alterglob

alterglob

Globalizációkritika, környezetvédelem, alulról szerveződő társadalmi mozgalmak, állampolgári engedetlenség, anarchisták, antiglobalisták, ökogerillák, mindenféle progresszív radikalizmusok. Viva Zapata!

LMP

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Pillanatkép a GMO-frontról

2007.06.11. 11:59 rudolf rocker

A Védegylet honlapján teljes terjedelmében, letölthető formában is megjelent a tavaly novemberben a Parlamentben tartott "GMO nyílt nap" konferencia hozzászólásainak Darvas Béla által szerkesztett változata. A Mezőgazdasági géntechnológia - elsőgenerációs GM növények című kötet márciusban jelent meg nyomtatásban, de csak szakmai körökben terjesztik. A GMO nyílt napon a témában érdekelt politikusok, tudósok, civilek, gazdálkodók és üzletemberek ütköztették a génmanipulált mezőgazdasági haszonnövények - különös tekintettel a Magyarországon egyelőre nem termeszthető MON810 jelű rovarrezisztens kukoricafajta - bevezetésével kapcsolatos, gyakran szöges ellentétben álló álláspontjaikat.

A tavaly novemberi konferenciának különös aktualitást adott a magyar géntörvény küszöbön álló módosítása, és az a fejlemény, hogy az EU Élelmiszerbiztonsági Hivatala (EFSA)  indítványozta a MON810 védzáradéki moratóriumának feloldását Magyarországon. Az Országgyűlés a konferencia után néhány nappal elfogadta a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását és ezzel úgynevezett koegzisztenciatörvényt alkotott, melynek célja hogy ha EU-s döntések értelmében Magyarországon is termeszthetővé válnak a génmanipulált haszonnövények, a törvény egyenlő esélyt biztosítson az ökológiai, hagyományos, illetve génmanipulált termékeket előállítóknak és fogyasztóknak.

>>> Multik akadályozzák a vizsgálatainkat - az Index interjúja Darvas Béla ökotoxikológussal

>>> Búcsú a GMO-mentes Magyarországtól - az Index beszámolója a GMO Nyílt Napról

 

Szólj hozzá!

Címkék: gmo mon810 darvas

A bejegyzés trackback címe:

https://alterglob.blog.hu/api/trackback/id/tr796615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása