alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fair Trade világnap és globális filmfeszt

2008.05.07. 14:50 rudolf rocker

Május 10., szombat a fair trade világnapja. Itthon a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség a margitszigeti Holdudvarban rendezi a világnap hazai eseményét: délután kettőtől fotókiállítás, filmvetítés, méltányos termékek kiállítása, kávé- és teakóstolás, ökolábnyom-számítás, kvízjáték, hennázás és bögrefestés, és játék is lesz.

A fair trade rendszerében az Európába importáló szervezetek hosszú távú beszállítói szerződéseket kötnek a termelőkkel, így ezek a közösségek a biztos bevételek birtokában úgy szervezik át termelésüket, hogy az környezetvédelemi szempontból is sokkal kedvezőbb legyen. Amelyik közösség a nagyüzemi, sok vegyszert használó termelési módról áttér a méltányos kereskedelemben elvárt biogazdálkodásra, annak nem kell műtrágyát használnia - a nitrogénből keletkező gáz a széndioxidnál háromszázszor veszélyesebb a légkörre.

A biogazdálkodásban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése mellett 30-70 százalékkal kisebb az egységnyi területre jutó energiafogyasztás is, emellett a tápanyag- és vízveszteség is kevesebb. Megmarad a magok és a termények biológiai sokszínűsége, ami a terményt ellenállóbbá teszi a kártevőkel és a betegségekkel szemben.

A méltányos termékeket Európában leggyakrabban speciális üzletekben találjuk. Az úgynevezett világboltok célja az, hogy igazságosabbá tegyék az elmaradottabb térségek termelőivel folytatott kereskedelmet. A boltok méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmaznak, illetve részt vesznek politikai kampányokban és közreműködnek a méltányos kereskedelemhez kötődő információk terjesztésében, az oktatás szervezésében. A méltányos kereskedelemből származó termékeket - pl. csokoládét, kávét, kakaót - áruló hazai boltok listája itt olvasható.

Szombat este a Szimpla kertmoziban globális filmfesztivál lesz: a Pangea Day műsorát emberek millióinak közvetítik egyszerre. Magyarországon működő civil, emberi jogi szervezetek bemutatkozása 17-től, globális vetítés 20-tól a Szimplában.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr7458441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.09. 15:12:10

És mi igaz az ellenvetésekből, az unfair trade "legendából"? Hogy így a versenyképtelen termelők jutnak nagyobb hasznohoz, és a kávébetakarító munkások egyáltalán nem járnak jobban, stb.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.10. 10:01:50

Érdekes, hogy László Ervinnel kapcsolatban is először megjelent itt a cikk, majd az indexen, ami visszahivatkozott ide, hogy itt lehet megbeszélni. Ez véletlen, vagy tervezett? Na mindegy. Az index cikkének köszönhetően kb megvilágosodtam: "A [FT] támogatók szerint azonban a klasszikus-, és neoliberális közgazdasági elméletek alapvetései nem érvényesek a mozgalom által segített szegény országok társadalmaiban, ahol az emberek fele még ma is közvetlenül a mezőgazdaságból él."

Ja, ez még talán hihető is, kicsit megnyugodtam. Az még szimpatikusabb, hogy pl. fair trade méz nem kapható nálunk, azaz a magyar méhészeknek elég a saját hamisítóikkal, no meg a kínai és argentin non-ft mézzel versenyezniük. :( de hogy mi a büdös lófasznak kell nekünk onnan méz, az számomra felfoghatatlan.

marci 2008.05.10. 10:58:51

szívesen vennék fair trade cuccokat, csak sajna nagyon drágák...

hetrop 2008.05.10. 11:04:19

Elárulná nekem valaki, milyen gáz fejlődik a nitrogénalapú műtrágyából? Tudtommal semmilyen, vegyészmérnöknek tanulok... Az igaz hogy kevesebb energiát fogyaszt a biogazdálkodás területre kivetítve, de termékre kivetítve többet, mert kevésbé termékeny a talaj, csiperkék.

Garázdabillegető: Méz azért kell nekünk onnan, mert az időfelesleggel küszködő önjelölt ökogerillák inkább a déli országok problémáival foglalkoznak, az menőbb mint a Julcsi nénié. Magyar gazdákat miért nem marketingeltek ingyen?

maresz 2008.05.10. 11:25:10

Azert garazdabillegeto elso bejegyzesevel egyetertek, jo lett volna egy kicsit megkapargatni az ellenerveket es kritikakat (legalabb az index cikkben, mert az ugye elvileg kiegyensulyozott ujsagiras, az alterblog meg ideologia)
Peldaul az, hogy fogyasztason keresztul nyugtatja meg a nyugati ember lelkiismeretet. Raadasul hamisan, mert attol meg nem oldottad meg a problemat, ha akarcsak az oszes lehetseges esetben fairtradet veszel. lehetne peldaul ostromolni a kepviseloiket a mezogazdasagi protekcionizmus letoreseert :)
egyebkent itt belgiumban most mar gyakran hasonlo aru a fair trade cucc, 5-10% a kulonbseg, amit, ha a fair trade bio is, vagy kulonosen jo minusegunek tunik, szivesen megadok erte.

Balqa 2008.05.10. 11:29:35

Tudtommal nincs akadálya annak hogy a magyar kistermelők is FT szövetkezetbe tömörüljenek.

josziff · http://jammin.freeblog.hu 2008.05.10. 11:30:54

Hetrop:"Magyar gazdákat miért nem marketingeltek ingyen?"
Olvasd el figyelmesebben ezt a két cikket és akkor felfogod, hogy a Védegylettel együtt dolgoznak a magyar fair trade-esek. A Fair Trade boltnak saját arculata van, amibe nem illik bele a Julcsi néni méze. Az arculat pedig fontos része a marketingnek, ami nélkül ez sem működne, bármennyire is jószándékú kezdeményezés. Menj el szerintem a boltjukba és utána nem lesznek ilyen kifogásaid.Nem érzem magam ökogerillának, de a kávéjuk sokkal finomabb az omnia meg a neszkávé.

Rövidebben pedig annyit válaszolnék erre, hogy ők legalább tesznek valamit.

josziff · http://jammin.freeblog.hu 2008.05.10. 11:33:23

A kávéjuk sokkal finomabb, MINT az omnia meg a neszkávé.

jegimacko 2008.05.10. 11:36:45

Szép ez a mozgalom, de először a hazai termelőkön kellene ilyen módon segíteni! Majd ha itthon már rendben mennek a dolgok, nem mennek tönkre a hazai termelők a multik által behozott filléres, sz@r árutömeg miatt, majd akkor lehet ilyen üzletben vásárolni! Én egyenlőre inkább vásárolok a hazai őstermelőinktől, mint bármilyen szegény külföldi termelőtől, pláne nem a multiktól!

jegimacko 2008.05.10. 11:40:36

JOSZIFF: arculat ide, arculat oda, akkor is előbb az itthoniak legyenek védve. Amíg itthon van olyan termék, addig nem vásárolok külföldit!! Ha mindenki ezt tenné, kicsit más lenne a magyar mezőgazdaság helyzete!!

jegimacko 2008.05.10. 11:47:24

Azért nekem még a fertőzés veszéllyel kapcsolatban is lennének fennartásaim! POnt ezekben az országokban a legnagyobb ez a probléma. Mit hurcolhatunk be akár a csomagoláson is? Ha az ilyen számok igazak, ott szinte alig akad nem beteg ember. És azok kézzel készítenek dolgokat, meg csomagolnak? Hát nem tudom!!

josziff · http://jammin.freeblog.hu 2008.05.10. 11:49:28

Jegimacko: erre is csak azt tudom mondani, olvass figyelmesebben:

"de a magyar fair trade szervezetek itthon is termelt árukat - példáult mézet és bort - nem forgalmaznak, hogy ne teremtsenek a magyar gazdáknak konkurenciát."

Kávét, teát nem iszol? És ezek csak a legalapabb dolgok.

Egyébként meg piacra járni lehet, sokan teszik is, és ezzel máris a hazai őstermelőket támogatod, még ha nem is tudatosul az emberben.

Maresz 2008.05.10. 11:50:30

Azt hiszem a magyar gazda vs fair trade temaban naivsag barmi mast allitani, mint h a magyar gazda es a fair trade versenytarsai egymasnak (kiveve egzotikus termekek), mert egyszerre csak az egyik cukrat, mezet stb tudom elfogyasztani. ha magyartol veszem, akkor nem afrikaitol, es forditva. es akkor mar en is a magyartol vennem inkabb, de nem akarnam, hogy torvennyel is vedjek - ugyanis akkor nem en dontok.

erdekes lenne valami nagyobb (megfigyelt vasarlasi donteseken alapulo) felmerest latni, hogy hany szazalekot ernek az egyes "premium szolgaltatasok" a fogyasztok szemeben (e.g. mennyivel adnak tobbet bio, fairtrade, kozeli termelo, stb arujaert, mint a szimpla nagytetelben keszult big business termekert...) nalam biztos a bio gyozne, utanna a hazai majd a fairtrade.
tud valaki ilyenrol?

josziff · http://jammin.freeblog.hu 2008.05.10. 11:53:05

A következő hozzászólásod pedig szimplán hülyeség.
A Fair Trade lényege az is, hogy sokkal jobb minőségű árut forgalmaznak, mint a nagyok.

Például a Douwe Egberts hajói ott dekkolnak hónapokig a kikötőkben, jól bepenészedik a kávé, amit aztán ugyanúgy bedarálnak a többi közé. Nem tűnik fel, mert csak azt veszed észre, hogy olcsó, ők meg tesznek rá, mert úgyis megveszed.

maresz 2008.05.10. 11:54:26

Joszif,

az emlitett mondaton (hgy nem arulnak konkurens termeket) nekem is atsiklott a szemem, koszonom, hogy felhivtad ra figyelmet.
de ez inkabb pr szerintem.
Pedaul en nadcukorral es mezzel is iszom a teat tehat egy szintell feljebb (behelyettesitheto termekek) megis verseny van. ha nadcukrot veszek a max havelaartol, akkor nem veszke magyar mezet

josziff · http://jammin.freeblog.hu 2008.05.10. 11:54:51

ti az indexes nagy cikket nem olvastátok?

érdemes

ejmiako 2008.05.10. 13:31:36

A Fair tradenek semmi köze Magyarországhoz.

Észre kéne venni hogy kávé, kakaó stb van szó amit mi is csak importálunk diktaturák, gyarmatok és társai országokból.

Olyan országokról van szó ahun nincsenek értelmes parlamenti képviselők akik munkaköre volna gazdaság védelme stb.

ejmiako 2008.05.10. 13:41:18

Fairtrade producers

Heiveld Tea Cooperative, South Africa

Kagera Co-operative Union, Tanzania

Oromia Coffee Farmers Co-operative Union, Ethiopia

Panda Flowers, Ken

americas

APPBOSA, Peru

APROMALPI, Peru

COASBA, Chile

El Ceibo, Bolivia

El Guabo, Ecuador

Hoja Verde, Ecuador

Vinos Los Robles, Chile

WINFA Fair Trade Unit, St. Vincent

Dazhangshan Organic Tea Farmers' Association, Jiangxi, China

Khima Ranchhod, India

Makaibari Tea Estate, India

Rice Fund Surin, Thailand

United Nilgiri Tea Estates, India

Vision Technologies Cooperative, Pakistan

Balqa 2008.05.10. 14:38:37

Hejmiakő: "Olyan országokról van szó ahun nincsenek értelmes parlamenti képviselők akik munkaköre volna gazdaság védelme stb."

Na mert nálunk azok vannak. Jobban járnánk ha szépen besorolnának minket fejlődő országnak, diktatúránk is van hozzá, még ha demokráciajelmezbe is bújt. Dél-Afrika például ne legyen már diktatúra annyira, kösz.

alkopop79 2008.05.10. 16:30:06

" jegimacko 2008.05.10. 11:47:24
Azért nekem még a fertőzés veszéllyel kapcsolatban is lennének fennartásaim! POnt ezekben az országokban a legnagyobb ez a probléma. Mit hurcolhatunk be akár a csomagoláson is? Ha az ilyen számok igazak, ott szinte alig akad nem beteg ember. És azok kézzel készítenek dolgokat, meg csomagolnak? Hát nem tudom!! "

Te rasszista barom. Igen, a harmadik vilagban mindenki aids-es, es direkt megfertozik a csomagolast, hogy te is aids-es legyel (vagy lepras). Ugy latszik Magyarorszagon teljesen elfogadhato ilyen baromsagokat mondani, senki sem reagalt erre az ostobasagra. Gratulalok mindenkinek.

liberalicus 2008.05.10. 17:35:40

Az EU évi 40 milliárd €-ot költ mezőgazdasága támogatására ehhez képest semmi a fair trade-ből származó haszna a harmadik világnak. Ha fejlett országok nem korlátoznák vámokkal, szubvenciókkal, kvótákkal a harmadik világ országainak piacra jutását az sokkal többet érne.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.10. 18:15:41

Liberalicus,
Mégis, mire gondolsz? Hogy így jobban versenyeznek az etiópok a norvég kávéval?
A marokkói narancsot egyék meg Marokkóban, a EU-ban meg együk szépen a spanyol és görög narancsot. Bár részemről almát és barackot eszem, magyart.

Sziszi 2008.05.11. 10:36:52

Én szerintem is először Magyarországon a magyar kistermelők áruit kell venni,így segíthetjük ,hogy megmaradjanak a munkahelyek,ne menjenek tönkre a magyar gazdaságok.Higgyétek el ,ha sokan így tennétek nagy segítség lenne mindannyiunknak!!

IS 2008.05.11. 12:05:34

sokan panaszkodnak arra, hogy a fair trade cuccok sokkal drágábbak. az index cikk szerint erre nincs ok, ha a világpiaci ár elég magas. most mondjuk az összes élelmiszer nagyon drága. akkor a fair trade bolt most már nem drágább? vagy ha igen, akkor miért?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.11. 21:37:16

IS - igazad van, de mint az index cikk is írja: a fair trade kategóriába jellemzően olyan cuccok tartoznak, amiket itthon _nem_ állít elő senki. Kávé, kakaó, és társai.

maresz 2008.05.11. 21:39:58

Pangea day
nezte valaki? Kicsit sok lett a duma es keves a film de azert alapvetoen jo volt szvsz.
raadasul az internet is tokeletesen teljesitett, 4 oranyi 110 cents tvn is elvezheto (bar nyilvan nem tueles) mozgokep hanggal, barminemu problema nelkul.
süti beállítások módosítása