alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

  • : 2012... Bereznay elmélete egyre több bizonyságot nyert. 2013 elején egyre többen fognak a diákláza... (2012.12.31. 18:20) A kibulizott ország
  • Valodi: @Licaj Vuv: Isten áldjon Téged is, kedves barátom! Látod, én csak most értem ide... (2012.03.27. 12:27) Pénzügyi válság és fenntarthatatlan fejlődés
  • pcland-hu: pártolom LE meglátásait, hasonlókra jutottam. A homo sapiens alig látszik, csak a parazita. Eszét ... (2010.03.26. 00:02) Majdnem Nobel-békedíjas magyar
  • Alízium: @Fatman: Igazad van. Sajnos. Egyes külföldi közgazdasági elemzések igen bizakodóak Magyarországga... (2009.11.23. 12:57) Fájni fog bazmeg
  • Callidus: A klimavaltozassal kapcsolatos szkeptikusoknak meg annyit szeretnek mondani, ha levego csak fele a... (2009.11.04. 19:38) A klímaválság súlyosabb, mint a pénzügyi

Licenc

Creative Commons Licenc

Újfasiszták a Hősök terén

2008.02.08. 21:50 manvreka

Prágában 2007 novemberében a Kristályéjszaka évfordulóján készült felvonulni a nemzetközi neonáci ifjúság. Végül ez annak ellenére sem sikerült nekik, hogy bőven volt baltájuk és gázfegyverük. De a rendőrség határozott fellépése valamint a helyiek, a politikai és a társadalmi elit egységes elutasítása lemosta őket a színről.

Budapesten, a Hősök terén ezen a hétvégén tartják a "Becsület napját", vagyis katonai alakzatban lengetik az árpádsávos zászlókat a magyar és nemzetközi újfasiszták. Nem valami jó, hogy ez megtörténhet, az meg különösen kínos, hogy évek óta megrendezik és kvázi hagyománnyá válik. Az ismeretlen katona sírjánál gyülekezők a szovjet gyűrűből 1945 februárjában kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg. Igen, ez más, mint a Kristályéjszaka, nem egyértelműen arról szól, hogy a zsidókat ki kell írtani, hanem arról, hogy a különféle SS-hadosztályok katonái utolsó vérükig ellenállnak a Vörös Hadseregnek.

A rendezvényt az első három évben (1997-1999) még a Györkös István féle Magyar Nemzeti Arcvonal, majd 2003-tól a már feloszlatott Vér és Becsület szervezte. Jelenleg a Hazáért Egység Mozgalom áll mögötte, amelynek tagjai a Blood & Honour Hungaria (vagyis a Vér és Becsület), a Pax Hungarica, a Véres Kard és a magyar szkinhedek elitszervezete (tagsághoz minimum 180 centis testmagasság, rendes bomberdzseki, és márkás bakancs kell), a Hungaria Skins.

Az idei rendezvényt, ahogy a hirado.hu írja, a Vér és Becsület korábbi elnöke, a magyar újfasiszta mozgalom jelenlegi vezéralakja, Domokos Endre János jelentette be. "Tafferner Éva hozzátette, a rendőrség a bejelentést jóváhagyta, mivel a gyülekezési törvényben előírt egyetlen szabályt sem sérti."  Élből betiltani tehát nem lehet.

A szervezők minden évben kérik a résztvevőket, hogy fegyelmezetten  emlékezzenek, a ruhájukra ne tűzzenek horog- vagy nyilaskeresztet, vagy ha már ott van, akkor azt erre a napra tüntessék el. És ez így is történik, a Híradóban pedig majd nyilatkozik a rendőrségtől valaki, hogy rendbontás nem történt, őrizetbe senkit nem vettek. A felvételeken katonás rendben vonulnak a résztvevők. Hiányoznak ugyan a tiltott jelképek (sokan ragasztószalaggal ragasztják le), a beszédekben sem mondja senki, hogy kit és hogyan kéne kiírtani, de azért világos, hogy miről van szó.Kicsi, de azért kitartó mozgalom ez, amely nem arra akarja szimpatizánsait rávenni, hogy azok tömegesen és nyíltan cigányokat verjenek. Ez nem is lenne reális.
Mint ahogy azt a Nemzetbiztonsági Hivatal írja (és Domokos Endre János pedig a B&H honlapon közzéteszi): "Anyagi helyzete, eszközrendszere és tömegbázisa alapján ma Magyarországon nem működik olyan szélsőséges ideológiát követő csoport, amely képes lenne jelentősen veszélyeztetni az ország alkotmányos rendjét."

Személy szerint nem is tartok attól, hogy a közeljövőben túlontúl elszaporodnának a szélsőjobboldali "egészséges értékrendű" szkinhedek. De az, hogy egy neonáci csoport a Hősök terén ilyen nyíltan, minden évben megmutathatja magát, és hogy a tévé is közvetíti, hogy milyen szépen viszik a koszorút és a keresztet a kopasz fiatalok, mindez azért kellemetlen, mert a nézők azt látják, hogy nahát, itt még ez is szalonképes, akkor ehhez képest például miépesnek lenni végképp elfogadható dolog.
Igenis van tudatformáló erejük, ami nem csak abban mérhető, hogy hány bomberdzsekivel és Martens bakanccsal többet adnak el a szaküzletek, hanem abban, hogy a kedves átlagolvasó szomszédja, ismerőse, rokona vagy esetleg saját maga is megerősítve érzi azt az elképzelését például, hogy ebben az országban vannak rendes magyarok és vannak büdös idegenek.

A kérdés az, hogy mi erre a helyes reakció?

Lehet azt mondani, hogy ez tényleg csak egy kis csoport, és ha dumálunk róluk, akkor még mi teszünk nekik szivességet. Ezért inkább tegyünk úgy, mintha nem is lennének.

Lehet ellentüntetni is. Az indymedián antifasiszta demonstrációt hirdet a Magyar Antifasiszta Mozgalom, bármi is legyen az (a Google-találatok nem nagyon ismerik). Aki részt akar venni, azt a szervezők fél kettőre várják a Hősök terére.

Aztán lehet minden lehetséges felületen újra és újra elmondani, leírni, megmutatni, hogy a szélsőjobboldali ideológia gáz.
A cél az lenne, hogy az átlagos szomszéd, ismerős, rokon számára is evidens legyen, hogy kicsit sem lehet ezzel azonosulni, annál az egyszerű oknál fogva, hogy elég ciki.

***

Korábbi beszámolók:
Népszabadság cikk
Index cikk
Fogarasi Zoltán fotóesszéje 2004-ből itt

Néhány érdekesség a mozgalomról:
Suttogó - "a nemzetiszocialista világnézet és korszellem magyar gyakorlatának, a Hungarizmusnak virtuális zászlóvivője"
Informatív, bár szociográfiának nem nevezhető cikk a Viking klub világáról itt
Szintén érdekes, kicsit hisztérikus szöveg Domokos Endre Jánosról itt
Tudós-Takács Jánosról (a rendezvény rendszeres előadója, a fenti youtube videó egyik szereplóje) Ungváry Krisztián cikke itt

64 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr7331800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.31. 02:28:04

A gáz -és riasztó fegyverekrőlAz utóbbi időkben sokszor lehetett hallani a híradásokban, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy vesz magának gáz -és riasztó fegyvert. 2004. szeptemberétől könnyebben juthat valaki gáz -és riasztó fegyverhez. De mit kell hozz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.02.08. 22:12:42

nemistudom. szerintem ez kismiska a kuruc.infóhoz képest. mármint ott minden nap kimegy 3 olyan cikk, amit ezeken az eseményeken nem mernek bevállalni.

macskafaraok 2008.02.08. 22:40:09

Akkor most megyünk v. nem?
Kockakövek felszedése és hasonlók?

BLovi 2008.02.08. 23:01:20

"...hogy a szélsőjobboldali ideológia gáz. "

És ki dönti el, hogy mi számít szélsőjobboldali ideológiának? A cikkíró? Esetleg az SZDSZ, vagy a miniszterelnök?

Ma Magyarországon a politikai palettán mindenkit hajlamosak egybemosni egyik, illetve másik oldalon. Valaki vagy náci, vagy kommunista. Aki pl. a jobboldalon áll és esetleg a tutyimutyi Fidesztől kicsit radikálisabb nézeteket vall az máris gonosz szélsőjobboldalinak van kikiálltva a lakájmédia által. Holott ez természetesen nem igaz és erős csúsztatás.

Ez most csak részben kapcsolódik a cikkhez, kizárólag azon a kifejezésen kezdtem el filozofálgatni, hogy "szélsőjobboldali ideológia". Szerintem az igencsak mérsékelt jobboldali Fidesz és a durván ultranacionalista neonácik között még nagyon sok átmenet és árnyalat van a politikai palettán. Ez a véleményem. Üdv.

Perillustris 2008.02.08. 23:02:41

Bár nem értek egyet a felvonulással, az árpádsávos zászló, mint szitokszó használatát legkésőbb néhány napja el kell felejteni.

Igen, a lerágott csont, az SZDSZ vöröscsillagos kampánya miatt. Ami egyébként jó lenne, ha jó lenne. De így nagyon ciki és elítélendő.

trewq 2008.02.08. 23:11:46

Nem kellene a prágai esetet példának hozni, ahol az anarchisták a földön fekvő embereket csoportosan rugdosták. És azt sem kellene elfelejteni, hogy elég gyakran verik szét a nyugat-európai városokat az ún. antiglobalisták/anarchisták.

Viccazegesz 2008.02.08. 23:27:34

Már megint ezek a csúnya szélsőjobbosok piszkítanak bele a banán köztársaság kordonos demokráciájába...
Inkább menjünk és szedjünk össze a vasúti átjárókban mindent ami fémből van, és mondjuk hogy csak a megélhetés miatt tettük, és akkor tök jó lesz mert a tv-ben is elmondhatjuk hogy mi mennyire el vagyunk nyomva...

candy · http://globalszar.blog.hu 2008.02.08. 23:30:14

Az a baj, hogy kicsiny országunkban egy darab radikális ideológia van divatban, ez a szélsőjobb. Igazából jó lenne, ha lenne egy-két hasonlóan erőszakos szubkultúra is még, legalább valamelyest kioltanák egymást. Momentán amúgy a becsület napja az nem egy szolid szélsőjobbos rendezvény. Amúgy az a probléma, hogy kicsiny országunkban szégyen afának, és bármilyen nem húdenagymagyarnak lenni, abszolút a Rákosi-féle aki nem velünk az ellenünk politikája megy...amúgy meg egy jobbikhoz vagy 666 vármegyéhez képest a miép is gyenge kis szar.

trewq 2008.02.08. 23:31:01

Úgy emlékszem, hogy nem a szélsőjobbosok volta, akik kövekkel dobálták az olaszliszkai izraelita temetőbe érkező látogatókat.

flimo13 2008.02.08. 23:33:26

Liberálisnak vallom magam (nem az szdsz-féle értelemben), tehát nem értek egyet a megemlékezés szervezőinek ki nem mondott ideológiájával. Mégis egy dolog fog csak zavarni aznap, ami nem más, mint a magukat ellentüntetőknek nevezők csoportja, akik gondolom rettentő felvilágosultnak és haladóknak gondolják magukat, de közben a szólásszabadság ellen tüntetnek. Bár ha antifasiszta alatt kommunistát értenek, akkor megértem.

trewq 2008.02.08. 23:39:27

Az szélsőjobb és a szélsőbal véleménye sok kérdésben megegyezik, például abban is, hogy minden eszközzel el akarják a másik felez hallgatatni.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.02.08. 23:57:23

Flimo-val egyetértek.
Amúgy pedig Magyarországon tényleg iszonyat erősen jelen van az idegengyűlölet. De művelőinek legszélesebb rétege nem ezekből a kopasz legényekből kerül ki, de nem ám. Az 'átlagmagyar' annyira xenofób, hogy hagyományos szélsőjobbra igazábül nincs is szükség. Betudható ez az alacsony műveltségnek, a szűkkörű tájékozódás-szórakozás tényének, a nyelvtudás szinte teljes hiányának, a tényezők egész svédasztaláról lehet válogatni. Mindenesetre tény, hogy itt utálják a kinait, a négert, az amerikait, de még a pénzt hozó turistát is. Fogcsikorgatós gyűlölettel viselik el a külföldi jelenlétét az országban, ahelyett, hogy nyitnának egy kicsit és megpróbálnák megismerni a másik kultúráját.

ébresztő 2008.02.09. 00:04:37

Magyarországon ma is szalonképes, hogy a cigányok naponta rabolnak, vernek, aláznak és gyilkolnak tisztességes magyar állampolgárokat és a média szerint ez teljesen rendben van, sőt a cigányokat kellene inkább sajnálni.

Ehhez képest a neonácik teljesen ártalmatlanok, bármennyire is próbálja a blog írója elhitetni az ellenkezőjét.

Kapjál már a fejedhez öreg, mert nagyon el vagy tévedve.

Mr. Spock 2008.02.09. 00:10:18

az a gond, hogy nem így kellene megemlékezni a kitörni próbáló katonákról (tényleg csak katonákról beszélek és nem ideológiáról), mert ők is emberek voltak, még ha a rossz oldalt voltak kénytelenek szolgálni akkor is. (akkoriban nem nagyon dönthetted hogy melyik országban szolgálsz katonaként).
a sok buta kopasz barom ezt kihasználja, pedig (bár nem állami, de valamiféle EMBERI megemlékezést megérdemelnek ezek a katonák/és vagy emberek is....
nem ideológiáról van szó, hanem hogy megint néhány elmebeteg alulművelt barom rátelepszik valamire....
na üdv.

Lári-Feri 2008.02.09. 00:17:41

A hozzászólóknak nagyobb az igazságuk a cikk írójánál.

Lord Multifilter · http://filter.blog.hu 2008.02.09. 00:28:01

"Budapesten, a Hősök terén ezen a hétvégén tartják a "Becsület napját", vagyis katonai alakzatban lengetik az árpádsávos zászlókat a magyar és nemzetközi újfasiszták. Nem valami jó, hogy ez megtörténhet, az meg különösen kínos, hogy évek óta megrendezik és kvázi hagyománnyá válik" - koltozz eszak-koreaba vagy kinaba, ott nem tortenik ilyesmi. itt demokracia van, mindenki ott es ugy vonul alakzatba, ahogy jol esik es gondolom meg halasak is neked es az indexnek amiert ingyenreklamot csinaltal nekik. bravo! az orosz hosok emlekmuvei nem zavarnak, mi? pathetic iras

bodzasfanta · http://bodzasfanta.freeblog.hu 2008.02.09. 00:37:33

Én sem tudom, hogy mi ezzel a baj. Amíg a plázákban CCCP-s pólót lehet venni simán mehetnek a neonácik is Hősök Terére. Ha lehet Munkáspárt meg szovjet emlékmű akkor lehetnek szkinhedek is. Már megint a kettős mérce. A komcsikat, zsidókat szidni bűn, a szélsőjobbot szidni presztizs meg becsület. Sőt kötelesség.

dzsugasvili 2008.02.09. 00:39:36

Nem ismerem a becsület napján felvonuló embereket, nem tudom hogy mennyire szélsőségesek vagy mennyire nem, de azt tudom, hogy ők magyarnak vallják magukat ami szimpatikus, viszont a most parlamentben csücsülő pártokkal, főleg a kormánypártokkal szemben nem hazudoznak a gépembe percenként a 3400 tévé- és rádiócsatorna valamint internetes oldal valamelyikéről, nem vezettek be rendőrterrort, nem lopták szét magukat, nem építenek villát közpénzből, nem emeltek adót, nem vágták tönkre az egészségügyet, nem vezettek be tan- és vizitdíjat, nem járatták le az országot külföldön egyszer se az idióta megszólalásaikkal, és még lehetne sorolni. Nem követtek el tudtommal soha semmilyen erőszakos cselekményt. Ellenben ők szerintem tényleg a magyar kultúrát támogatják, még ha kicsit túlzásba is esnek esetleg, valamint nyilván tenni akarnak a cigánybűnözés ellen. Szóval szerintem ameddig csak ezen a februári alkalmon hallunk felőlük, évente egyszer, addig nem lehet semmi bajunk velük.

anitahot 2008.02.09. 00:41:44

csupán az utolsó 4hozzászólást szeretném kommentálni: PRIMITIVEK VAGYTOK!

köszi, és mindenkinek szép napot!
-kivéve a gyűlölködő szélsőjobbos primitiv bagázsnak.

anitahot 2008.02.09. 00:44:14

vagyis elsősorban az ÉBRESZTŐ forumozónak irtam!

remélem pokolra kerül az összes fasiszta barom! :) pusszantás!

flimo13 2008.02.09. 00:46:37

Anitahot: szar lehet úgy élni, hogy a segged van a fejed helyén.

figyi 2008.02.09. 00:50:50

anitahot

jajj csúf gyűlölködők ..irgum-burgum..
anitácska jól beleverték a fejedbe ezeket a fogalmakat :mint primitív, szélsőjobb ..brrr..gyűlölködő..jújjjj!!
attól mert a tanult kis fejecskédet a homokba dugod még nem lesz igazad!
A gyűlölködésről pedig csak annyit :nézz magadba!!
ja ...és ha majd téged kapnak el és erőszakolnak meg majd jól a képedbe röhögök!!

bodzasfanta · http://bodzasfanta.freeblog.hu 2008.02.09. 00:51:13

anitahot: Tudod, hogy Észak-Koreában, Kínában mik történnek? Hogy Che Guevara nem csak egy hős forradalmár volt? Hogy Sztálin mit csinált? Hogy Recsken, Kistarcsán, az Alföldön mik történtek?

Mindkét ideológia beteg. Egyik sem jó. Csak mint már írtam kettős mérce van. A kommunizmus áldozatairól nem lehet tisztességesen megemlékezni. A német és francia szocialisták felháborodva, megsértődve utasították vissza azt, hogy a kommunizmusról az egész EU-ban megemlékezzenek. De a holokauszt emléknap az összes TV csatrnán főtéma.

A másik, hogy a parlamentben egy SS vagy Szálasi katona sem ül. De pufajkás annál több...

larione 2008.02.09. 00:55:40

hát barátom, ha szociáldemokráciára való hivatkozással beülnek egykori karhatalmisták és csinovnyikok a parlamentbe, akkor el kell fogadni, hogy a szkinhedek olyan történelem-rajongó kisfiúk, akik erősen kultiválják a fekete színt. hiába tudod te, hogy semmi nem az, aminek látszik... bizonyítsad. majd akkor.

bodzasfanta · http://bodzasfanta.freeblog.hu 2008.02.09. 00:58:31

Ja igen Az anarchisták/antiglobalisták. Akik nyíltan baloldali nézeteket vallanak. Velük nincs baj? Megnézném, ahogy szétverik a Váci utcát...

Prága meg tényleg rossz példa. Ahol nem feloszlatták a neonáci tömeget hanem az "ellentüntetők" szétverték őket, véresre.

A lényeg, hogy mindakettő rossz. Csak az a baj, hogy mi nem csak homofób, hanem nácifób nemzet is vagyunk

kovacsferenc123123 2008.02.09. 01:07:07

igazán nem akarok én itten elvakult agresszív állatok védelmére kelni, úgyhogy félreértés ne essék, de ez a cikk üres pampogás, semmi több...
tipikus alibi-okoskodás

Golem 2008.02.09. 01:13:14

"Mert az
egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked,
fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben
tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak."
(SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ)

Erről ennyit. Árpádsáv meg szentkorona meg katolikus Mária-országa meg büszkeség. Aaaaz van. De azt elfelejtik, hogy aki összehozta nekik az hogyan vélekedett a mikéntről. Bohócfesztivál ez hülyegyerekeknek. Újabb elszomorító része az egésznek.

Jobb oldal vagy bal oldal, most nektek tényleg ez a legfontosabb? AZ egyetemes emberi jóindulat és egyéb valódi értékek az smafu? Jézus megfordulna a kereszten tőlünk.

Prophet 2008.02.09. 01:43:54

Namármost hozzáröffenthetnék én is, beszélhetnék a kettős mércéről, meg pl az Andrássy úton végigkocsikázó és egymást... buzikról, vagy az öregeket, tanárokat, meg gyerekeket terrorizáló kisebbségiekről, továbbá a viruló Che Guevara kultuszról (hoppá, egy tömeggyilkos annyira szalonképes, hogy még egy miniszterelnök is tiszteletét teszi a fesztiválján?). De talán elsiklunk a lényeg felett.

Azaz, hogy mire is emlékeznek. Mert (szerintem) nem az határozza meg az emlékezést, hogy kik és hogyan "ünneplik" (ugyan így a történelmi Árpád sávos zászlót sem lehet 1,5 év miatt megítélni). Ami történt, hogy a magyar katonák (a németek oldalán) hősiesen, az utolsó csepp vérükig, árulás és óriási létszámfölény ellenére védték a fővárost, és adták az életüket az országért. Budapest (108) ostroma a Sztálin (125)- és Leningrádival (közel 900) együtt a legvéresebb, leghosszabb ostromok közé tartozik a történelemben. És ha belegondolunk, mi is veszett akkor, és mit tettek 13-án, megérthetjük, hogy a kitartás és hősiesség nélkült talán a Vörös Hadsereg nem áll meg az országhatárnál, és a vasfüggöny is talán nyugatabbra húzódik. Talán.

Szóval én így emlékezem ezekre az emberekre, és nem foglalkozok vele, ki teszi még ezt. Nekik is joguk van, ahogy az ápr 4-ei agymosottaknak is. Talán gyújtok egy mécsest, és kiteszem az ablakba. Újfasiszták nélkül.

. 2008.02.09. 01:54:01

Az emberek embercsoportok lincselése, elnyomása, rabszolgaként való tartása vagy kiirtása valóban elítélendő dolog. Sőt! De ezeket a dolgokat a mai Magyarországon nem a skinheadek csinálják. A cselekedetek megítélése és végrehajtása mára szinte tisztán állami monopóliummá vált. Jövő héten hétfőn lesz az egyik fázisa. Inkább arról blogoljál. Nagyobb igény lenne rá, mint néhány tarkopasz balfasz meneteléséről olvasgatni.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.02.09. 01:55:12

információim szerint (nem indys, csak úgy hallottam) az a terv a megemlékezéssel szemben, hogy egy adott jelre mindenki tarkóra teszi a kezét és kivillantja a dávid csillagot, pl.Aztán meg lesétálnak a dunapartra és elhelyeznek ott egy pár bakancsot
Értelmét én ennek sem látom, de csinálják. Vannak ennél fontosabb dolgok is, szerintem, mint a múlt történésein vitatkozni.

ppp 2008.02.09. 02:18:00

"Az ismeretlen katona sírjánál gyülekezők a szovjet gyűrűből 1945 februárjában kitörni próbáló német és magyar csapatokról emlékeznek meg. Igen, ez más, mint a Kristályéjszaka, nem egyértelműen arról szól, hogy a zsidókat ki kell írtani, hanem arról, hogy a különféle SS-hadosztályok katonái utolsó vérükig ellenállnak a Vörös Hadseregnek."

Hát neked nem ártana elővenned a törikönyvet...
Budapest védőinek nagy többsége ugyanis német v. magyar sorkatona volt...teljesen becsületes emberek...
A legnagyobb szégyen h a több tízezer áldozatra csak 1 maroknyi szkinhed emlékezik meg évről évre...Majd idén is megmondja néhány korrupt parlamenti sz@rházi h megint a nyilas katonákra emlékeztek a Hősök terén...

Hát ez az undorító..nem az h mit csinál 200 futóbolond...

macsek 2008.02.09. 02:48:04

Hát a kedves cikkíró valószinüleg elég fiatal lehet, és kissé prizmatikusan látja a demokrácia elemeit. Legalábbis elég pontatlan illesztéssel teszi egymáshoz ezeket a patch-work elemeket. Néhány alaptételt azért nem árt figyelmen kívül hagyni: a szólásszabadságot már néhány nép elég drágán vásárolta meg ahoz, hogy ingyen lemodjon róla, a szólásszabadság pont azt a feszültséget hivatott kulturáltan levezetni, ami elfojtva robbana. Nem utolsósorban a szólásszabadság jogában osztoznunk kell vélt ellenfeleinkel is. Ilyen értelemben a szólásszabadság együtt jár a szélsőjobboldali elemek megerősödésével, ami az adott gazdasági helyzet lakmuszpapírja. Konjunktúra idején nincsenek nácik, recesszió idején vannak nácik. A demokrácia egy kiterjesztett egyenlet, amelyben a szélsőségek egymás ellensulyozására jönnek létre. Ha nem tetszik le lehet szűkíteni a palettát: ha kicsit szűkítjük Oroszország, ha többet Észak-Kórea.

Parasite 2008.02.09. 03:09:11

a hősök terén van egy minőségi és jó kávézó, oda akartam menni a barátnőmmel. akkor még nem tudtam, hogy neofasiszta rendevény lesz ott. most, hogy tudom, inkább nem megyünk oda. miért? mert tartok ezektől a barmoktól. tartok attól is, hogy nem tudom tartani a nagy pofámat és netán rondát szólnék nekik. nem vagyok se cigány, se zsidó, se fekete. fehér vagyok. szőkés-barna hajú, kék szemű. a barátnőm barna, göndör és aki akarja, nézheti zsidónak. egyik unokatestvérem zsidó. egyszer egy trolin gyomorszájon rúgta egy ilyesforma "értelmiségi" és odalökte neki hogy "büdös zsidó" ez ma magyarország. egy sötét, senkiházi, semmirekellő kisebbség, akkora hatalommal rendelkezhet, hogy a rendőrök nem tudnak mit kezdeni velük, törhetnek, zúzhatnak, ha akarnak, és a barátnőm is, én is, akik a többség tagjai vagyunk, el kell kerüljük ezeket a helyszíneket. szégyen. magyaroroszágon ma a magukat nagyon magyaroknak tartó, magyarkodók miatt szégyen magyarnak lenni.

rage against 2008.02.09. 03:49:18

Reggel a Blahán a buszmegállóban szórolapoztak a neonácik. Kisgyereknek is adtak, ötéves formának, anyukája nemcsak hagyta hogy elvegye, de utána nagyokat mosolygott és cuppanós puszit adott a kicsinek. Ekkor egyedül lekaratéztam az egész szkinhed csürhét, mind az ötükkel végeztem - képzeletben, aztán megjött a hetes.

valóságépítő technikum 2008.02.09. 04:49:51

vannak még antifasiszták Magyarországon?
és mennyi az átlagéletkoruk?

szerintetek mennyi időbe tellik mire annyian leszünk mint a németeknél vagy akár a franciáknál?, ahol kb ugyanannyian vannak az antifasiszták mint a fasiszták. hej, kreuzbergi május elsejék...

lápi lidérc 2008.02.09. 05:13:41

Irtani rövid i.

Prophet · nemigazorszag.blog.hu 2008.02.09. 01:43:54

Védték ám a faszomat, azt védték.
Nekik köszönhető, hogy Budapest hidak nélküli vált meg az ostrom végére, a kurva nagy hősöknek. Volt pofájuk a világon is ritkaságnak számító Lánchidat is felrobbantani, a büdös kurva anyjukat.
Nekik köszönhetjük, a hős büdös paraszt védőknek, hogy Budapest romhalmaz lett az ostom végére, holott jóval kevesebb pusztítással meg lehetett volna úsznai, ha egy csöppnyi eszük és belátásuk van (esélyük ugyanis már az első napon is annyi volt, mint vízipisztolyosnak a tűzharcban).

Mellesleg a szovjet katonák tényleg hősök voltak, akik a fasiszta baromkat kergették ki ebbeől az országból. Ha nem teszik, az ide írogatók többségének valószínűleg már az apja-anyja sem születik meg, mivel Hitler bátyó a magyarokat is gázkamrába küldte volna, ha ő győz.
Ezt azért nem ártana fejben tartani.
Hogy aztán mit csináltak itt még 44 évig, az már más lapra tartozik.
(Mint ahogy az is, hogy ha nincs az '56-os hőbörgés, lehet, hogy ki lehet őket ebrudalni 1-2 éven belül, ahogy az osztrákoknak 1955-ben sikerült is, pedig Ausztria is a szovjet zónába tartozott. Ennyit meg a dicső (ellen)*forradalmárokról.)

Mindezek ellenére azt mondom, hogy engedélyezni kell az újfasiszta elmeháborodottak gyűlését is mindaddig, amíg törvényt nem sértenek, mivel nekik is ugyanolyan jogaik vannak, mint bárki másnak, mint mondjuk a keresztény vagy zsidó elmeháborodottaknak.
Már legalábbis ha demokratának gondoljuk magunkat.
(Ha valaki indítana egy Piroska és a farkas vallást, mindenki kiröhögné. Na most a zsidó-keresztény vallás alapjai mennyivel komolyabbak?)
(Engem pl. a Dávid-csillag túl gyakori előtérbe tolása meg a holokauszt emlegetése ugyanannyira zavar - ki a faszt érdekel, még a szüleim is 1-2 éves gyerekek voltak akkor -, mint az árpádsávos zászlóé, a Jobbik keresztjeié vagy a nyilas- vagy horogkereszté. És amíg az egyik nyomul, ne ugasson a másikra, hogy az is.)

*Mivel a szocializmus Lenin(?) szerint permanens forradalom, ami ellene indul, az csak ellenforradalom lehet. Csodálom, hogy erre a sok marxista egyetemet is végzett főbarom Pozsgaytól Orbánon át Gyurcsányig nem jött rá immár 18 éve (én meg csak az akkoriban minden felsőoktatási intézményben kötelező tud.szoc.-ot végeztem, azt is jó régen, oszt mégis).

lápi lidérc 2008.02.09. 05:14:53

Uff, én beszóltam.

Ősi apacs mondás. Vagy kajovaromán.

lápi lidérc 2008.02.09. 05:18:55

Az elírásokért elnézést. Későn van.

pl:
nélküli vált meg = nélkülivé vált

mrx 2008.02.09. 05:26:34

tudjatotok... annno en is veluk meneteltem. aztan kinottem, rajottem mik a bajok, mik azok a kerdesek, amikre nem ad valaszt a nemzetiszocializmus. nem hulyek mind (bar van sok) de sokan csak utat keresnek. en kivanom h talaljak meg ok is, mert innen meg barhova vezethet. a legtobb csak jot akar az orszagnak... csak fura modon. kimuvelheto.

0xFFFF 2008.02.09. 05:54:17

"Prophet · nemigazorszag.blog.hu 2008.02.09. 01:43:54

Namármost hozzáröffenthetnék én is, ....megérthetjük, hogy a kitartás és hősiesség nélkült talán a Vörös Hadsereg nem áll meg az országhatárnál, és a vasfüggöny is talán nyugatabbra húzódik. Talán."

A vasfüggönynek nevezett elméleti határvonal jóval nyugatabbra húzódott, a mi határainknak köze sem volt hozzá. Jobb, hogy nem szóltál hozzá 50 mondatban.

hexerei 2008.02.09. 06:06:48

Aham, most tulajdonképpen mi a lázadás oka? Arra emlékezik meg az ember, akire és amire akar. Éljen a liberális tolerancia. Álszent maszk alól kivillanó rothadt farkasfogak.

orgasmusforscher 2008.02.09. 06:43:43

Ha a magyar szélsőjobbról olvasok, mindig az SZDSZ jut eszembe... (Kuncze volt belügyminiszter elvtárs például.........)

Miért? Mert ez a cirkusz mindig nekik jó.... lehet nyilatkozni orrba-szájba, villogni a NY Times-ban, szaladgálni a nyugati "befolyásos" politikusokhoz, jaj már megint az a Ga Zorbán.... (MERT Ő VAN A HÁTTÉRBEN NEM VITÁS) meg "veszélyben a demokráciánk", meg egyebek....

Ha a gyűlöletbeszéd elleni törvényt tudják nyomatni, miért nem születik egy olyan törvény, 3 soros, hogy tilos a "becsület napját ünnepelni" vagy akármi más hasonlót ünnepelni s a rendőrség szétverhetné a szélsőjobbosokat.

Mert nem érdekük... A Fidesz csak jót tenne magának, meg az országnak, ha a lehető leghamarabb minden eszközzel felszámolná az összes szélsőjobbos szervezetet s megszünne egy ilyen egyszerűen elérhető/kihasználható támadási felület ellene.

Magyarországon nincs demokrácia és nincs szólásszabadság sem. Az eddig posztokat olvasva, azt gondolom, hogy nagyon sokan látják a problémákat, de nagyon sokan tévhiteket kergetnek.... az MSZMP ifjúgárdistái szabadrablás keretében gazdagodnak, a nép meg pusztul (a szar utakon, az alkoholtól, vagy az eü-i rendszer reformja kapcsán a kórházi ellátás helyett 8 órát utazgatván gyomorvérzéssel)....

Magyarországnak alig van mozgástere a világban, alig tudja érvényesíteni az érdekeit, miközben szinte teljesen ki van szolgáltatva a külső történéseknek....

Szerintem meg kellene gyorsan tanulni a saját lábunkra állni s valamilyen szinten a "jófiút" játszani, miközben az anyagiakat rendbetennénk. Ehhez érteni kell a külvilág nyelvét... Talán a nyitás a külfölfi/európai/ázsiai kultúrák felé segítene a gazdasági felemelkedésben is... meg mentálisan is.. látnánk, hogy másutt sem fenékig tejfel, másutt is lehet szarul élni.... másutt sem működnek a dolgok hibátlanul....

Minek az EU-tagság, ha nem tudunk élni az előnyökkel, mert képtelenek vagyunk megérteni, nyomonkövetni a nyugati országokban zajló folyamatokat???

Hú, kissé eltávolodtam a témától, bocs....

tanár úr 2008.02.09. 06:57:09

A Rohadt régi és új Fasiszták!
Dögöljetek meg! Mind felakasztni, mint szállasit!!!!!!!!!!

3050 2008.02.09. 07:18:42

tanár "úr", élvezed a gyűlöletet?
undorító vagy.

doubting thomas 2008.02.09. 07:36:17

Prophet, a vasfüggöny helyéhez köze nincs annak, ki meddig védte az oroszokkal szemben Budapestet. Európát Sztálin és Churchill szép csendben egy papírlapra rajzolt skicc alapján felosztották egymás közt.

Azok az emberek veszett fejsze nyeléért harcoltak. Ha ezt hősiesnek tartod, ám legyen.

Nem maradt utánuk más, mint a szarrá lőtt főváros, meg az, hogy a világ szemében mi voltunk Hitler utolsó csatlósai.

Ilyen és ehhez hasonló megemlékezések amúgy egy demokráciában pedig megengedhetők, ha nem sértenek törvényt, nem kell véres szájjal hőbörögni ez ellen.

Aki viszont ilyen rendezvényeken uszít, akár csak egy náci karlendítéssel is, azt be kell kúrni a börtönbe. Ott pedig magyarázgassa buzgón az erősen túlreprezentált cigány bentlakóknak, miért nyírta a fejét kopaszra :)

Condy 2008.02.09. 08:27:36

Csak röhögni tudok ezen a szánalmas bandán. Skinheadok, magyargárda stb. maroknyi kisfiú gyűlekezete, akik azt hiszik a világot váltják meg, pedig csak bohócot csinálnak magukból. Nem veszik észre, hogy eljárt felettük az idő.

körökör 2008.02.09. 08:38:15

Mai hír: 3 fiatalkorú agyonvert egy 67 éves embert. Ezt nem fújja fel senki. Minél nagyobb a szar, annál több lesz a Molotov koktél.Ismerős: Torgyán is robbanóanyagot tett a saját seggébe.

cigányok voltak a gyilkosok 2008.02.09. 08:42:22

"3 fiatalkorú agyonvert egy 67 éves embert. Ezt nem fújja fel senki. Minél nagyobb a szar, annál több lesz a Molotov koktél."

Azért nem fújják fel, mert szokás szerint cigányok voltak a gyilkosok. Őket pedig védeni kell. Legalábbis a liberális jogvédő idióták szerint.

ctrl 2008.02.09. 08:42:55

persze, Pákónak ott a helye mert tamásmacska csak akkor hiteles ha gyogyósokkal veszi körbe magát.

0xFFFF 2008.02.09. 09:30:16

"tanár úr 2008.02.09. 06:57:09
A Rohadt régi és új Fasiszták!
Dögöljetek meg! Mind felakasztni, mint szállasit!!!!!!!!!! "

Elsőként lógnál te náci disznó !

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.09. 09:31:00


Tomcat neve nem Tamás macskát, hanem kandúrt jelent.

A Vörös Hadsereg valóban nem a legszebb emlékeket hagyta maga után - de ezeket semmiképp nem volna szabad összemosni mai kisebbségekkel.

aranyhaj.blogspot.com

Oregon (TM) 2008.02.09. 09:54:05

Osszefoglalnam a liberalis gondolatmenetet:

Nacionalista tuntetes nem!
Buzi tuntetes igen!


Szep ertekrend Budapestnek, szep ertekrend a jovonek.

ps.: ha csoro vagy es nacionalista, akkor naci, ha gazdag vagy es nacionalista, akkor hazafi.

macskafaraok 2008.02.09. 11:12:01

A többi szerveződés olyan komolytalannak tűnik. Sorry, ez van. Esetleges, eltúlzott történetek, pedig a jó PR-hoz kicsit átgondoltabb dolgok kellenek.

Se igazi szervezés, se semmi. Pedig azért lehet sejteni hogy hol (kb. 3x hely: a vár, hősök tere, vérmező?) történhet ez. És ez szomorú. Be kell látni, a szélsőjobbos csoportok et jobban csinálják.

FEL KELLENE VENNI VALAMI JÓ PR-ost SRÁCOK!

Nagyon kíváncsi vagyok hogy valaha (legalábbis az elkövetkező pár évben) lesz-e valami hasonló mint Prágában legutóbb, nyílt konfrontáció és hasonlók.

A helyi anarchisták más országokban szét tudnak (inkább csak tudtak…) verni pár utcát, itthon meg semmi? (ill. analógjaik)

keats 2008.02.09. 15:51:19

Én ott voltam az ellentüntetésen és bevallom. Nem az volt a célom, hogy ők bekussoljanak, hanem az, hogy lehessen látni/tudni és jelezni, hogy ez nem píszi, amit csinálnak. Ez a dolog csak akkor működne, ha mindenki azt gondolná, hogy iilyet nem. Legyen vonuljanak föl, de legyen ellentüntetés, aminek azaz üzenete, hogy ne tűnjenek az antidemokraták erősnek.
Egyébként annyira ciki a cigányokkal példálozni. Ezt nem is értem. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.02.09. 16:22:04

Nu, úgy tűnik,jók voltak az infoim
index.hu/politika/belfold/bn080209/
akkor most ők sikeresek?

keats 2008.02.09. 17:51:18

ebben most tökre nincs igazad. Ugyanis ezzel ki lehet mutatni, h ma sem kellenek a nácik. Azért itt többről volt szerintem szó, mint megemlékezésről. Sikeres nem volt, mert kevesen voltunk. Egyébként igenis tisztázni kell bizonyos történelmi dolgokat, mert addig nem sok dolog nem lesz minden.
Prága meg mondjuk annyiban érdekes, h ott kiment a főpap, a főpolgármester stb.

trewq 2008.02.09. 19:53:13

Részeg anarchista sörösüveggel:
index.hu/cikkepek/0802/belfold/nacik//.gdata/gpb_14.jpg
Ilyeneket akartok látni? Seggrészeg vandál bűnözőket, akik nyugat-eu-ban szétverik a városokat?

flimo13 2008.02.09. 21:42:54

Szerintem láttunk belőlük épp eleget az emúlt 1,5 évben, nem?:)

trewq 2008.02.10. 01:25:52

Néha úgy tűnik, hogy a neonácikat az anarchistáktól csak a cipőfűző szine választja el.

macskafaraok 2008.02.10. 10:32:32

Azért az elvekben mintha lenne némi eltérés.
Ill. Idehaza az anarchisták kevésbé erőszakosak (kár.)

abandi 2008.02.17. 22:09:46

Kevés a változáshoz, de sok a hatalomnak...
Hajrá!!!
(Csak nehogy ügyészi számítógépről írjak...)

Toto 2008.06.10. 14:49:27

Igaz hogy kúrva régi bejegyzés, meg a blog is szar, de lényeges elmondani századszor is hogy nácinak lenni nem kóser. A mai magyar szélsőjobb reprezentálja az ország legalul lévő elmeháborodott 0.01%-át. Ahhoz hogy valaki a Hősök terén vonuljon SS egyenruhában szükség van a mentális retardáltság egy bizonyos szintjére. Az elme leépült állapota jellemzi a vezetőiket is. Hozzájuk képest egy hibbant papagáj akadémikus lángésznek tünik.

Prága: régi igazság, hogy erőszakkal szemben csak erőszakot lehet alkalmazni, mint megoldást. Az ottaniak ezt felismerték és alkalmazták és most teljesen mindegy hogy kommunisták vagy anarchisták, a lényeg hogy megálljt parancsoltak a neonáciknak. Szükség van polgári ellenállásra a megfékezésükhöz, minnél szélesebb körü ez annál jobb.

Fantomasz 2008.10.13. 23:18:34

tehát szélsőjobboldalinak lenni gáz, ciki és nem kóser. ezek aztán komoly érvek, LOL.

és a neonácik a legbutább emberek körül kerülnek ki? akkor ugye a legtöbb náci cigány ? :)

viteztabornokur (törölt) 2009.02.16. 08:37:22

"Kiss Gábor: A BECSÜLET NAPJA

A XX. század végén kevés olyan nyilvános megemlékezés, rendezvény akad, amin teljes egyetértéssel és határozottsággal vehet részt az, aki jobboldali beállítottságú embernek vallja magát, és azt komolyan is gondolja. Ám van egy esemény, amelynek emlékezetben tartása - bár történelmi szempontból is kiemelkedő jelentősséggel bír - jóval túlterjed a történelmi szerepén. Mindez a Magyar Apostoli Királyság ellenséges hatalom általi teljes, és a mai napig terjedő hatású elfoglalása előtt történt. Éppen ezért példát mutatva kiemelkedik a mai általánosan elterjedt hazugságok és idiótaságok ingoványos köréből. Ez az esemény az, amikor a kommunista hatalom ellen Budapestet már több hónapja védő sereg maradványai megmutatták, mi a becsülettel és tartással járható és járandó út: soha meg nem alkudva a harc folytatása azzal az ellenséggel szemben, amellyel megalkudni soha nem lehet. Erről a hősi tettről emlékeznek meg a Becsület napján.
A XX. század közepén az ezeréves Magyar Apostoli Királyság gyakorlati fennállása végveszélybe került. A kommunista Szovjetunió vörös hordái 1944. szeptemberére elérték az ország határát. Útjukat Románia augusztus 23-ai árulása könnyítette meg jelentősen. A védelem jelentős részét magára vállaló szövetséges III. Birodalommal vállvetve küzdöttek a magyar csapatok a gyakran hét-nyolcszoros túlerővel szemben.
Nem volt választási lehetőség. A marxisták szövetségeseinek esetleges partraszállásában bízva a Kormányzó megkísérelte a fegyvertárs háta mögött kötött fegyverszünettel a Királyság elpusztítására törő ellenséget harc nélkül beengedni az országba. Ezenkívül még arra is hajlandó lett volna, hogy szövetségesének csapatait lefegyverezze, majd hadat üzenjen Németországnak. Lehet, hogy Sztálin nem adta volna Romániának Észak-Erdélyt, ezenkívül talán a kommunista forradalmat sem zsidó, hanem magyar soviniszták hajtották volna végre úgy, mint ahogy Romániában történt. Utóbbi esetben a magyar nemzet részben önszántából zuhant volna a soha nem látott szellemi, erkölcsi, kulturális mélységekbe. A Kormányzó jobbesetben a Svájcba menekült Mihály, román király, rosszabb esetben a román árulásban szintén nagy szerepet játszó, később a kommunisták által kivégzett Mihail Antonescu miniszterelök-helyettes(1) sorsára jutott volna.
Minderre azonban nem került sor, Horthy Miklós erős nyomásra lemondott. Ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy tisztában volt azzal a ténnyel, hogy minden körítés ellenére megszegett egy rendkívül fontos szokásjogot, ami ráadásul Magyarországon külön törvénybe volt iktatva. Ez a törvény - ami egyúttal a katonai becsület megkérdőjelezhetetlen része - pedig azt mondja ki, hogy aki a szövetséges ellenségével próbál szövetkezni, az hazaáruló. Horthy tehát a magyar törvények szerint hazaárulást követett el, ami miatt mindenképpen le kellett mondania. Ez utóbbi tette előtt azonban Szálasi Ferencet bízta meg a miniszterelnöki teendők ideiglenes ellátásával. Azt, hogy az ország és a hadsereg ki mellett állt, példásan mutatja az a tény, hogy október 16-án csak egy-két magas rangú tiszt ment át a kommunistákhoz - például dálnoki Miklós Béla, a szovjetek bábjaként működő szégyenteljes úgynevezett "Ideiglenes kormány" későbbi "elnöke".
Mindeközben a magyar és a német csapatok vért, áldozatot nem kímélve harcban álltak a sokszoros túlerőben lévő, még saját parancsnokaik által is vágóhídi barmokként kezelt vörös csapatokkal. Állati hordáik október végére végigrabolva és pusztítva az országot, elérték a fővárost. A német-magyar csapatok a kezdeti bizonytalanságok után védelemre rendezkedtek be azzal, hogy vagy itt állítják meg az ellenséget, vagy sehol, de az önfeláldozó harccal leköthetik az Európát délkelet felől támadó ellenséges erők legnagyobb részét, megakadályozva a szovjetek vészterhes nagyságú térnyerését a kontinensen. A magyarországi harctér kiesése esetén - amiben központi szerepe volt Budapestnek - az angol-amerikai közös erők - mint kisebbik rossz - Európának túl kicsiny hányadát tudták volna hatalmuk alá hajtani. Az így létrejövő rendkívül erős szovjet túlsúly miatt a Szovjetunió kétségkívül egészen más - méghozzá jóval agresszívabb - politikát folytatott volna a II. Világháború után, nem pusztán Ausztria, hanem egész Európa tekintetében. Nem elképzelhetetlen, hogy ezzel a háttérrel hatalmát az Atlanti-óceánig terjesztette volna, a maradék Nyugat-Európában véghezvitt belső bomlasztás vagy külső erőszak által - esetleg a kettőt együtt alkalmazva, amint az 1956. novemberében Magyarországon (2) vagy 1980-ban Afganisztánban történt, esetleg ahogy az Chilében történt volna.
Az ostrom Sztálin közvetlen parancsára 1944. október 29-én kezdődött meg. Ekkor a támadás még csak a pesti oldalon folyt, a Malinovszkij vezette 2. Ukrán Front csapatai azonban a túlerejük ellenére nem tudtak komolyabb eredményt elérni. Kellő erő hiányában nem lehetett megakadályozni a Vörös hadsereg átkelését a Dunán és Budapest körülzárását. Ezt a feladatot a Tolbuhin által vezetett 3. Ukrán front hajtotta végre, amely a teljesen védtelen Dél-Dunántúlon szinte akadály nélkül haladt előre. 1944. karácsonyára azonban ez is bekövetkezett, a német-magyar csapatoknak immár körkörös védelemre kellett berendezkedniük. Ám a védőknek sikerült megakadályozni, hogy a kommunista erők november 7-ére elfoglalják a fővárost, ahogy azt azok tervezték, sőt, sem november harmadik, sem december első, sem negyedik hetén sem sikerült bevenni, bár az egyre türelmetlenebb Sztálinnak a küldött ígéretekben ezen időpontokat jelölték meg. Időközben - november 11-én - az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül Nemzetvezetővé választotta Szálasi Ferencet, aki ebben a rendkívül vészterhes időszakban, semmilyen áldozatot sem kímélve vállalta a feladatot. A kudarc esetén bekövetkező kommunista bosszú ellenére folytatta a harcot.
A védők - akiket német részről Karl-Pfeffer Wildenbruch Obergruppenführer, magyar részről Hindy Iván vezérezredes vezetett - hősies helytállása folytán az ostrom rendkívül hosszan elhúzódott, értékes heteket, ezzel együtt Európában értékes területeket mentve meg a szovjet csapatok elől. Azonban az erős támadások alatt a védősereg száma jelentősen lecsökkent. Pest megmaradt területeit január 18-án fel kellett adni, amikor a vörös hordák már majdnem teljesen elfoglalták a sokszáz éves hagyománnyal rendelkező városrészt. A védelem már csak Budára összpontosult. A város felmentésére indított három német hadművelet is kudarcot vallott. A védők már szinte csak a Várhegyet tartották ellenőrzésük alatt. Február 10-ére az élelem teljesen elfogyott, lőszer már alig volt.
A német-magyar csapatok választhattak: vagy megadják magukat, esetleg harc nélkül lemészárolják őket, vagy kitörnek. A fegyverletétel teljesen érthető lett volna. A három hónapja szinte egyfolytában harcban álló, éhező katonák a teljes kimerültség határán álltak. Ha kitörnek, egy nap alatt kell megtenniük azt a távolságot, amit a szovjet csapatoknak 50 nap alatt sikerült. Mindezt tüzérségi előkészítés és fedezet nélkül, az emeleteken és háztetőkön lévő ellenséges lövészekkel, beásott és mozgó harckocsikkal szemben, csupán egy-két saját harckocsival támogatva úgy, hogy a kézifegyvereikhez is csak pár darab lőszer maradt. Ha megadják magukat, talán egyszer valahogy hazakerülnek, de valószínűleg életben maradnak, hiszen a megszállók "csak" az SS katonákat és a sebesülteket mészárolták le azonnal. De ők nem ezt az utat választották. Ha megadják magukat, annak a hatalomnak a lába elé teszik le a fegyvert, amelynél bestiálisabb még soha, sehol nem fordult elő a történelemben. Hindy Iván szavaival: "A kommunizmus az én szememben és elképzelésemben csak a rablást, a gyilkosságot, és mindenekelőtt a teljes vallástalanságot és ezen túlmenően az erkölcsi fertőt jelentette." Egy ilyen hatalom elé még akkor sem voltak hajlandók letenni a fegyvert, ha a kitörés rendkívüli kockázatokkal járt.
1945. február 11-én este 8 órakor megindult a kitörés. A 43900 katona közül körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a magyarok és a németek, az összlétszám negyedrésze sebesült. Három lépcsőben tervezték végrehajtani a hadműveletet. Az első lépcsőben a jobbszárnyon a 13. páncéloshadosztály, balszárnyon a 8. Florian Geyer SS-hadosztály maradék egységei indultak rohamra. Őket követte a 22. Mária Terézia SS-lovashadosztály, a Feldherrnhalle páncélosgránátos hadosztály maradványai, valamint a magyar egységek. Végül a járóképes sebesültek következtek volna. A főparancsnok és a vezérkar 500 SS katona kíséretében próbálkozott meg a kitöréssel az Ördögárkon keresztül. A vörös csapatok azonban számítottak a kitörésre és az is elképzelhető, hogy a hadműveletet részleteiben elárulták. Három védelmi lépcsőt alakítottak ki. Az első a Széll Kálmán térnél (ma Moszkva tér) volt - erre haladtak a tengelyhatalmak csapatainak fő részei. A házak tetején és felső emeletein elhelyezett géppuskák iszonyatos tüzet zúdítottak a nyugat felé igyekvő katonákra, amelyek kiváló célpontot nyújtottak a fentről tüzelő oroszoknak. Ugyanez történt az Olasz fasorban is (ma Szilágyi Erzsébet fasor), ahol az áttörés szintén rendkívüli véráldozatot követelt, és a fasor végén, a Szent János kórháznál beásott T-34-esek és nehézfegyverek várták a német-magyar csapatokat. Viszonylag könnyen ment az áttörés délnyugat felé, igaz, arra nem is terveztek kitörési útvonalat, Wolff alezredes akkor vezette arra csapatait, amikor már látszottak az Olasz fasor veszélyei. Egyes csapatok a fogaskerekű vonalán igyekeztek nyugat felé, kevés sikerrel - arra található a legtöbb tömegsír. Az Ördögárokban haladó vezérkarnak a jelentős szovjet erőösszpontosítás miatt nem sikerült a kijutás, kénytelenek voltak más kijáratot keresni, Wildenbruch egy budai villában, Hindy a várban esett fogságba. A rendkívüli veszteségek ellenére körülbelül 16 000 embernek sikerült Buda határát elérnie. A csata közben elesett, vagy a kilátástalan helyzetben öngyilkos lett: Schmidhuber tábornok, a 13. páncéloshadosztály parancsnoka, Zehender, a 22. SS-lovashadosztály parancsnoka, Rumohr, a 8. SS-lovashadosztály parancsnoka, Vannay László őrnagy, aki egy önkéntes rohamzászlóaljnak volt a parancsnoka, és a legendás Prónay Pál is.
A Buda határát elérő német-magyar alakulatok kisebb csoportokban próbálták a frontvonalhoz küzdeni magukat. Egy részük nyugat felé haladt, más részük Esztergom irányában próbálta elérni a saját csapatokat. Nehézfegyverzet és páncélosok hiányában azonban nem tudták keresztülverekedni magukat a jól megerősített szovjet csapatokon. Bár az erdők viszonylagos biztonságot nyújtottak a szovjet csapatok és páncélosok elől - csatarepülők ott is támadták őket -, de az erdőkből kiérve semmilyen fedezék nem állt rendelkezésükre. A Budapestet ostromló ellenséges csapatok megfordultak és az áttörőkre vadásztak.
A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat csak kevesen, mintegy 700-an érték el. Közülük legtöbben a Wolff alezredes által vezetett csapatba tartoztak. A sebesültek és pár ezer ember el sem indult - ez utóbbiak nem vállalták a kitörést, de szép számmal voltak köztük olyanok is, akikhez a kitörési parancs el sem ért. Velük együtt a szovjet hadsereg összesen 20 000 foglyot ejtett a harcok során. A többiek valószínűleg mind meghaltak, bár a tömegsírokban csak töredéküket találták meg. Ezek a hősök, akik minden veszély ellenére vállalták a kitörést, és akiknek küzdelmeit vagy siker koronázta, vagy minden igyekezetük ellenére nem tudták elérni saját csapataikat, tettükkel örök példát mutatnak.
Ezekre a hősökre emlékezik a Budai Várban, minden év februárjában a Györkös István által vezetett Magyar Nemzeti Arcvonal a Becsület Napján. Budapest védőinek tette minden értelmes emberhez szól. 1945. február 11-ére emlékezni kötelessége mindenkinek, aki szembehelyezkedve a modern, szinte mindent és mindenkit elborító baloldali szemlélettel, jobboldali embernek, az igazság és a jog szerint ma is fennálló Magyar Apostoli Királyság hívének vallja magát - emlékezve arra, hogy a minden értéket elpusztító sötétséggel szemben semmilyen megalkuvás nem lehetséges.
Kiss Gábor


Lábjegyzetek


1.) nem összetévesztendő Antonescu Marsallal
2.) Itt elsősorban a kommunista Nagy Imre korántsem a felkelők javára tett intézkedéseire gondolunk (statárium kihirdetése, a felkelők lövetése a Kilián laktanyából - ezért talán Maléter a fő felelős -, legfőképpen pedig az események után való kullogás - aminek az oka valószínűleg az volt, hogy a mindenre kiterjedő felkelést inkább visszafogni igyekezett -, valamint az oroszok elleni harc meg nem szervezése - ami az előző okból következett). "

"Deneb: A BECSÜLET NAPJA – 1999.

„Mikor fogja megtanulni Napnyugat, hogy a szovjet halállal nincs alkuvás. Nem lehet egyezkedni, nem lehet senkinek magát megadni. Mi a magunk bőrén végigpróbáltuk a szovjettel való érintkezés minden formáját. A diplomáciai viszonytól a hősi halálig. A végeredmény mindig egy. Mindig ugyanaz. Halál. Csak egy a kérdés: becstelen, vagy becsületes halál? (...) Európa, ébredj!”
Marschalkó Lajos

Az 1945-ös szovjet megszállással a magyar államiság évezredes építménye összeomlott Magyarországon, nem tudni, mennyi időre. Az államiság megszüntetése példátlan kegyetlenkedéssel zajlott le: az Ázsiából ránk zúduló vörös horda útját megbecstelenített asszonyok, meggyilkolt férfiak, nők, gyermekek, aggastyánok szegélyezték. Azonban ez csak a kezdet volt, a megszállt területen létrejött „Magyarországon” a „Béke” beköszöntével megkezdődött a leszámolás Magyarország szellemi, politikai vezetőivel. A Nyugat elárulta Európát, amely hiába védte az utolsó emberig több évezredes hagyományait, a szovjet-bolsevik túlerővel szemben egyetlen egy maradhatott meg számára: a becsülete. Mors triumphalis. Az Európa iránti hűség, és hogy tudták, mi ellen harcolnak, tette képessé a magyar és német katonát arra, hogy az utolsó töltényig harcoljon.
Az úgynevezett rendszerváltás óta a helyzet lényegében változatlan: a magyar államiságot nem állították helyre, az irányítás ugyanannak a szabadkőműves vezetésű hazaáruló bolsevik-kommunista csőcseléknek, ezek leszármazottainak, vagy a szintén szabadkőműves liberálisoknak a kezében van. Az a hatalom, amely ellen Európa utolsó háborúját vívta, ma az egész világot uralja. Illúzióink nincsenek, a háborút elvesztettük, és a mai erőviszonyok mellett csak egy dolgot őrizhetünk meg biztosan: a becsületünket. Ezt is csak azért, mert a kommunisták és a liberális demokraták nem tudnak mit kezdeni vele, és nem értik: emberek hogy tudják feláldozni életüket a hitükért.
Ez nyilvánult meg 1999. február 13-án, a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal által, az idén harmadik alakalommal rendezett megemlékezés, a Becsület Napja kapcsán is. A megemlékezés célja az volt, hogy az 1944. karácsonyán körbezárt Budapest védőinek 1945. február 11-én óriási áldozatokkal, de sikeresen végrehajtott kitörésének hősi halottaira és hőseire emlékezzünk. Nem csak megemlékezni gyűltünk azonban össze, hanem, hogy erőt merítsünk a hősök példájából. Mintegy 1500 fős (több százan a hóhelyzet és a német rendőrség akciója miatt nem tudtak eljönni) részvétellel megtartott megemlékezésen a Vér és Becsület Mozgalom 1.), a dr. László András vezette Kard-Kereszt-Korona Szövetség tagjai, valamint szimpatizánsok vettek részt. A gyülekezés dél tájban, a Clark Ádám téren volt. A résztvevők négyes sorokba rendeződtek, és egy kis várakozás után – mialatt a „Belügyminisztérium” alkalmazottai ellenőrizték a jelképeket – negyed három után pár perccel útnak indult a több száz méter hosszú alakzat. A félórás menetelés csöndben, katonás rendben, dobpergés kíséretében zajlott le. A menet végül három óra tájban érkezett meg a budai Várba, a Kapisztrán térre. Itt is katonai alakzatba rendeződve sorakoztak fel, a rendezés kiváló volt. A felállított emelvényen először a mozgalom vezére, Györkös István tartott beszédet. Beszédében rövid áttekintést adott Budapest hős védőinek (Magyar Királyi Honvédség, a Magyar Királyi Csendőrség, a Waffen SS, a Wehrmacht, hungarista alakulatok, és különböző önkéntes riadózászlóaljak) kitöréséről, amivel 800 főnyi civil lakost mentettek meg. Akciójukat Zrínyi Miklóséhoz hasonlította, és méltatta az elesettek emberi tartását: bár megadhatták volna magukat, ők esküjükhöz híven a hősi halált választották. Ezen a napon 20-30000 harcosunk esett el. Kijelentette: mivel a védősereg harcosai legyőzték a feltétlen élni akarás ösztönét, és magas erkölcsiségükkel tudatosan vállalták az önfeláldozást, legyőzték a halált. Tudták, hogy az erkölcsben nincs alku. A vezérszónok után a külföldi résztvevők szónokai rövid beszédekben tisztelegtek a hősöknek. Ezek után a „Vagyunk!” rítusával folytatódott a szertartás, amely a fasizmusban és a román Vasgárdában is ismert „Presente!” rítusával rokon. Ennek lényege: a bolsevizmus elleni heroikus küzdelem áldozatainak mágikus hívása volt. A megemlékezés ünnepélyes koszorúzással ért véget, ahol az MNA mellett többek között dr. László András is elhelyezte az emlékezés virágait. A megemlékezés után a rendezőség felhívta a résztvevők figyelmét, hogy csendben, rendbontás nélkül vonuljanak el a Viking Klubban megrendezésre kerülő koncertre. Ekkor, az oszolj után vonult be a térre egy német csoport, fegyelmezett rendben, zászlódíszben. A megemlékezésen résztvevők utat engedtek nekik, így ők is el tudták helyezni koszorúikat. Ezzel a rendezvény véget ért. A rendezvényen tehát a mai „magyar állam” hatályos „törvényei” alapján sem találhattak semmi kifogásolhatót, amit az egykori „belügyminiszter”, Kuncze Gábor is elismert, és a nagyszámú „belügyi” alkalmazott magatartása is igazolt. A későbbi eseményeket csak egy izgága rendőri elszólás vetítette előre: „Szét lesztek verve!”. A bajtársak végül is elhagyták a helyszínt, és egy részük a Viking Klub felé vette az irányt.
Ezen a napon két másik fővárosi helyszínen is megemlékezést tartottak, de nem Európa, és a Magyar Apostoli Királyság hős védelmezőire, hanem azok belső és külső ellenségeire emlékeztek. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a XIII. kerületi Vizafogónál elhelyezett emlékműnél a német katonai jelenlét és a Szálasi Ferenc Nemzetvezető Nyilaskeresztes Pártjának uralma idején kivégzettekre emlékezett. Ezen a rendezvényen képviseltette magát az úgynevezett Országgyűlés, Miniszterelnöki Hivatal, Minisztériumok, Köztársasági Elnök, és több társadalmi szerv. A szovjet hősi emlékműnél tartott esemény ennél jóval aljasabb volt: provokáció. Azonban ezt a mai magyarságot sajnos hiába köpik arcon, nem kéri ki magának. Ennek résztvevői a következő szervezetek képviselői voltak: Baloldali Ifjúsági Társulás, Oroszországi Föderatív Szövetség, Az MSZP Képviselőcsoportja, Budapesti Elnöksége, XIII. Kerületi Szervezete, valamint a már említett MEASZ. A világ rendje felborult: Európa gyilkosára, a vörös csőcselékre, annak csatlósaira, megemlékezni teljesen normális, egészséges, nincs rajta semmi kivetnivaló. Fajtánk beteg, elkorcsosult, nemzetünk becsületének sárba tiprását – hogy Budapesten ilyen megtörténhet – szó nélkül tűrik, valószínűleg lelkük sem háborog. Esetleg még pár idősebb ember, akik átélték ezeket az eseményeket, háborogtak a történteken, de a fiatalság hallgatott. Ezek az emberek, és ez mind a két rendezvényre vonatkozik, nem képesek megérteni, hogy a Tengelynek egyetlen lehetősége volt: harc a végsőkig. Ezek után nem meglepő, hogy az MSZP egyik képviselője, bizonyos Tóbiás József kijelentette: véleménye szerint történelmi tény, hogy Budapest 1945. február 13-án felszabadult.
A Viking Klubban 18 órától 19.30-ig folyamatosan érkeztek a bajtársak. Amikor a helyiség megtelt, az ajtókat bezárták és elkezdődött a koncert, amelyen egy-egy angol, német, szerb és cseh, valamint öt hazai zenekar lépett fel. Este 9 körül kopogtattak, mire Kovács Balázs rendező résnyire kinyitotta az ajtót, és bejelentette az érdeklődő karhatalmistáknak, hogy ez egy zártkörű rendezvény. Ekkor berúgták az ajtót, és „razzia” felkiáltással behatoltak, majd az említett rendezőt a falhoz szorították, és válogatott trágárságokat zúdítottak a nyakába. Ezek után gumibotjaikkal helyet csináltak maguknak, és a színpadig törtek előre, ahol egy igen gyenge hangerejű mikrofonba beszélve egy apró termetű rendőr közölte, hogy igazoltatás céljából ki kell menniük a hideg éjszakába. Ezt Illés Miklós rendező érthetően is elismételte, mire a szórakozni összegyűlt, felhevült fiatalok el is indultak kifelé. Ezzel párhuzamosan azonban a kint lévő rendőrök az előtérben állókat befelé kezdték el terelni, ami az alig másfél méter széles ajtóban igen nagy kavarodást okozott. A lassú haladást a karhatalom emberei alig három percig tolerálták, majd gumibottal, tomfával gyorsabb haladásra ösztökélték a tömeget. Ennek az lett az eredménye, hogy a befelé haladókat majdnem letaposták a kifelé tartók. Akik ezek után kijutottak, azokat felsorakoztatták a rendezők. Néhány német fiatal azonban megelégelte a karhatalom „szakszerű és törvényes” eljárását, és néhány sörösüveg segítségével védekezni kezdett. Mivel megbízható szemtanúk állítása szerint szkinhednek öltözött karhatalmisták is voltak a társaságban, nem bizonyos, hogy a sörös üvegek dobálását a német fiatalok kezdték, azonban ezt nem lehet kizárni. A karhatalom elszámította magát ebben az összecsapásban, mivel itt nem védtelen nyugdíjasokból 2.), hanem jó felépítésű, kisportolt testalkatú eszméikhez hű fiatalokból álló ellenfélre akadt. Ezt tovább fokozta, hogy a német bajtársak igen jártasak voltak a karhatalommal vívott közelharcban. Így aztán a kivezényelt kormánycsapatok (ORFK Akció Osztály, Készenléti Rendőrség, és a XIII. kerületi kapitányság tapasztalatlan, csalinak és a médiáknak szánt emberei) hátraarcot csináltak, és a kollégáikat cserbenhagyva kimenekültek a helyiségből. Az ütközet körülbelül negyedóráig tartott. A rendezők ezután lecsendesítették a bajtársakat, ám időközben több, mint háromszáz karhatalmista érkezett a helyszínre, és megkezdték a felismert „garázdák” kiemelését és megkezdődött a hajtóvadászat, amit további ütlegelések közepette hajtottak végre. Most már biztos fölényük tudatában több tucat szirénázó gépjárművel indultak a fiatalok nyomába. A Keleti Pályaudvarnál, és a Szegedi úton is lecsaptak, a Reiter Ferenc utca és a Róbert Károly körút sarkán pedig baseball ütőkkel felszerelt „polgárőrök” verték a visszavonulókat. Az elfogottakat megbilincselésük után is tovább ütlegelték. Illés Miklós elmondása szerint ezt még a kórházban is tovább fojtatták. Voltak olyan „szlovákiai” magyarok, akik a megemlékezésre érkeztek Budapestre, de sajnos elkéstek, és a koncerten sem voltak jelen. Mivel azonban a közelben iszogattak, jobbnak látták, ha elhagyják a várost. A Keleti Pályaudvarnál elkapták őket, az egyiküket később bíróság elé állították és elítélték. A karhatalmisták egyébként minden fényképezőgépet elvettek vagy összetörtek, és a filmeket kitépték, ami önmagáért beszél. Éjféltájban végül helyreállt a „rend”, és karhatalmi ellenőrzés mellett három óráig folytatódhatott a koncert.
Az eljárás során 36 bajtárs esett fogságba, akik közül 24-et kiutasítottak az országból. Nyolcat közülük (kettő magyar, három német, két osztrák, egy cseh) csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjával, gyorsított eljárással még a tárgyalás napján el akarták ítélni. Ez végül a karhatalmisták egymásnak ellentmondó vallomásai miatt nem sikerült, az ítélethozatalt február 25-ére halasztották. A védelem tanújai közül egyet sem akartak meghallgatni, a kirendelt védők pedig nem akartak szót emelni védenceik érdekében. A koncepciós pert végül a tárgyalóterem közönsége akadályozta meg. Zúgolódásuk hatására a bíró végül néhány védőtanút meghallgatott, és a védőügyvédek is felszólaltak. Az egyik ügyvéd beszéde olyan jól sikerült, hogy lelkesen megtapsolták. Alkay Zsoltot, az egyik főszervezőt még ekkor sem engedték szólni, jóllehet ő végig ott volt a helyszínen. A televíziós média páratlanul inkorrekt tájékoztatásának középpontjában nem is maga a per volt, hanem egy, a nézők soraiban történt incidens. Az történt ugyanis, hogy egy idős asszony felháborodván, hogy székét lábbal meglökték, hátraszólt az egyik szkinhed nézőnek: „Nektek is ott lenne a helyetek.” Erre azt a nem túl diplomatikus választ kapta, hogy: „Auschwitz”. Ezeket a képsorokat a televízióban, manipulatív módon sokszor visszajátszva mutatták be, noha nyilvánvaló, hogy a per szempontjából ez az esemény teljesen lényegtelen volt. A média célja egyértelmű: az átlagemberbe gyermekkorától beletáplált gyűlöletet tovább erősíteni, így a jobboldali körök terjeszkedését lehetetlenné tenni. Egy dologgal azonban nem számolnak: a jobboldal gondolkozásra kész és képes embereket vár hadrendjébe, akik az ilyen ócska tömegmanipulációnak nem adnak hitelt. A „tájékoztatásban” élen járó RTL Klub televízió műsorában elhangzott még, hogy a roma etnikumú kisebbség nagyon aggódik a szélsőjobboldali csoportosulások miatt, valamint, úgy mellesleg, Illés Béla és Kovács Balázs, MNA tagok is beszélhettek.
Az ügy akkor vett némi fordulatot, mikor a Független Rendőrszakszervezet főtitkára, Fábián Ágota átfogó vizsgálatot kezdeményezett, mivel a leszámolásban részt vett karhatalmisták közül többen fölkérték, és kétségbe vonták a sérüléseket okozó „intézkedés” szakszerűségét. A főtitkár asszony véleménye szerint a parancsnok volt a hibás, aki a parancsot kiadta, hiszen a „rendőrök” rutinfeladatnak tartották az „eljárást”, míg a sörösüvegek dobálása kezdetét nem vette. A karhatalom ilyen „rutinfeladatai” kizárólag szélsőjobboldali szervezetek, személyek ellen irányulnak, hiszen elismert tény, hogy ilyen típusú razziákat szélsőbaloldali szervezetek ellen nem folytatnak. Indokaik elég gyenge lábakon állnak: az eddigi három megemlékezésen, és az utánuk rendszeresen megrendezett koncerteken (Viking Klub, Olympiához címzett kocsma) semmiféle incidens nem volt. Felmerül a kérdés: botrányon kívül mit kerestek a karhatalmisták, hiszen kábítószert, „önkényuralmi jelképet”, illegális bevándorlót, körözött bűnözőt nem találtak eddig sem, és furcsa módon most sem. Erős gyanú merül fel tehát az irányban, hogy a leszámolást bizonyos titkos szervezetek tervelték ki. Erre utal a beépített emberek részvétele, a tapasztalatlan, csalinak szánt karhatalom szereplése, az egész razzia provokatív, durva stílusa, az „intézkedés” indokainak igen szegényes volta, valamint az akcióról készült fényképfelvételek megsemmisítése.
A magyar politikai és társadalmi élet szinte minden irányzata és rétege megnyilatkozott az esemény kapcsán. A mai „hivatalos jobboldal” hozzáállása igen tanulságos volt. Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség vezetője rádiónyilatkozatban határolta el magát a február 13-i eseményektől, a Magyar Igazság és Élet Pártja pedig hetilapjában, a Magyar Fórumban nyilatkozott becsmérlő hangon (tisztelet a kivételnek) a történtekről. Az ilyen sajnálatos véleményeknek, rádiónyilatkozatoknak azonban van egy jó oldala is: kiderül valójában melyik oldalon is állnak az említett szervezetek. Szabó Albert ócska provokációira most tette fel a „koronát”, hiszen nyilvánvaló, hogy nyilatkozatával nemcsak a február 13-i eseményektől, hanem az egész jobboldaltól elhatárolta magát. Aki ugyanis Budapest, és egész Európa hős védőinek emlékét és örökségét nem hajlandó felvállalni, az nem nevezhető továbbiakban jobboldalinak. Az a hangnem, amit a Magyar Fórum egyes cikkírói megengedtek maguknak, igencsak meglepő. Egy magát nemzeti radikálisnak valló párt nem tudja felvállalni Budapest védőinek örökségét, noha ez éppen egy olyan lehetőség lenne, aminek kapcsán a jobboldal különböző erői közös frontot nyithatnának. Ez pedig nagy jelentőségű lenne a baloldallal folytatott harcunk szempontjából.
A baloldal legjelentősebb megnyilatkozásait az eddig teljes jelentéktelenségbe burkolózó Szanyi Tibor, MSZP-s „országgyűlési” képviselő produkálta: ellentüntetést rendezett „Séta a gyűlölet ellen” címmel. Természetesen ezt nem egyedül szervezte . Segítségére voltak az Ifjú Szocialisták, a Baloldali Ifjúsági Társulás és néhány MSZP-s képviselő. Ebben részt vett egyébként a magyarországi szabadkőművesség legsötétebb alakja is: Konrád György. Este pedig Szanyi már a televízióban ócsárolhatta a hősöket, és a rájuk emlékezőket. Ne firtassuk most, hogy egy tisztelgő megemlékezés kapcsán hogy lehet ellentüntetést szervezni. Inkább tekintsünk a felvonuló tömegre 3.): fáklyák és izraeli lobogók, és mellettük boxerrel felfegyverzett cigányok. Ők képviselik a magyar nép véleményét?
A szabadkőműves-liberális-kommunista sajtó persze kitett magáért, és a televízió-csatornákkal karöltve teljesen lehetetlenné tették a közvélemény korrekt tájékoztatását. A tömegember ellenséges reagálása tehát ebben az esetben sem ösztönös és spontán vagy belátáson alapuló, hanem, mint minden esetben, tudatosan manipulált és a félreinformáltságból következik. Akik részt vettek a rendezvényen, illetve a Viking Klubban rendezett koncerten, és szemtanúi voltak a karhatalom attrakciójának, tisztában vannak a tényekkel. Ezzel szemben nézzük, hogyan tájékoztatott erről egy „pártatlan, ideológiailag semleges” sajtó:
A Népszava a MEASZ-t tartja mértékadónak az eseményekkel kapcsolatban: „A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) vezetése felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a várban ismételten nemzetközi újfasiszta demonstrációra kerülhetett sor. Ez mélységesen sérti a háború és a fasizmus áldozatainak emlékét, félelmet ébreszt, s alkalmas gyűlöletkeltésre. A tüntetés résztvevői által elkövetett atrocitások is ezt igazolják. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy az illetékesek engedélyeztek ilyen gyűlést (...)”. Nagy N. Péter a Népszabadságban úgy tesz, mintha saját törvényüket sem ismerné: „A rendőrség gyűlöletkeltés hallatán, illetve önkényuralmi jelképek láttán felléphet. Nem lépett fel.” A fent leírt tények alapján látható, hogy mennyire zavart keltő és rosszindulatú ez a kijelentés.
Magyar Hírlap: „Az ügyben indított nyomozás adatai szerint a neonáci csoportokhoz kötődő fiatalok szombat este meghatározó szerepet játszottak több száz külföldi bőrfejű és a magyar rendőrök közötti konfliktus kirobbanásában (...) Lapunk titkosszolgálati forrásból úgy értesült: a rendőrség fellépése gyaníthatóan arra szolgált, hogy a megmozdulás külföldi szervezőit valamilyen indokkal kiutasíthassák az országból. A hatóság gyakorlatilag indok nélkül érkezett a Viking klubba, ahol gyanítható volt, hogy az ittas fiatalok igazoltatása verekedéssel végződik”. A titkosszolgálat tehát tudott a várható fejleményekről, így megdőlt az a hipotézis, miszerint gyanútlanul igazoltató rendőrökre támadtak a szkinhedek. Előre kitervelt akcióról volt szó.
Blikk: „Akár öt évet is ülhet rács mögött az a nyolc német bőrfejű, akik a szombati rendezvény után nekitámadtak a rendőröknek Angyalföldön.” Jellemző a baloldali sajtó színvonalára, hogy a nyolc letartóztatott fiatal nemzetiségi hovatartozását egyik sem tudta pontosan megérdeklődni, így ehhez hasonló badarságok egész sora jelent meg.
HVG: „A hatósági fellépés azonban a felvételek alapján korántsem tűnt átgondoltnak (...) Az összetűzések kirobbantásához hozzájárultak a hatóságok közötti kommunikációs zavarok, valamint rendőri félreértések is. Így fordulhatott elő, hogy az előre bejelentett szombat napközbeni megemlékezést biztosító rohamrendőrök délután szem elől tévesztették (!) a tömeget, és úgy tűnik, senki sem tájékoztatta (!) azokat, akik este a Viking Klubban razziáztak.” Ezeket az állításokat a titkosszolgálati források ismeretében senki sem veheti komolyan.
Szólnunk kell még a sajtóorgánumok hangadóiról is, akik véleményükkel lehetetlenné teszik az átlag szemlélődő szabad ítéletalkotását. Így működik a szabad vélemény joga szabadkőműves módra.
Hetek (A hit gyülekezete lapja): „Nem igaz, hogy a hatóságoknak törvényi tilalom hiányában el kell tűrniük a neonácik politikai közszereplését. A magyar törvénytár része a párizsi békeszerződés, amely egyértelműen megtilt minden náci szervezkedést és propagandát, a kormányzatnak pedig kötelességévé teszi az ellenük való fellépést”.
Magyar Hírlap: „A világ újnáciai közben megtanulták a kis kelet-közép-európai országocska nevét. Tudják, hogy egy mosoly itt mindig kijár az idegennek, hogy sem a zsernyákoktól, sem az ellentüntetőktől nem kell tartani (...)”
A ’legbrutálisabb’ cikket azonban a Népszava napilap adta közre „Brutális kérdés” címmel Déri János tollából. A tudatos, nyílt, a valóságos eszményekre semmilyen tekintettel nem lévő manipuláció iskolapéldája ez az írás. Idézzünk fel néhány ’gondolatot’ belőle: „(...) az importált bőrfejűekkel együtt is csak néhány százan verődtek össze. (...) Nincs törvényes akadálya annak, hogy a budai Várban harsogjon a Sieg Heil, s diszkrét horogkereszteket viselő ifjak boldog mosollyal vonulgassanak. (...) S nem véletlenül tettem idézőjelbe az emlékeznek kifejezést. Hiszen ezek az alkalmak – s az elmúlt években jó néhányról volt szerencsém tudósítani – nem emlékezések, hanem cinikus provokációk. Szervezőik pontosan tudják, hogy ma Magyarországon a hatóságoknak nincs elég önbizalmuk – s talán törvényi felhatalmazásuk sem – ahhoz, hogy vissza merjenek utasítani egy olyan kérést, amelyben az olvasható: mi csak emlékezünk az elhunyt magyarokra és németekre. Istenem, lehet, hogy a rossz oldalon álltak, de hát, ha úgy tetszik, ők is a történelem áldozatai, ők nem tehetnek róla, hova hívták be őket katonának.” No comment.
Természetesen a helyzet ennyire nem tragikus. Léteznek ezen kívül korrekt tájékoztatást adó kiadványok is. A jobboldali vagy jobboldali szimpatizáns újságok korrekt, és néhol lelkes cikkeket adtak közre. Ilyenek voltak például: Pannon Front, Hunnia, Magyar Demokrata, és a Nemzeti Újság.
Ez tehát a mai magyarországi helyzet. Kevesen vagyunk, kevés az anyagi erőforrásunk, de eszméinkhez a végsőkig hűek maradunk. Győzelem vagy vereség, másodlagos. A lényeg – Jány Gusztáv vezérezredes úr szavaival – „amely minden magyar embernek jelszava kell, hogy legyen, akár a béke munkája mellett áll, akár fegyvert kell neki ragadnia: Istennel, Legfelsőbb Hadúrunkért, és a hazáért mindhalálig”.
Deneb

Lábjegyzetek
1.) magyar, német, osztrák, norvég, szlovák, szerb, angol, cseh, holland, bulgár, görög nemzetiségű bajtársak szövetsége
2.) lásd METÉSZ tüntetés
3.) A média híresztelése ellenére pár százan lehettek "