alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

"Szerencs ügyét magamra szignáltam"

2008.09.03. 17:35 rudolf rocker

A szerencsi szalmaerőművel kapcsolatos beadványok vizsgálatával kezdi munkáját a jövő nemzedékek frissen megválasztott országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor ügyészből lett a környezetvédő civil szervezetek prókátora, nemzetközi viszonylatban is párját ritkító új hivatalában eddig több mint nyolcvan beadványt kapott. Örülne egy önálló környezetvédő párt megjelenésének, évente egy kiemelt vizsgálatot, és egy a globális környezeti problémáknak szentelt nemzetközi konferenciát tervez. Hogy ne átkozzanak el, ne haragudjanak ránk nagyon a következő generációk.

>>> az Index interjúja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával

 

19 komment

Címkék: ombudsman fülöp

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr23631628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puszgyusz 2008.09.03. 18:08:04

Ezt az embert vagy hozzá hasonlóan gondolkodó személyt kéne miniszterelnöknek választani. Neki van hitele,vállalható jövőképe, ellentétben a szarrágó, velejéig korrupt pártpolitizálásban belecsontosodott faszfejeknek.

Michael 2008.09.03. 18:34:27

Ritka alkalom értelmes nyilatkozatot hallani, sok sikert és kitartást.

öcsi 2008.09.03. 19:48:55

majd biztos rengeteget fogják szekálni a nagymogulok, akik a környezetszennyezésben érdekeltek

m 2008.09.03. 20:15:55

nekem is tetszik

akira2 2008.09.03. 20:58:51

Korábban egy helyi, környezeltvédelmi civil szervezet vezetőjeként, dolgoztunk együtt egy ügyön, ahol erdő helyére túlépített, zsúfolt lakóparkot akartak építeni. Gyakorlatilag Ő volt a jogi képviselőnk.

A környezetvédelmi jogból nagyon sokat tanultam ezidő alatt, a beadványok nagyon kortrektek voltak, de sajnos semmit sem értek a magyar jogrebdszerben. Se az önkormányzat, sem a bíróságok nem vették komolyan a környezetvédelmi törvények passzusait, mintha nem is hinnék el, hogy vannak olyen jogszabályok, amelyek a környezet és a jövő nemzedék érdekében születtek. A jog által sajnos nem is sikerült eredményeket elérnünk.

Részeredményeket hozott viszont a nyilvánosság, és a választópolgárok (helyi önkormányzatról van szó), aláírásgyűjtése, elégedetlensége.

Ha az erdő beépítését nem is sikerült elérnünk, legalább ne lakótelepet, csak ikerházas övezet hoztak létre a befektetők. Az erdőben, ahol korábban mezei nyulak és őzek, rókák éltek....

A legszomorúbb az volt, hogy az erdészeti hatóság csupán annyit szólt az ügyhöz, hogy ők úgysem tudnak semmit sem tenni, mert nincs hozzá joguk, az önkormányzat úgyis azt csinál, amit akar.

Az ikerházas beépítés melletti megmaradó erdőt pedig hetek óta gyújtogatják, számtalanszor járt kinn a tűzoltóság és az erdészet, de feljelentést nem tettek, mondván úgysem érne semmit.

Sajnos nem ez az egyetlen erdő, amely néhány év alatt lakóteleppé válik....

Ha - többek közt - ezeket meg tudná akadályozni ombudsmanként, akkor volt értelme a kinevezésének...

A tehetetlen szakhatóságokat (erdészet, környezetvédelem, stb.) pedig meg kellene szüntetni, úgysem tudnak (vagy nem is akarnak) semmit sem csinálni....

anry 2008.09.03. 21:22:06

Svájcban népszavazás lesz a terepjárókról.
Hogy kell-e vagy se, egy személygépkocsi se lehet több mint 2 tonna. Magyarország az az ország, ahol az egy főre jutó terepjáró a legtöbb. Lehet, így van ez a quadokkal is. Ehhez még járul a mostani csopper őrület, a kiherélt hangtompítókkal. Szóval, ha valahol a jövő nemzedéke kérosodhat, akkor ez a hely az!

gansol 2008.09.03. 22:10:40

nem lehet itt még állást megpályázni?:-)

haris 2008.09.03. 23:34:49

Gratulálok az újonnan megalakuló szervezetnek.
Lehet jelentkezni dolgozni?
HOL?

Különleges pillanat egy ilyen jó interjút olvasni! Várjuk Fülöp urat a zöldhatóságnál. Jó lenne ha valaki észrevenné a köztisztviselők helyzetét. Ki kell jelenteni a papír mögül dolgozunk. A terepre nem jutunk ki, évente több tízezer új ügyünk van. A más célú hasznosításra vonatkozó eljárásokban százhektárok röppennek ki hetente úgy, hogy nem is látjuk a területeket. Ezért reménnyel tölt el a beszélgetés terepi részvétel jelentőségét hangsúlyozó részlete.

Sok sikert a munkájához.

gaze 2008.09.04. 00:07:09

nocsak.. reménykedő és optimista kommentek.
no, nem vagyok hülye ha hiszek egy szebb jövőben ami a környezetvédelemről (is) szól.
király.

Leporello 2008.09.04. 06:26:18

Több infó az ombudsman honlapján: "www.obh.hu"

hegyilany 2008.09.04. 10:02:19

Nem véletlen, hogy az ilyen emberek nem süllyednek a pártpolitika szintjére.
Sok sikert és kitartást kívánok neki!

MG 2008.09.04. 10:08:02

Nagyon ígéretes a neve a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának, de bevallom egy kicsit csalódás számomra, hogy CSAK környezetvédelemről esik szó. Félreértés ne essék, én is a környezetvédelemben dolgozom, nem ezt a vonalat akarnám lekicsinyelni.

Viszont a jövő nemzedékek ügyéhez nagyon erősen csatlakozik pl. a közoktatás helyzete, hogy mást ne mondjak. Azzal, hogy a tanítók, nevelők munkáját az állam anyagilag (is) igen kevésre becsüli, ezáltal kevés fanatikustól eltekintve akinek van lehetősége és tehetsége, az kényszerből más munka utrán néz, szóval pl. ez egyértelműen sérti az elkövetkező nemzedékek érdekeit. Aztán lehetne szó szellemi környezetszennyezésről is pl...

Nem sorolom tovább. Remélem ennek is lesz hasonló képviselete előbb-utóbb.

lehetmás 2008.09.04. 10:51:40

Igazad van, MG, a jövő nemzedékek ügye nem csak a környezetvédelemről szól. Általában véve kell olyan világot magunk után hagynunk, hogy "ne haragudjanak ránk nagyon a következő generációk".

Be kellene rendeznünk egy fenntartható társadalmat: jó oktatással és egészségüggyel, egy nem önmagáért növekvő gazdasággal, valódi társadalmi összetartozással - mert be kell látnunk végre, hogy egymásra vagyunk utalva.

Ezért szükséges ebben részt vennie mindenkinek, a helyi közösségektől az ország teljes politikai közösségéig. Így lehet csak a 21. században valóban felelős módon politizálni - ahogy Fülöp Sándor is teszi.

Big respect neki!

Hyberoid 2008.09.04. 11:38:07

Én vagyok az egyetlen, aki azon aggódik, hogy pont egy a Rockefeller olajfivérek pénzén "környezetvédő"-vé lett ember irányítgat Magyarországon "zöld" mozgalmat?
Nem lehet hogy kissé elfogult lesz?
Ettől senki sem tart?

Leporello 2008.09.04. 12:12:34

Nem. Aki ismeri az eddigi munkáit, vagy veszi a fáradságot, hogy átnézze, milyen ügyekben vállalt szerepet és azok milyen eredménnyel zárultak, az tudja, hogy ettől nem kell tartani.

ecodavid · http://www.holnaputan.org 2008.09.05. 22:14:38

a fenntarthatóság hármas pillérének csak egyik eleme a környezet/természet. ehhez képest a JNOB úr egy parányit leragadt ennél a területnél (vagyis hazabeszél). márpedig a gyerekeink-unokáink életminőségét nem csak a természet leendő állapota befolyásolja. jó lenne tudni, hogyan is definiáljah a jogállásáról és felelősségi köréről szóló jogszabály a feladatkörét. zöldcuccok okay, de mi lesz a szegénységgel, a népességcsökkenéssel, a migrációval, digitális szakadékkal, fenntartható növekedéssel, ésatöbbi.
persze azért örülök, hogy van és itthon van ilyen elsőként.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2008.09.10. 09:52:01

Szerencsétlen ember ... Egy olyan országban vállalta fel ezt a szerepet, ahol a "zöld" energia a szalmaerőmű és a biodízel (ld. állami beruházások gigawattos égetőművekbe), míg minden más normális országban már százezerrel farolnak kifelé ezekből a szégyenletes zsákutcákból. Kiváncsi vagyok, hogyan küzd majd meg a beruházókkal (akik kb. a 90-es évek olajmaffiájának a szintjén vannak, magasról *-nak a környezetvédelemre).
süti beállítások módosítása