alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

A klímaválság súlyosabb, mint a pénzügyi

2008.10.25. 12:40 rudolf rocker

Erik Solheim norvég környezetvédelmi-, és fejlesztési miniszter szerint a pénzügyi válságot arra kell felhasználni, hogy zöldüljön a világgazdaság. Az USA új elnökétől határozott lépéseket vár az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésének terén, és nem számít háborúra Oroszországgal az arktiszi olajlelőhelyekért. Solheim szerint a válság bebizonyította, hogy a szabad piac képtelen az önszabályozásra, és hogy az USA egyedül tehetetlen a globális problémák megoldása terén.

>>> Az Index interjúja Erik Solheimmel

9 komment

Címkék: válság klímaváltozás solheim

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr17730926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Will-O-The-Wisp 2008.10.26. 10:44:51

Hol a cikk? Ha rákattintok a linkre, nálam nem jön be semmi :O

Se tűzrókával nézve, se epifáni alól :O

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.29. 14:11:10

Ugy könnyü nagylelkünek lenni, hogy állami kasszába folyik az olajpénz. :P

Well said - btw.

Gyuri 2008.10.29. 14:37:35

Sziasztok!

Ugyan, Solheim konnyen beszel, Norvegia a vilag 4. olajexportore. Az apropenzt szorjak az esoerdok megmentesere es minden ehhez hasonlo dologra.

A "sikeruk" az olaj- es gazszektorral egyszeruen azert tortent, mert azt nem lehet arrebb vinni, az olajmezok ott vannak a partoknal, nyugi, finomito nincs is itt, importaljak a feldolgozott koolajtermekeket.

Csodalom, hogy nem hozta fel, amivel itt szoktak magukat fenyezni, hogy a norveg olaj a lezoldebb a vilagon, tudjatok, egyenesen jobba teszi a vilagot (merthogy itt milyen komoly kornyezetvedelmi szabalyok vannak).

Norvegia a legtobbet ugy tehetne a felmelegedes ellen, ha elzarna az olajcsapot. Persze akkor nem lenne penz nyaralni menni Sri Lankara.

Peti 2008.10.29. 14:52:11

Ennyi erővel legközelebb Fidel Castróval vagy Kim Dzsongil-lal is készíthetünk interjút a globális felmelegedésről ahhoz, hogy pártatlan képet kapjunk.

A gyerek már azt is tudja, hogy Obama lenne jó elnöknek...

Kesey 2008.10.29. 15:20:18

A klímaváltozás elmélete kiváltott - keltett hisztéria egy hatalmas üzlet érdekében, valamint hogy az emberiség figyelmét másról el lehessen terelni. A légköri széndioxid mennyisége jóval 1 százalék alatt van. Sokkal nagyobb üvegházhatása van a vízgőznek, amely 40 százalékban van jelen, mégsem jut eszébe senkinek korlátozni.

lastres 2008.10.29. 15:31:32

Kesey, a vízgőz és a CO2 légkörből való kiürülési ideje között van egy pár nagyságrend különbség. Azért gáz a CO2 túltengése, mert ez olyan, mintha csak gyűlnének a felhők, de nem esne belőle az eső.

Nyilván hisztéria, persze. Összegyűlik a világ 6000 klíma-tudósa (IPCC), és egyönteten leszögezik, hogy 1) van klímaváltozás; 2) ez nagy valószínűséggel humán eredetű. De te persze náluk sokkal okosabb vagy. És éles szemmel látod, hogy egy hatalmas üzleti lobbi áll a dolog mögött. Már csak azt nem tudom, hogy honnan van ennek a hatalmas üzleti lobbinak ekkora ereje, mivel nyilván nem azonos az olajlobbival, a szénlobbival, az autógyártókkal, a nagy banki lobbival, stb. Netán az atomlobbi? Ők gerjesztik, valóban?

HülyeVagyKESEYdeNagyon 2008.10.29. 16:15:04

Kesey, bámulatos az érvelésed, az elmegyogyóban jó eséllyel dobogós helyet érdemelne ki. Kb. az árnyékbarom van ilyen szinten.

Callidus 2009.11.04. 19:32:23

Skandinav orszagot szidni Magyarorszagrol eleg groteszk. Gondolom az mindenki szamara vilagos hogy a zoldenergia eloallitasahoz szukseges berendezeseket olajbol kell osszehozni. Namarmost a skandinav orszagok elsokent kezdtek ezt el, es a legjobb szinten nyomjak. Nem csak a kornyezetvedelem, de a politikai felnottevalasban is az elen jarnak, arra nem is ternek ki mi megy otthon.
Kopenhaga 30% a tengeren elottuk epitett szelgeneratorokbol van, a stockholm kozepen levo tobol inni lehet (nem attetelesen, hanem VALOBAN) a muanyag poharakat "visszavaltjak" stb stb stb...

Javasolnek en mindenkinek egy huzamosabb skandinav korutat mindjart maskepp latna nem csak a vilagot, de sajat magat is.

Callidus 2009.11.04. 19:38:47

A klimavaltozassal kapcsolatos szkeptikusoknak meg annyit szeretnek mondani, ha levego csak fele annyira szennyezett, mint a fold ahol elunk, akkor is kurvanagy gaz van.
Pedig a levego epp olyan "szabadrablok" terulete mint a tenger, amibe mar az olasz maffia is onti a szemetet. A hazad kornyeket meg neha feltakaritod, azaz elkuldod a szemeted valahova ahol nem latod. De attol az meg persze letezik. Majd ha melletted is nyitni kell egy szemettelepet mert elfogyott a hely, akkor majd megerted mit dobalsz ki nap mint nap. A levegovel sincs ez maskent.

Amellett ervelni hogy a levego amit beszivsz, a kornyezet ahol elsz mindennel fontosabb, (igen meg a politikanal is, es a penznel is) gondolom teljesen felesleges. Es akkor meg a kovetkezo generaciorol nem is beszeltunk akik mar most elkezdhetnek lepisilni a sirjainkat azert amit veluk tettunk. Pedig a gyemekeink.
süti beállítások módosítása