alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Mítoszromboló vizualizáció a globális szakadékról

2007.07.19. 12:04 rudolf rocker

A globális szakadék nem nő, hanem csökken, ma már nem beszélhetünk harmadik világról - legalábbis ezt állítja a svéd Hans Rosling professzor a Gapminder Alapítványtól, 1960-tól 2003-ig rendelkezésre álló adatok elemzésére hivatkozva. Rosling a gyermekek száma és halálozási aránya, a várható élettartam, a gazdasági növekedés és hasonló mérőszámok alapján, grafikonokkal és animációkkal demonstrálja a fejlődő országok által megtett utat.

A Gapminder Alapítvány által fejlesztett grafikus felület, a Trendalyzer annyira jól sikerült, hogy a Google megvette, és webes bétája már a Google Tools-ban is elérhető.

1 komment

Címkék: globális szakadék

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr53121025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.08.06. 17:03:17

minden idők legzseniálisabb előadása.

mítoszromboló, ahogy mondod. először is olyan szemléletes, hogy egy kult antropológus is felfogja a kvantitativ trendeket.
masreszt meg amire rávilágít, miszerint nem elég, hogy a Wallersteini periféria, félperiféria, centrum és hasonlo felosztások használhatatlanok, de az egész huntingtonista, civilizáció specifikus fejlődés is tévedés.

örülök, hogy ide kikerült, remélem egyszer itthon is előad.
süti beállítások módosítása