alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Larry Lessig teljesen megőrült

2007.06.26. 17:48 rudolf rocker

Néhány napja drámai bejelentéssel sokkolta híveit Lawrence Lessig, a Microsoft elleni antitrösztpert előkészítő jogászcsapat egyik agytrösztjeként és a szerzői jogok reformján dolgozó Creative Commons alapító-főideológusaként közismertté vált stanfordi jogászprofesszor: az intellektuális tulajdon és a közérdek összeegyeztetésével töltött tíz éve után visszavonul a kopirájtháborúból, és a következő tíz évet "a korrupt politikai rendszer" elleni "jó harccal" kívánja eltölteni. Június 19-i blogbejegyzése tanúsága szerint rájött, hogy "amíg egy sokkal alapvetőbb probléma nincs megoldva, a [creative commons - rr] mozgalom sem győzedelmeskedhet".

Ki az a Lessig?   >>> Ingyenkönyv a kopirájtról   >>> Kreatív kommonisták és a kiberjog Elvise

A sokkal alapvetőbb probléma Lessig szerint nemes egyszerűséggel a politikai rendszer korrupciója. "Nem a szimpla megvesztegetés értelmében, hanem mert a rendszer olyan mértékben kiszolgáltatott a pénz befolyásának", hogy a kormány egyszerű tényeket sem vesz tudomásul, ha erős, koncentrált érdekek fűződnek az ellenkezőjéhez. "Nincsenek illúzióim: 99,9 százalékig meg vagyok győződve arról, hogy a probléma a következő tíz év elteltével is létezni fog. De a biztos bukás néha ok a próbálkozásra. Ez egy ilyen eset." - írja blogbejegyzésében a Stanford Center for Internet and Society alapítója.

Példának Al Gore esetét hozza fel: érvelése szerint az egykori amerikai alelnök és elnökjelölt hiába magyaráz a globális felmelegedésről tíz éve, "a rendszer alapvetően képtelen felfogni" mondanivalója igazságtartalmát.

A magát "egykor holdkóros jobbosként" jellemző Lessig jelenleg a világ legelismertebb internetjogásza. A Wired magazin által egyszerűen csak "a cyberjog Elvisének" aposztrofált decens stanfordi alkotmányjogász az Eldred vs. Ashcroft ügy kapcsán, Eric Eldred ügyvédeként keveredett a kopirájtszférába: Eldred bírósági úton támadta meg a szerzői jogok kiterjesztését célzó 1998-as Copyright Term Extension Act nevű törvényt, népszerű nevén a Miki egér-védelmi törvényt, amely abból a célból született, hogy az 1923 előtt született művek szerzői jogi védelmét további 20 évvel kitolja az 1976-os amerikai szerzői jogi törvényben lefektetett határidőkhöz képest.

"Alkotmányos alapon építettük fel az érvelésünket, és Eric, bár nem hitt abban, hogy az USA-ban rendkívül erős szerzői lobbival szemben sikerre vihetjük az ügyet, azt mondta, szeretné, ha mozgalom lenne belőle, amely a kultúrjavak szabad hozzáférését védelmezi. Az ötletet gyakorlatilag a Szabad Szoftver Alapítványtól loptuk, elhatároztuk, hogy szerzői jogi licenceket fogunk ingyenesen terjeszteni az interneten, és megkíséreljük a kultúrjavak egy részét olyasfajta köztulajdonba helyezni, amilyenbe a Szabad Szoftver Alapítvány helyezte a licence alatt kibocsátott szoftvereket." - nyilatkozta Lessig 2005-ben.

Larry Lessig nem csak a kopirájtbizniszt, az általa kopirájt-anarchistáknak nevezett anonim letöltőket is élesen bírálja. "Akik hisznek az állampolgári engedetlenségben, nem tehetik meg azt, hogy megsértik a törvényt, és aztán elfutnak. Az állampolgári engedetlenség azt jelenti, hogy megsértem a rossznak tartott törvényt és vállalom a tettem következményeit. Tehát falsnak tartom azt az érvelést, amikor a fájlcserélő hálózatokról amúgy csak pénzért kapható zenéket letöltők azt mondják, hogy ez csak állampolgári engedetlenség, mert bajuk van a szerzői jogi rendszerrel. Szerintem ők csak simán megsértik a törvényt, mert nem tesznek semmit azért, hogy megváltozzon."

Lessig megtette, amit megtehetett: globálisan ismertté tette a Creative Commons kezdeményezést, és alapművet írt a szellemi tulajdonról, amelyben alaposan körüljárja a szerzői jog kialakulását és szerepét, a jelenlegi rendszer visszásságait és azokat a problémákat, amelyeket az internet idézett elő ezen a területen. A Szabad Kultúra című könyvet több mint tíz nyelvre - köztük magyarra is - lefordították, és szellemével összhangban elektronikus formában szabadon elérhető.

3 komment

Címkék: letöltés fájlcsere lessig

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr28106449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Lóci 2007.06.28. 12:04:36

Némi nyelvismeret egy blogírónak sem ártana. Legalább a magyar nyelvé.

tripleflow 2007.06.28. 13:32:59

Szerintem a cikk címe tipikus hatásvadász médiagagyi - egy teljesen jó, persze újszerű gondolatot és az e köré épülő eszmerendszert karikírozza a címben, holott van a dolognak létjogosultsága. A cikk tartalma már korrektebb.

Ez a gondolat nem igaz?

"A sokkal alapvetőbb probléma Lessig szerint nemes egyszerűséggel a politikai rendszer korrupciója. "Nem a szimpla megvesztegetés értelmében, hanem mert a rendszer olyan mértékben kiszolgáltatott a pénz befolyásának", hogy a kormány egyszerű tényeket sem vesz tudomásul, ha erős, koncentrált érdekek fűződnek az ellenkezőjéhez."

Sajnos az, és örülök hogy a mai "betévéztetett", debil csordatársadalomban van még valaki aki mer az árral szemben menni és okos dolgokat kitalálni.

nafrooth 2007.06.28. 14:01:16

olvassátok el a könyvét!
süti beállítások módosítása