kapzsitalizmus komolyan betett mindenkinek - agyilag;
barmok;
a megveszett redardáltakkal mára telítődött ez az elcseszett világ; itt nem adok 5-10 évet, aztán szó szerint ki fogja kaparni mindegyik a másik szemét - holmi hamiskásan csillogó odavetett üveggyöngyért, amik igazából csak porba hullott rothadó húscafatok, az odavetett koncból;
a kapzsitalista forgatókönyvírók /akik megkreálták, s beetették veletek ezt az egészet, ahol csak egy keskeny szelet a rasszizmus szítása/ meg közben röhögnek a pofátokba
- polinéz luxusvilláikból könyökelve;
szerencsétlen barmok;

is 2008.07.01. 14:10:40

én teljes mértékben támogatom a kezdeményezést, merthogy teljesen egyetértek a cikkben megofgalmazott gondolatokkal.

Persze 2008.07.12. 21:34:16

Csatlakozni tudok az előttem szólóhoz!

linuli 2008.11.07. 19:49:14

Többek között először inkább wc-ket,mosdókat kéne építtetni velük saját maguknak és megtanítani őket a használatára,akkor kevesebb lenne a tisztátalanságból fakadó betegség.Aztán megmutatni nekik, hogyan kell megfogni az ásót és dolgozni pl a földeken,mert a "betakarítás" már nagyon jól megy nekik.Amíg nem sikerül addig sajnos nincs segély sem,kaja sem.Hiszen ha nem dolgozom én sem kapok senkitől enni.Tovább megyek, családi pótlék sincs ha a kölök nem jár tanintézménybe.Ha pedig a kiskorút kapják rajta bűncselekményen akkor szintén se segély,se családi pótlék a szülőnek,mint ahogyan az összes büntetett előéletűnek sem,max munkalehetőség.Rengeteg munka van ebben az országban amit el lehet végezni.Az internet majd akkor jöhet ha majd ugyanúgy előfizetik a saját leadózott jövedelmükből,mint mindenki más.Valószínüleg még nagyon sok igazítani valót kihagytam, de hirtelen ennyi jutott eszembe.

én 2008.11.10. 13:13:06

Talán először a betűket és a számokat kéne megtanulják ezek a mocskos disznók!