alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Chávez 21. századi szocializmusa

2008.01.29. 18:25 zapatizáns

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hugo Chávez venezuelai elnök új pártja nyilvánosságra hozta a programvázlatát, amiből végre kiderült, mik a 21. századi szocializmus alapelvei. A 20. századi szocializmus központosított állama, és felülről vezérelt tervgazdasága helyett egy decentralizált államban, helyi szinten tervezett gazdaságot akarnak létrehozni Venezuelában. 

Amikor Chávez 1999-ben hatalomra került, bolivári forradalomról beszélt, ami a szegénység enyhítésén és az oligarchia elleni harcon kívül Latin-Amerika egyesülését és gazdasági kiszolgáltatottságának csökkentését jelentette. Az azóta tartó folyamatos baloldali radikalizálódás eredményeképp 2005-ben átkeresztelte a forradalmat 21. századi szocializmussá. Hogy ez közelebbről mit jelent, eddig senki nem tudta, csak hogy más lesz, mint a korábbi szocialista kísérletek. 

Azért születik most új program, mert Chávez 2006-os választási győzelme után feloszlatta korábbi pártját, a korrupt, opportunistákkal teli MVR-t. A pártot sebtében grundolta össze a kilencvenes években a választási részvételre, és még a fanatikus chavisták tekintélyes része sem bízott benne.

A 2007. januárjában megalapított Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) deklarált célja az időközben létrejött „bolivári” oligarchia félreállítása és új vezérek kitermelése volt. Ez utóbbi különösen aktuálissá vált most, hogy Chávez elbukta az alkotmánymódosítási népszavazást, így 2012-ben mindenképp távoznia kell a hatalomból. 

Az új pártba első körben mindössze két hónapon keresztül volt tagfelvétel. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért 6 millióan csatlakoztak. (Ez a venezuelai összlakosság 23 százaléka.) Mostanra készült el a programvázlat, amit a következő hónapokban vitatnak meg a helyi csoportok küldöttei.

A programpontok (a kötelező környezetvédelmi körön kívül) négy témát járnak körül: 

1. Az államhatalom társadalmasítása és decentralizálása: közösségi döntéshozás, az ügyek tervezésében, kivitelezésében és ellenőrzésében a lehető legnagyobb hatalom a közösségi tanácsok, az önkormányzatok kezében.

2. Demokratikus tervgazdaság: A program szerint a venezuelai átalakulás jelenleg a piaci erők által dominált államkapitalizmusból folyik egy ellenőrzött piacú államszocializmussá, de a cél egy helyi szintről, demokratikusan irányított tervgazdaság. 

3. Internacionalizmus: olyan új nemzetközi szövetség kiépítése, ami dacol az imperializmussal és a neoliberalizmussal.

4. A szuverenitás és a forradalom védelme: népi milíciák szervezése, amelyek a hadsereggel együtt felelősek az ország védelméért. 

Tehát egy mind gazdaságilag, mind politikailag decentralizált, a helyi közösségek önrendelkezésére épülő rendszerről van szó, ami a túlélése érdekében fenntartja a nemzeti keretet, illetve nemzetközi szövetségi rendszert épít ki.

És mindez nem pincékben füvező anarchisták látomása, hanem egy olyan csoporté, ami hatalmon van, és dollármilliárdjai vannak az elképzelés megvalósítására.

17 komment

Címkék: latin amerika chavez bázisdemokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr58316666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raven 2008.01.29. 20:47:42

Hát nem tudom, én itt élek, és a következö látszik belöle: alapvetö cikkek hiánya, nincs tej, ha pedig éppen jön a boltba, akkor óriási sorok vannak, és fejenként csak két litert lehet venni. Hiánycikk továbbá a liszt, a cukor, a csirkehús, stb. Amúgy viszont ezeket a cikkeket az utcán árulják a hivatalos, rögzített hatósági ár többszöröséért. A dollár és a helyi valuta árfolyama 2005 március óta kötött, 1 USD=2,15 VEF, miközben az utcán 5,5-öt is megadnak érte (igen, a parlament, a Capitolio (igen, ez a neve, és még nem vátoztatták meg:-)mellett kiabálják emberek, hogy dollárt, eurót, ezüstöt veszek). Ismerös ugye? Nyolcvanas évek évek vége, ötven dollár, kelet, váci utca, cséndzs mani... Hiába van hitelkártyád, internetes vásárlásra 400 dollárt költhetsz évente, stb.
Szóval ez lenne a kettes pont?
A hármas meg a szövetség Iránnal, Belarusszal, Kubával, meg a FARC-kal és az ELN-nel?

Rá Dios 2008.01.29. 21:32:16

A mi népszavazásunk éppen erről fog szólni...
Hajrá Venezuela...akarom mondani, Magyarország!

Nagy romantikus volta Victor Hugo, most meg jön Hugo (Chavez) & Viktor (Orbán)

zsálab 2008.01.29. 22:15:00

Hát én nem is tudom!De ez a program izé nos ez eléégé elentmondásos micsoda. az állam decentralizálása miközben tergazdaság dúl? ez csak központosított gazdasági rendszerben lehetséges. Szóval ez a Chavez gyereknek sok a pénze de esze az nincs

pg 2008.01.29. 22:40:40

Szocializmusnak szocializmus, csak nem tudom, mitől 21. századi.

vajon 2008.01.29. 23:08:02

"És mindez nem pincékben füvező anarchisták látomása, hanem egy olyan csoporté, ami hatalmon van, és dollármilliárdjai vannak az elképzelés megvalósítására."

a venezuelaiaknak ez annál szarabb, de hát kit érdekel, ha a tahó szocialistásat szeretne játszódni, akkor ugye játszódjon.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.01.29. 23:29:19

"Demokratikus tervgazdaság", mennyire röhejes, hát az tényleg baromi demokratikus! :)))

Persze, majd ez a zsebhitler fogja megvalósítani a demokráciát, meg az önrendelkezést, meg a decentralizálást :)))

Komolyan, ez olyan, mint amikor óvodásokkal éltettették a Szovjetuniót gyerekkoromban.

macskafaraok 2008.01.29. 23:36:51

Asszem megtaláltam a kedvenc blog-om, nem lehet majd lerobbantani róla…

Aki ilyet ír 2008-ben mint:
’És mindez nem pincékben füvező anarchisták látomása, hanem egy olyan csoporté, ami hatalmon van, és dollármilliárdjai vannak az elképzelés megvalósítására.’
csakis szeretnivaló ember lehet :)

Nate Fisher 2008.01.29. 23:42:33

Volt már olyan, hogy egy társadalom átalakítási kísérlet jól sült el? Jó alatt azt értem, hogy az nem fulladt az egész éhezésbe és/vagy káoszba.

macskafaraok 2008.01.29. 23:53:51

Hát nem tudom mi ott a hivatalos fizetőeszköz (megvan, Bolivar, micsoda meglepetés), de mi a fenéért nem azt írja senki hogy:
’Bolivarmilliárdjaik vannak’ , hanem:
’Dollármilliárdjaik vannak’

:)

’olyan új nemzetközi szövetség kiépítése, ami dacol az imperializmussal és a neoliberalizmussal’
Vidám kis csapat lesz majd, ahogy előttem is írták: Kuba, Irán…

’És mindez nem pincékben füvező anarchisták látomása, hanem egy olyan csoporté, ami hatalmon van, és dollármilliárdjai vannak az elképzelés megvalósítására.’
Ez a legjobb… Komolyan… :)
Lehet hogy nem tűnt még fel, de a USD + Pillanatnyilag hatalmon lenni, max. a pincében füvező anarchisták számára tűnik elégségesnek, imho.

Pár gondolatom Chavez-el kapcsolatosan:
macskafaraok.freeblog.hu/search/chavez

asszonánc 2008.01.30. 04:20:00

Érdekelne, hogy milyen gazd. adatok, mutatók vannak a '99 óta megtett hosszú útról. Mutatkozik bármiben is javulás, fejlődés? Van komoly ellenzéke a Pártnak és a rendszernek?

Spiderpig 2008.01.30. 06:22:26

Chavez a 21. század Mao-ja, legalábbis a nyugati baloldali "értelmiségiek" számára.

Kommunista.NET · http://www.kommunista.net 2008.01.30. 06:37:51

Kevesen tudják, hogy mi fordította el az embereket ebben az országban annyira a nagytőkés rendszertől. Itt nevetnek a 6 millió tagon, de érdemes megnézni ezt a filmet, hogy korábban pl. úgy privatizálták az vízkészleteket is, hogy még az égből aláhulló esővízre is (amit edényekkel fogtak fel) na még arra is adót szedtek. Méghozzá olyan mértékben, hogy a nyomorgó szinten élő lakosság jövedelmének a negyedét is fizethette volna. www.kommunista.net/node/305
Szóval Chaves ezért olyan népszerű. És igaz, hogy azóta számos alkalommal akarják lejáratni, hogy az összes amerika barát sajtó mindent megtesz a besározásáért, de kicsit gondolkodni kellene arról is, hogy nálunk is milyen folyamatok, milyen "mindent adjunk el" légkör uralkodott el.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2008.01.30. 08:09:49

nekem az a bajom a nagy eszmékkel, hogy az ok akkor is jót akarnak nekem ha bele döglök is. És ha én nem úgy gondolom, akkor jobb esetben "még nem értem", rosszabb esetben kivégeznek.

Kommunista.NET · http://www.kommunista.net 2008.01.31. 11:45:22

Nehéz megtalálni azt a kiegyenlítettt helyzetet, amikor még nem akar okvetlen legyűrni, de nem is az "önzés jó dolgot" hírdeti mint mondjuk a neokonok. (pl. Bush vagy magyarországon a hirszerzo.hu) Ahol akár éhen is dögölhetsz, csak az a lényeg, hogy ezen éhenhalási folyamatoddal ne zavard őket. Ne az Ő házuk elött tedd, meg ha megtennéd esetleg azt a szivességet is, hogy nem az utcán csövezel. Mindegy hol, csak az a lényeg, hogy ne lásson.
Ugyan ebben a logikában a másik fontos különbség, hogy Kádár idején "vers mindenkinek" volt műsoron ha akartad ha nem, ma MónikaShow van. Mert ennek az utóbbinak buta fogyasztóra van szüksége. Nem véletlen, szándékosan csinálják, butítják az embereket. Nézd meg Moornak azt a filmjét ami az elhízott és hamburgert és kólát zabáló amerikaiakról forgatott. Mellesleg ha jól tudom ezért kapta az Oscart is.
Szóval választhatsz. Foglalkozzanak-e veled vagy sem? Ha foglalkoznak akkor pedig abban igazad van, hogy sokszor erőből csinálták - de megjegyzem, hogy azok meg nem kommunisták voltak. Legalábbis nem a szónak az eredeti értelmében.

Prophet 2008.02.09. 01:51:02

Azon gondolkodom, ha ezek a venezuelai honpolgárok ily boldogan építik a szocializmust, meg haladnak a Kánaánfelé (van azért vallás, nem?), akkor hogy lehet, hogy nem választották örökös elnökké Chavezt? Talán van bennük racionalitás, esetleg a CIA műve ez is? Amúgy, amelyik szóhoz hozzápasszítják a Demokratikus kifejezést, és bárminemű köze is van a szocializmushoz, az gyanús.

Túl szép, hogy igaz legyen.

Mihala 2008.06.18. 17:27:43

>>> Zsoolt · www.budapestdailyphoto.com 2008.01.30. 08:09:49
nekem az a bajom a nagy eszmékkel, hogy az ok akkor is jót akarnak nekem ha bele döglök is. És ha én nem úgy gondolom, akkor jobb esetben "még nem értem", rosszabb esetben kivégeznek.

Mihala 2008.06.18. 17:32:35

Na ez király... lemaradt a post második fele!!!
Szóval az előzőekhez: nekem pont ez jutott eszembe az itthoni neoliberális mételyről: akkor is jó lesz neked, ha beledöglesz is... Persz ez utóbbit szabadabban értelmezve: 8 (4?) órára bejelentett munkavállalók 10-12 órában, hétvégén, szabadságon történő dolgoztatása, a kikapcsolódási lehetőségek tönkreverése, mocskos élhetetlen város, ingyenélősködők hadai... stb.

Nem tom eldönteni drukkoljak-e ennek a Hugó Csávónak v sajnáljam őt és a népét. De ott legalább történt valami és tesztelnek egy új irányt, amiről sok okos azt mondja, h jó lehet...
süti beállítások módosítása